wojtas122 11.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Z trzy lata temu robiłem remont kapitalny małego mieszkania 30m. Do zrobienia była: łazienka kpl, kuchnia kpl w płytkach 10x10, przebudowa wejścia, wymiana drzwi,gładzie ,panele itd itp pracy na 1,5miesiąca.Gość krzyknął coś koło 3500 zł na gotowo robocizna.Jak to gdzieś powiedziałem komuś to nazwali mnie zdziercą,a w gruncie rzeczy sam tyle chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaRadzimow 11.03.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 gdzie znajde jakieś umowy przykładowe z kierownikiemi budowy ?bo nawet nie wiem czego wymagac. Znajoma miała kierownika, który tylko się przypieczętował się formlanie, a u moich rodzicow kierownik był na każdym etapie budowy i jeszcze poganiał tych biedaków co cegły nosili. Ale ok. 7 lat temu wziął ponad 2 tyś. ( 50 km. od Warszawy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.03.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 gdzie znajde jakieś umowy przykładowe z kierownikiemi budowy ? bo nawet nie wiem czego wymagac. Znajoma miała kierownika, który tylko się przypieczętował się formlanie, a u moich rodzicow kierownik był na każdym etapie budowy i jeszcze poganiał tych biedaków co cegły nosili. Ale ok. 7 lat temu wziął ponad 2 tyś. ( 50 km. od Warszawy ) u prawnika ?? 2 tysie, to 5 lat temu brał kierbud na moim zdupiu, za ssz. Co do cen wykonawców. Gdyby ich wysokość była wyznacznikiem jakości, to miałabym najpiękniej wymurowane ściany i najcudniej położone tynki, w tej galaktyce;) Niemniej było,minęło, nie ma nad czym płakać. Wiecie co mnie irytuje ?? Dogadamy się- no scyzoryk mi się w kieszeni otwiera.Ja mam wyceniać czyjąś pracę? Czy on ma określić ile jest warta, a ja jako inwestor, albo przyjmuję i spisujemy umowę, albo grzecznie się żegnamy. Dogadamy się - w ostatnim tygodniu usłyszałam trzy razy...trzymajcie mnie bo komuś kuku zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.03.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 u prawnika ?? 2 tysie, to 5 lat temu brał kierbud na moim zdupiu, za ssz. Co do cen wykonawców. Gdyby ich wysokość była wyznacznikiem jakości, to miałabym najpiękniej wymurowane ściany i najcudniej położone tynki, w tej galaktyce;) Niemniej było,minęło, nie ma nad czym płakać. Wiecie co mnie irytuje ?? Dogadamy się- no scyzoryk mi się w kieszeni otwiera.Ja mam wyceniać czyjąś pracę? Czy on ma określić ile jest warta, a ja jako inwestor, albo przyjmuję i spisujemy umowę, albo grzecznie się żegnamy. Dogadamy się - w ostatnim tygodniu usłyszałam trzy razy...trzymajcie mnie bo komuś kuku zrobię. "dogadamy się" - o co tu k..... chodzi? Ja używam tego zwrotu przy pracach towarzyszących, tj. pierdołach, generalnie wołam za nie flaszkę a na koniec i tak o tym zapominam. A na poważnie: jak bym na miejscu inwestora usłyszał taki zwrot od wykonawcy, który ma wycenić np. tynki, to pożegnał bym się z wykonawcą. Gość który nie potrafi/ nie chce wycenić swojej pracy??? Coś tu jest nie tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 12.03.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 "dogadamy się" - o co tu k..... chodzi? Ja używam tego zwrotu przy pracach towarzyszących, tj. pierdołach, generalnie wołam za nie flaszkę a na koniec i tak o tym zapominam. A na poważnie: jak bym na miejscu inwestora usłyszał taki zwrot od wykonawcy, który ma wycenić np. tynki, to pożegnał bym się z wykonawcą. Gość który nie potrafi/ nie chce wycenić swojej pracy??? Coś tu jest nie tak jak powinno być. no więc nie jestem nienormalna uffff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 13.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Bardzo niskie ceny usług są w tej chwili w Polsce. Nie pamiętam w każdym razie takich cyfr. 15 PLNów/m2 docieplenia (robocizna)Tylko budować / inwestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Charie, można się dogadywać z wykonawcą/inwestorem, nikt nie zabrania targowania się, zbijania ceny - ale są pewne granice, gdzie już poniżej jakiejś kwoty nie ma sensu schodzić - chyba, że masz z czego dokładać, ewentualnie trzeba będzie cisnąć na maxa, żeby cokolwiek zostało. A tu już w grę wchodzi prosta zależność: szybko - ch.................. Osobiście: bałbym się dać komuś elewację do zrobienia za 15 zł. Albo, żeby mi łazienkę (wreszcie) skończył za 15/ zł m2 płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 13.03.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Bardzo niskie ceny usług są w tej chwili w Polsce. Nie pamiętam w każdym razie takich cyfr. 15 PLNów/m2 docieplenia (robocizna) Tylko budować / inwestować. Czytając tego typu posty dochodzę do wniosku ,że Polska dzieli się na dwie strefy.U nas na Śląsku i w Beskidach to jest chyba "Ameryka" bo ceny usług stoją lub spadają o góra 8% . Ceny ociepleń domków jednorodzinnych od 35 do 50 za m2.Znalezienie kogoś po niżej 30zł jest niemożliwe.Jeśli jest ktoś za np. za 20zł m2 to biorę go już w ciemno na próbę na razie na powierzchnie przemysłowe ( podejrzewam wylot po dwóch dniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 13.