hesperius 24.05.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Witaj Arturo Dzieki za odpowiedz Zastanawialismy sie nad alternatywa dla gazu... Ale przez pierwszy rok (albo dwa) dom bedzie nieocieplony (koszty...), dlatego ogrzewanie drewnem wydalo nam sie najbardziej ekonomicznym rozwiazaniem. Grzanie pradem w domu bez ocieplenia (230 m2) chyba nas zrujnuje... Lece sprawdzic, co to bufor ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.05.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Chcecie mieszkać w domu przed oficjalnym oddaniem go do eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 28.05.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) Witaj Nie, jasne, ze nie. Chcemy zrobic odbior (ale dom moze miec pape - w koncu papa wystapuje rowniez jako krycie ostateczne, a w nieizolowanym da sie mieszkac, tylko koszty eksploatacji sa wieksze). Wlasnie czytam na temat warunkow odbioru i nic z tego nie rozumiem. Nasz architekt tez mi to tlumaczyl, ale wyglada na to, ze to kwestia interpretacji urzednikow... Ale... watek jest na temat ogrzewania, a nie odbioru, wiec wracam do wczesniejszego zapytania... Pozdro! Powiedziano mi, ze: Odbiór budynku mieszkalnego jednorodzinnego jest bardzo uproszczony. Konieczna jest tylko geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza oraz złożenie w Starostwie zawiadomienia o zakończeniu budowy. Kontrole ze strony urzędu na budowie nie są przeprowadzane w przypadku takich obiektów. Zmiana konstrukcji dachu wymaga opracowania aneksu do projektu. Drobne zmiany w stosunku do projektu zatwierdzonego decyzją wystarczy opisać w Dzienniku Budowy /za to odpowiada kierownik budowy/. Czasowy brak izolacji, czy też inne niż założone w projekcie pokrycie dachowe nie są tutaj problemem /chyba że Plan Miejscowy wyraźnie nakazuje np.wykończenie dachu dachówką w kolorze czerwonym...w naszym przypadku nie ma takich szczegółowych wytycznych/ Edytowane 28 Maja 2013 przez hesperius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.05.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ale do odbioru domu musisz mieć dom ocieplony. Teraz wymaga się aby dom miał certyfikat energetyczny. Bez ocieplenia nie wyjdą ci wyniki potrzebne do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 28.05.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dzieki yaiba83 - to zmienia postac rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.05.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 O to mi właśnie chodziło. Jeśli nie zrobisz bez ocieplenia ściany o U<0,3 W/m2K, to budynek nie spełni Ci przepisowych wymagań i nie powinien zostać oddany do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 29.05.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Teraz juz wiem... Dzieki, KrzysztofLis2... Oj, wyglada na to, ze poczekam chwile dluzej na wprowadzenie sie... Wracam zatem do pytania: jeslibysmy sie zdecydowali na podlogowke, jaki kominek bylby do tego najlepszym rozwiazaniem? Z plaszczem wodnym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.06.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 A to zależy od tego, do czego Ci ten kominek potrzebny. Jeśli to oglądania raz w miesiącu, to brałbym elektryczny, na biopaliwo, albo nawet duży telewizor z odtwarzaczem blu-ray i płytką z nagranymi płomieniami. Jeśli do codziennego ogrzewania, to koniecznie z płaszczem, razem ze wszystkimi wadami takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 04.06.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witaj KrzysztofLis2, Dzieki za odpowiedz. Czyli opcja z opisu watku, ale bez kolektorow... No nic, ide sie doksztalcic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 05.06.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Nikt nie zdecydowal sie na taki zbiornik? Np. ACV multi energy? Ja mam taki zbiornik. W moim przypadku kominek z PW , ma 15 kW, pracuje w układzie zamkniętym i jest głównym źródłem energii cieplnej. Rezerwą jest grzałka elektryczna zamontowana w zbiorniku. Bufor ma pojemność 400 l. Kolektorów, na razie nie montowałem, choć jak zapewne wiesz, bufory ACV moga nimi wspołpracować. Nie wiem na ile mój przykład jest miarodajny, gdyż system działa w domu z bali drewnianych, a te mają nieco inną charakterystykę cieplną w stosunku do budynków z ceramiki. System powinien być tak obliczony, by wieczorne dołożenie do kominka zapewniało ciepło do rana. Ponieważ jest to system zamknięty, wymaga kilku zabezpieczeń i na pierwszy rzut oka wygląda na bardzo skomplikowany. Obsługa jest jednak bardzo prosta. W moim przypadku poprzez sterownik radiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.06.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 W sensie, że krótkofalówką zlecasz palaczowi rozpoczęcie palenia w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 06.06.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Co Ty - teraz nawet u nas w lesie sterowanie palaczem odbywa się za pomocą Androida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeniferaz 04.10.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam WszystkichPrzymierzamy się do budowy domu, parterowy, 167m.Planujemy zrobić podłogowe, kominek z płaszczem, gaz i kolektor na wodę.Z rozmów powyżej wnioskuję że takie rozwiązanie ma sens.Zapewne jakieś grzejniki w łazienkach będą a reszta podłogowe.Kominkiem zamierzamy podgrzać trochę ogólnie dom a w większe mrozy gazem jeśli kominek nie będzie miał tyle mocy.A kolektor na wodę rzecz jasna.Czy dobrze kombinujemy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 04.10.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam Wszystkich Przymierzamy się do budowy domu, parterowy, 167m. Planujemy zrobić podłogowe, kominek z płaszczem, gaz i kolektor na wodę. Z rozmów powyżej wnioskuję że takie rozwiązanie ma sens. Zapewne jakieś grzejniki w łazienkach będą a reszta podłogowe.Kominkiem zamierzamy podgrzać trochę ogólnie dom a w większe mrozy gazem jeśli kominek nie będzie miał tyle mocy.A kolektor na wodę rzecz jasna.Czy dobrze kombinujemy..? witam pomyśl o grzaniu tylko gazem, kominek postaw taki "rekreacyjny" dla mnie nastawianie się na grzanie kominkiem to robienie sobie z salonu kotłowni przecież dom będzie ocieplony - koszty cię nie "dobiją" popatrz na priv pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 05.10.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 wykonuję takie układy grzewcze oparte na kominku z płaszczem wodnym buforze piecu gazowym kolektorach oraz podłogówce działa to w miarę poprawnie i energooszczędnie mam opracowane własne schematy efekt jest taki że pali się 3 godziny w kominku a 12 godzin odbiera się zgromadzone ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeniferaz 07.10.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Hmmm, czy to znaczy że raczej kominkiem nic mam nie grzać ani trochę? Bo dopóki nie ma mrozów to można rzucić co nieco do kominka i coś tam podgrzeje..A w większe mrozy gaz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Sens TECHNICZNY takie rozwiązanie ma. Zadziała. Jak dobrze zrobisz, zadziała dobrze. Niekoniecznie natomiast będzie mieć sens EKONOMICZNY. Jak kupisz drogi kocioł i drogi kominek, to żeby dużo oszczędzić będziesz musiała dużo palić w kominku. A jeśli tak, to jaki sens posiadania kotła gazowego? To już lepiej dogrzewać się prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts