Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy i dlaczego kupujesz, czytasz Muratora?

Qura

Czy i dlaczego kupujesz, czytasz Muratora?  

218 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy i dlaczego kupujesz, czytasz Muratora?

Recommended Posts

Gość jfilemonowicz

"Tak, bo lubię go czytać"

wychowałam się na Muratorze ... i nie wyobrażam sobie życia bez tej gazety :)

PS oczywiście mam prenumerate Muratora i Dobre Wnętrza :)

do tego jeszcze prenumerata A&B i od czasu do czasu :Spazio Casa, Decoration , Casarredo e Design, House & Garden ,Perfect Home , Architettura ed Arte ,Residences Decoration ...

architektura i sztuka to całe moje życie :)

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Czytam Muratora już od kilku lat, dzięki niemu poszedłem na studia i teraz jestem inżynierem budownictwa, wybudowałem dom (choć jeszcze nie wykończony). Na studiach często "zaginałem" wykładowców cytując artykuły. Pracuję w branży budowlanej i wiedza z Muratora czły czas mi się przydaję.

Mnie też denerwują zamieszczane kartonowe reklamy.

• 4 weeks później...
kiedyś by czerpać wiedzę, jeszczse niedawno by być na bieżąco, dziś zastanawiam sięnad każdym numerem i nie chodzi tu o to że wydaje mi sieże jużwszystkiego siędowiedziałem bo tak na pewno nie jest ale dlatego że robi sięz tego agencja reklamowa a nie wydawnicza a samo pismo staje sie powoli kieszonkowym bilboardem, tu też oczywiście nie ma nic złego bo i reklamy są źródłem wiedzy ale nie mogą być wyłącznie...

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Ja również zaznaczyłem "1", ale mam mieszane uczucia...

Przedmówca pisał, że niektóre tematy są wałkowane w "kółko" ale to wg. mnie nie jest wada....czasem jest to spojrzenie z ciutek innej strony....czasem normalnie byś nie szukał tej informacji, pomimo że aktualnie jesteś na tym etapie a tu....wpada ci w oko...

Owszem lubię go czytać...czasem "wydaje" się że z danego artykuły wyjdę magistrem....ale coraz częściej mam wrażenie, że nic rewolucyjnego on nie wnosi w moją wiedzę...że to co jest napisane można by sprowadzić do porównania, że "fundamenty z reguły są z betonu i robi się je zazwyczaj w ziemi...", chodzi o to że często w jakiejś czasem rozdętej formie są opisywane potocznie znane sprawy...a te ciekawe jakąś oględnie i po łebkach....Czytam artykół: "Pomożemy wybrać ci najlepszy kocioł CO" no i tam 100 modeli....każdy opaśle opisany...na koniec: "Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, każdy musi wybrać sam, zależy czy kogoś stać czy nie..." Czyli jaki byłem głupi taki jestem...nawet po przeczytaniu tegoż dzieła...

Z drugiej jednak strony...jak nie kupiłbym kolejnego numeru miałbym wrażenie jakbym coś stracił....bardzo skrajne uczucia...sam nie bardzo potrafię to wyjaśnić...pewnie są tam tematy, które jednak pomagają czasem rozstrzygnąć lub wybrać....

• 2 weeks później...
Najpierw widziałem go u kolegi (idiota się budował :wink: ) patrzyłem na to jak na kurs chinskiego, póżniej stwierdziłem że może i ja się "poucze chińskiego" zaczołem kupować 5 lat temu i też zidiociałem :wink:. Dwa lata temu kupiłem działkę, dziś mam fundamenty i ruszam z murami 8). No i oczywiście jestem stałym pensjonaiuszem forum

• 1 month później...
Odkąd wiem, że rozpoczęcie budowy jest całkiem blisko, czekam na Muratora z niecierpliwością i na prawdę czytam go z duzym zainteresowaniem. Jeszcze niedawno myślałam o wykupieniu dostępu do archiwum. Odkąd jednak odwiedzam forum, wiem, że jest ono niezastąpione i bez porównania lepsze!!!

Czytam od...? Od zawsze? :o

Czytałam jeszcze czarnobiał, na innym papierze, inaczej łamany, z rysunkami i szkicami zamiast zdjęć. Dawno to było, rynek budowlany wygladał inaczej, inne technologie. Chyba czytam od poczatku, od kiedy Murator jest wydawany.

Wychodzi na to, że czytam z przyzwyczajenia :roll:

Dla mnie dużym plusem jest fakt, że Murator nie należy do pewnego koncernu prasowego na "A", do którego należy już prawie wszystko.

Koncern nie wykupił więc postawił na konkurencję.

Reklamy mnie nie denerwują, bo przeciez nie da się finasować wydawnictwa ze sprzedaży :wink:

Po zakupie domu czytam wiele a i Muratra tez mi sie zdaza. Mysle jednak,że wiele artykułow jest zbyt "profesjonalnie" napisanych. Często muszę czytac je wielokrotnie aby je czesciowo zrozumiec. Myslę,że nalezałoby okreslic wreszcie dla kogo jest to czasopismo bo ja nie wiem. Ja jako amator budowlanki od roku parajacy sie tymi tematami mam powazne problemy ze zrozumieniem i jasnością wielu artykułów. Czasami mam wrazenie ze sa one napisane dla "odswiezenia pamieci fachowców" a nie dla zwyklego czytelnika.Moze jednak sie myle?

Mimo to pozdrawiam serdecznie. :D