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wódowlaniec, także odnoszę takie wrażenie. 16 mb rury kanalizacyjnej plus dwie rewizje,ułożyć w wykopanym już dole - wszystko wpiąć w miejską kanalizę = 3,5 tysia.Sufit , a ściślej wypoziomowanie stelaża i opłytowanie 30 zł.m2Ręce mi dziś opadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wódowlaniec, także odnoszę takie wrażenie. 16 mb rury kanalizacyjnej plus dwie rewizje,ułożyć w wykopanym już dole - wszystko wpiąć w miejską kanalizę = 3,5 tysia. Sufit , a ściślej wypoziomowanie stelaża i opłytowanie 30 zł.m2 Ręce mi dziś opadły. Heeeeeeeeeeeeejjjjjjjj, ale to miał być wątek o najniższych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 13.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Bardzo niskie ceny usług są w tej chwili w Polsce. Nie pamiętam w każdym razie takich cyfr. 15 PLNów/m2 docieplenia (robocizna) Tylko budować / inwestować. To jeszcze dobra cena, znajomemu robili za 12zł/m2 robocizna. Nie wiem jak z jakością,ale cena dla ,,inwestora" dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.03.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 To jeszcze dobra cena, znajomemu robili za 12zł/m2 robocizna. Nie wiem jak z jakością,ale cena dla ,,inwestora" dobra. Po prostu k... nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 13.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Heeeeeeeeeeeeejjjjjjjj, ale to miał być wątek o najniższych cenach a to nie są niskie ceny? Wykonawcy twierdzą,że plasują się w normalnych stawkach sorki,już nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.03.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 To jeszcze dobra cena, znajomemu robili za 12zł/m2 robocizna. Nie wiem jak z jakością,ale cena dla ,,inwestora" dobra. 15 , 12 zeta ??? hmmmm ciekawe gdzie tkwi haczyk ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 14.03.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Malka , a te sufity to już ze szpachlowaniem i malowaniem po 30 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.03.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ewbuxxxo - nie bij, odpowiem Jar.osowi, co?? Malka , a te sufity to już ze szpachlowaniem i malowaniem po 30 ?? Magik od sufitów mi się wziął i połamał, a robota rozgrzebana,:bash:. Zrobione są stelaże (niektóre trzeba wypoziomować) , przykręcić płyty i zaszpachlować łączenia na taśmie - tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.03.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 lol elewacja za 12zl.... to robocizna za przecietny domek 2640?! to za co oni dojada i czym przywioza rusztowanie, bo chyba nie samochodem ... bo skad wziac paliwo do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 14.03.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 lol elewacja za 12zl.... to robocizna za przecietny domek 2640?! to za co oni dojada i czym przywioza rusztowanie, bo chyba nie samochodem ... bo skad wziac paliwo do niego? Srednio na dniówkę 30zł na os. to jest oczywiście niemożliwe nawet na końcu Polski i nigdy w to nie uwierzę. Jeśli chodzi o kryzys to w przypadku mikro firm utrzymujących sie z usług na domkach jednorodzinnych to żadnego kryzysu nie było ,nie ma i nie będzie.Ludzie budują,remontują,naprawiają itp. więc robota będzie zawsze.Kryzys tyczy się sie większych przedsiębiorstw(kilkaset pracowników) ponieważ mniej dróg sie buduje,mniej jest inwestycji gminnych,powiatowych,stadiony są już wybudowane więc trza redukować załogę.Mój wujek pracuje w takiej firmie(400 osób) i co raz mniej robót mają więc zaczynają ich straszyc zwolnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 15.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Kurczę, skąd takie niskie ceny się biorą, ja dzwoniąc na Śląsku mam najniższe wyższe niż przeciętne znalezione w internecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 15.03.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 tynki,posadzki trzeba poprostu robić zajebiściechłopakowi wylali po 9zl/m2 chudziaka z mixokreta i ma 4cm różnicy w poziomie;)potem dzwonił do mnie po 12/m2 będę lał posadzki na wiosnę,za chudziaka chciałem 10zl/m2.......oszczędził złotówkę?jak myślicie?ja leję z kruszywem 2-8mm na wytrzymałość pod parkiety ,deski ale inni nie -liczą się metry a dla inwestora ,,żeby było równo nic więcej,a i z tym są problemy...uważam ,że dobry fachowiec zawsze będzie miał pracę,jeśli jej nie ma to nie tylko wina konkurencji,czy ceny,nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts