Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Arturo :)

Dzieki za odpowiedz :)

Zastanawialismy sie nad alternatywa dla gazu... Ale przez pierwszy rok (albo dwa) dom bedzie nieocieplony (koszty...), dlatego ogrzewanie drewnem wydalo nam sie najbardziej ekonomicznym rozwiazaniem. Grzanie pradem w domu bez ocieplenia (230 m2) chyba nas zrujnuje...

Lece sprawdzic, co to bufor ciepla ;)

Witaj :)

Nie, jasne, ze nie. Chcemy zrobic odbior (ale dom moze miec pape - w koncu papa wystapuje rowniez jako krycie ostateczne, a w nieizolowanym da sie mieszkac, tylko koszty eksploatacji sa wieksze). Wlasnie czytam na temat warunkow odbioru i nic z tego nie rozumiem. Nasz architekt tez mi to tlumaczyl, ale wyglada na to, ze to kwestia interpretacji urzednikow... Ale... watek jest na temat ogrzewania, a nie odbioru, wiec wracam do wczesniejszego zapytania...

Pozdro!

Powiedziano mi, ze:

Odbiór budynku mieszkalnego jednorodzinnego jest bardzo uproszczony. Konieczna jest tylko geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza oraz złożenie w Starostwie zawiadomienia o zakończeniu budowy. Kontrole ze strony urzędu na budowie nie są przeprowadzane w przypadku takich obiektów. Zmiana konstrukcji dachu wymaga opracowania aneksu do projektu. Drobne zmiany w stosunku do projektu zatwierdzonego decyzją wystarczy opisać w Dzienniku Budowy /za to odpowiada kierownik budowy/. Czasowy brak izolacji, czy też inne niż założone w projekcie pokrycie dachowe nie są tutaj problemem /chyba że Plan Miejscowy wyraźnie nakazuje np.wykończenie dachu dachówką w kolorze czerwonym...w naszym przypadku nie ma takich szczegółowych wytycznych/

Edytowane przez hesperius

O to mi właśnie chodziło.

Jeśli nie zrobisz bez ocieplenia ściany o U<0,3 W/m2K, to budynek nie spełni Ci przepisowych wymagań i nie powinien zostać oddany do użytkowania.

Teraz juz wiem... Dzieki, KrzysztofLis2...

Oj, wyglada na to, ze poczekam chwile dluzej na wprowadzenie sie...

Wracam zatem do pytania: jeslibysmy sie zdecydowali na podlogowke, jaki kominek bylby do tego najlepszym rozwiazaniem? Z plaszczem wodnym?

Pozdrawiam :)

A to zależy od tego, do czego Ci ten kominek potrzebny.

Jeśli to oglądania raz w miesiącu, to brałbym elektryczny, na biopaliwo, albo nawet duży telewizor z odtwarzaczem blu-ray i płytką z nagranymi płomieniami.

Jeśli do codziennego ogrzewania, to koniecznie z płaszczem, razem ze wszystkimi wadami takiego rozwiązania.

Nikt nie zdecydowal sie na taki zbiornik? Np. ACV multi energy?

Ja mam taki zbiornik. W moim przypadku kominek z PW , ma 15 kW, pracuje w układzie zamkniętym i jest głównym źródłem energii cieplnej. Rezerwą jest grzałka elektryczna zamontowana w zbiorniku. Bufor ma pojemność 400 l. Kolektorów, na razie nie montowałem, choć jak zapewne wiesz, bufory ACV moga nimi wspołpracować. Nie wiem na ile mój przykład jest miarodajny, gdyż system działa w domu z bali drewnianych, a te mają nieco inną charakterystykę cieplną w stosunku do budynków z ceramiki. System powinien być tak obliczony, by wieczorne dołożenie do kominka zapewniało ciepło do rana.

Ponieważ jest to system zamknięty, wymaga kilku zabezpieczeń i na pierwszy rzut oka wygląda na bardzo skomplikowany. Obsługa jest jednak bardzo prosta. W moim przypadku poprzez sterownik radiowy.

• 3 months później...

Witam Wszystkich

Przymierzamy się do budowy domu, parterowy, 167m.

Planujemy zrobić podłogowe, kominek z płaszczem, gaz i kolektor na wodę.

Z rozmów powyżej wnioskuję że takie rozwiązanie ma sens.

Zapewne jakieś grzejniki w łazienkach będą a reszta podłogowe.Kominkiem zamierzamy podgrzać trochę ogólnie dom a w większe mrozy gazem jeśli kominek nie będzie miał tyle mocy.A kolektor na wodę rzecz jasna.Czy dobrze kombinujemy..?

Witam Wszystkich

Przymierzamy się do budowy domu, parterowy, 167m.

Planujemy zrobić podłogowe, kominek z płaszczem, gaz i kolektor na wodę.

Z rozmów powyżej wnioskuję że takie rozwiązanie ma sens.

Zapewne jakieś grzejniki w łazienkach będą a reszta podłogowe.Kominkiem zamierzamy podgrzać trochę ogólnie dom a w większe mrozy gazem jeśli kominek nie będzie miał tyle mocy.A kolektor na wodę rzecz jasna.Czy dobrze kombinujemy..?

witam

pomyśl o grzaniu tylko gazem, kominek postaw taki "rekreacyjny"

dla mnie nastawianie się na grzanie kominkiem to robienie sobie z salonu kotłowni

przecież dom będzie ocieplony - koszty cię nie "dobiją"

popatrz na priv

pozdrawiam

wykonuję takie układy grzewcze oparte na kominku z płaszczem wodnym buforze piecu gazowym kolektorach oraz podłogówce działa to w miarę poprawnie i energooszczędnie mam opracowane własne schematy efekt jest taki że pali się 3 godziny w kominku a 12 godzin odbiera się zgromadzone ciepło

Hmmm, czy to znaczy że raczej kominkiem nic mam nie grzać ani trochę?

Bo dopóki nie ma mrozów to można rzucić co nieco do kominka i coś tam podgrzeje..

A w większe mrozy gaz..

Sens TECHNICZNY takie rozwiązanie ma. Zadziała. Jak dobrze zrobisz, zadziała dobrze.

Niekoniecznie natomiast będzie mieć sens EKONOMICZNY. Jak kupisz drogi kocioł i drogi kominek, to żeby dużo oszczędzić będziesz musiała dużo palić w kominku. A jeśli tak, to jaki sens posiadania kotła gazowego? To już lepiej dogrzewać się prądem.