Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit podwieszany i montaż halogenów led

Recommended Posts

Witam.

Obniżam sufit i chciałbym zrezygnować z tradycyjnego żyrandola na rzecz oświetlenia halogenowego wmontowanego w zabudowę sufitu.

Mam pytanie ile halogenów powinienem zainstalować w pokoju o powierzchni 15 m2 (3x5 mb)?

Pokój z przeznaczeniem na gościnny. Będą dwie sofy stolik i telewizor na krótszej ścianie.

Jak rozmieścić halogeny aby uzyskać najkorzystniejszy efekt świetlny.

Rzecz jasna chciałbym użyć żarówek led. Jakiej mocy najlepiej i barwy świetlnej?

Rozważałem też włączanie oddzielne po połowie pokoju. Czy jest możliwość podziału na 3 części odpalane osobno?

Pozdrawiam

Olo

co do rozmieszczenia to nie ma ogólnego przepisu, ja bym podzielił na 3 strefy:

-oświetlenie ogólne np nad miejscem gdzie chodzimy

-oświetlenie nad kanapa 1

-oświetlenie nad kanapa 2

Ja na 22m2 mam 5x50W wzdłuż "ciągu komunikacyjnego" między częścią jadalna a narożnikiem, żyrandol 5x40W nad kanapą i taki sam nad stołem, do tego kinkiety 2x40W nad narożnikiem

Ja powoli zamieniam halogenu 50W na żarówki LED z Leroy Merlin 3,7W za 29,99zł

Co do włączania, to mam całość na przekaźnikach bistabilnych (rząd 5 halogenów włączane w trybie 1 kliknięcie świecą się 2 kolejne kliknięcie świecą się pozostałe 3 i kolejne zapala całość (5szt), a kolejnym gasimy, dodatkowo włączenie żyrandola nad stołem i kanapą w dwóch miejscach: przy wejściu i przy kanapie/stole

Masz może jakiś schemat jak to połączyć i jakiej firmy użyć przekaźnika? A co z włącznikiem jest to zwykły pstrykany czy jakiś dotykowy?.

Ja myślałem o 5 lampach halogenowych (led oczywiście) umiejscowionych na środku po obrysie trójkąta (po jednej na każdym wierzchołku trójkąta) jedna w środku trójkąta i jedna na szerszym boku. Zaciekawił mnie twój sposób na przekaźnika bistabilnych? Ile ich trzeba zamontować i w jaki sposób?

Przekaźników używałem dopuszkowych, bo do rozdzielni by mi nie weszły firmy f&f zwykły http://www.fif.com.pl/produkt/26/239 i świecznikowy sekwencyjny taki http://www.fif.com.pl/produkt/26/239 co do podłączenia to tu masz schemat podłączenia:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Bistabilne/Bistabilny_schemat.gif

Do biostabilnych stosujesz przełączniki dzwonkowe czy też zwierne (odbijające)