Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przymierzam się do zakupu gresu strukturalnego w kolorze stalowym firmy Ergon. Mam pytanie czy taki gres może być z powodzeniem stosowany w kuchni, w przedpokoju, czyli w miejscach gdzie często jest brudno? Otóż chodzi mi głównie o to czy nie będzie chłonął brudu? Jak to jest z gresami nieszkliwionymi? Jak się je użytkuje? Czy można je jakoś zaimpregnować?
https://forum.murator.pl/topic/176692-gres-strukturalny-rektyfikowany-barwiony-w-masie-czy-warto/

Może być stosowany, do tego jest wręcz przeznaczony.

Wszystkie gresy niepolerowane nie chłoną brudu. Nasiąkliwość gresów jest bardzo niska nawet tych nieszkliwionych.

Gresy ryflowane, nieszkliwione, o jakich piszesz, wbrew pozorom są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Nie nadają się coprawda najlepiej do garażu czy hal przemysłowych ale w domach, biurach - jak najbardziej.

Takich gresów nie gruntuje się.

Drobna uwaga. Wszystkie gresy są barwione w masie.Na gresach nie wykonuje się nadruków.

Owszem czasem warstwa tej masy jest na płytkach nośnych cienka dla tanich gresów i po dłuższym oraz niezwykle intensywnym uzytkowaniu może się zetrzeć.

Gresy pełne, bez dodatkowych warstw nośnych noszą nazwę "solid body" lub "body" i mają stosowny opis na opakowaniu lub w kartach specyfikacyjnych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Znaleźliśmy z mężem pasujący nam gres, o strukturze kamienia, nie wiem jak do dobrze opisać, przypomina strukturą trochę piaskowiec (takie niewypolerowany) i mieliśmy obawy, że będzie się niesamowicie brudzić.

Na wielu płytkach warstwa nośna jest cienka, a to co znaleźliśmy to na 100% solid body.

Tak czy inaczej, dziękuję za informację.