Gość Ania_D21 29.10.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam mam pewien dylemat dotyczący pewnego projektu. Dom Ciepły B24 jest to projekt domu energooszczędnego na stronie na której go znalazłam jest szczegółowy opis z czego powinien być wykonany, by był domem energooszczędnym. Ale mi się w to coś nie chce wieżyc za bardzo, kilka rzeczy wtym opisie mają negatywną opinie na forum. Ale dla pewności chciala się dowiedzieć co wy o tym sądzicie. Macie wprawę i napewno lepiej sie orientujecie w budownictie niż ja.A o to projekthttp://img394.imageshack.us/img394/3831/dcb024r0uh4.th.gif a to ich opis szczegółowy:1. Ściany zewnętrzneŚciana dwuwarstwowa z cegły wapienno piaskowej „Silka” gr. 44 cm (24 cm + 20 cm styropian „Platinum Plus” firmy „Termo Organika”) o wsp. U0 = 0,147 W/m2K. 2. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne, stawiane na płycie żelbetowej, izolowanej od muru fundamentowego warstwą cokołowych pustaków izolacyjnych „Isomur” firmy „Jordahl & Pfeifer”. 3. Ściany wewnętrznenośne z cegły wap.-piaskowej „Silka” gr. 24 cm lub z betonu komórkowego „Ytong” gr. 24 cm,działowe szkieletowe okładane płytami włóknowo-gipsowymi „Fermacell” („Xella”). 4. Stropygęstożebrowe „Teriva”, lub „Porotherm”,w domu parterowym - drewniane z sufitem podwieszanym z płyt „Fermacell” („Xella”). 5. Schodydrewniane. 6. Elewacjetynki mineralne lub silikonowe, farby fasadowe i do wnętrz „Relius”, firmy BASF,podmurówki z okładziny, np. klinkierowej, „Terca”. 7. Pokrycie dachowedachówka cementowa, np. „Braas” lub ceramiczna „Koramic” („Wienerberger”). 8.Instalacjegrzewcza i przygotowania ciepłej wody użytkowej - gazowa z zastosowaniem kotła kondensacyjnego typu Vitodens 200 i kolektorów słonecznych firmy „Viessmann”,instalacje c.o. z zastosowaniem systemów „Purmo”,instalacja wentylacji mechanicznej z rekuperacją z zastosowaniem rozwiązań firmy „Rekuperatory.pl”,gruntowy wymiennik ciepła AWADUKT Thermo firmy REHAU z atestem do domów pasywnych. 9. Izolacje termiczneizolacje ścian ze styropianu „Platinum Plus” firmy „Termo Organika” gr. 20 cm,podłogi na gruncie ze styropianu „Podłoga Gold Plus” firmy „Termo Organika”,dachu ze styropianu „Superpoddasze Platinum Plus” gr. 20 cm plus „Platinum” gr. 10 cm firmy „Termo Organika”. 10. Kominysystemy kominowe „Schiedel”.Stolarka okienna i drzwiowaokna „Termo PCV” firmy „M&S” lub „Brillant-Design” firmy „REHAU” o wsp. U0 = 1,0 W/m2K lub U0 = 0,6 W/m2K dla szyby i U0 = 1,2 W/m2K dla ramy,okna połaciowe Fakro” o wsp. U0 = 1,1 W/m2K,drzwi zewnętrzne i bramy garażowe firmy „Hormann”. Zapomniałam dodać że jest to dom parterowy. Bardzo nam sie ten projekt ogolnie jako domu podoba ale chcemy żeby jeszcze byl użyteczny. Z góry dziekuję bardzo za odopiwedzi i za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baranska.julia 26.02.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Hej! Planuję z mężem zakupic ten projekt i wybudować ten piękny domek. http://projekty.lipinscy.pl/Awinion/ Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji postanowiłam zasięgnąć Waszej opinii odnośnie tego projektu. Zaznaczam że chcemy wprowadzić jedną zmianę na pewno. A mianowicie usunąć łazienkę 1.2 i w jej miejsce zrobić pomieszczenie gospodarcze. Co sądzicie o tym pomyśle? 2 łazienki na taki dom i 3 osobową rodzinę powinny nam wystarczyć Czekamy na wszelkie opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baranska.julia 28.02.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 ponawiam temat i proszę życzliwych o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 03.03.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Hej! Jeśli chodzi o wygląd to mnie się nie podoba. Zdecydowanie wolę nowoczesne domy. Ten wygląda na taki pseudo dworek... Wykusz z drzwiami tarasowymi? Po co? Ani to wygląda ani praktyczne. No ale to rzecz gustu. W każdym razie czasy szlachty i ich dworków minęły i nie ma co do nich wracać. Wewnątrz natomiast nie ma się czego czepić. Odnośnie jak to nazwałaś łazienki 1.2. To z tego co widzę jest to w zasadzie pomieszczenie gospodarcze z C.O. i muszlą. Projektanci zapomnieli jednak, że dobrze byłoby mieć w takim miejscu umywalkę (no bo skoro jest muszla to chyba norma). Ja osobiście bym tej muszli nie ruszał. Na duży plus zapotrzebowanie energetyczne. Raczej nie będzie problemu z dotacją z NFOŚiGW dla domów energooszczędnych. Ja właśnie czekam kiedy zaczną być dostępne kredyty w objęte dopłatami i zabieram się za budowę Tokio Lipińskich pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baranska.julia 05.03.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jakie dofinansowanie? Pierwsze słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minid 07.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tutaj sobie poczytaj http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?247-50-tys-z%C5%82-dla-energooszcz%C4%99dnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baranska.julia 08.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 A to ciekawe! Dzięki minid zagłębię się w temat. Będę wdzięczny za wszelkie następne opinie na temat projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts