GrzegorzK 06.06.2002 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Czy może ktoś zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:1. Jaka jest max. dopuszczalna grubość tynku?2. Jakie są tolerancje nierówności (np. w narożnikach) ścian i wylewki? będę wdzięczny za pomoc pzdrGrześ PS. Czy podczas odbioru mieszkania mogę reklamować drobne wgniecenia i otarcia okien (drewniane lakierowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.06.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Drobne wgniecenia i zadrapania okien to wynik niefrasobliwego montażu - możesz reklamować, wpływa to na estetykę.Ale lepiej sprawdź poważniejsze rzeczy bo inaczej może się zdarzyć, że zostanę przez Ciebie zaproszony do wykonania ekspertyzy [wadliwych] okien, a mianowicie:- czy uszczelki są czyste [bez zachlapań farbą],- czy okucia są czyste [bez zabrudzeń tynkiem],- czy uszczelki nie wyłażą z kanałów osadczych,czy okna są rozszczelnione to znaczy czy mają na górze specjalne płaskie uszczelki,- czy okna mocowane są do ściany z KAŻDEJ strony w tym na dole i na górze,- czy są uszczelnione na całym obwodzie w styku z murem,- czy farba pokrywająca ramy rozprowadzona jest równomiernie,- czy spod farby nie widać miniwczepów,- czy ramy nie mają sęków,- czy producent tych okien ma certyfikat - bez certyfikatu nie można okien sprzedawać i montować - jest to samowola budowlana mówiąc najprościej i takich okien możesz nie przyjąć nawet jakby były najlepsze na świecie. Po prostu zażądaj certyfikatu.Podane wady są najpowszechniejszymi w oknach drewnianych - w Twoim przypadku może ich nie być.Miałem niestety styczność z oknami w jednej ze spódzielni gdzie podane wady miało 1600 sztuk okien - wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts