Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie normy

Recommended Posts

Czy może ktoś zna odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:

1. Jaka jest max. dopuszczalna grubość tynku?

2. Jakie są tolerancje nierówności (np. w narożnikach) ścian i wylewki?

będę wdzięczny za pomoc

pzdr

Grześ

PS. Czy podczas odbioru mieszkania mogę reklamować drobne wgniecenia i otarcia okien (drewniane lakierowane)

Drobne wgniecenia i zadrapania okien to wynik niefrasobliwego montażu - możesz reklamować, wpływa to na estetykę.

Ale lepiej sprawdź poważniejsze rzeczy bo inaczej może się zdarzyć, że zostanę przez Ciebie zaproszony do wykonania ekspertyzy [wadliwych] okien, a mianowicie:

- czy uszczelki są czyste [bez zachlapań farbą],

- czy okucia są czyste [bez zabrudzeń tynkiem],

- czy uszczelki nie wyłażą z kanałów osadczych,

czy okna są rozszczelnione to znaczy czy mają na górze specjalne płaskie uszczelki,

- czy okna mocowane są do ściany z KAŻDEJ strony w tym na dole i na górze,

- czy są uszczelnione na całym obwodzie w styku z murem,

- czy farba pokrywająca ramy rozprowadzona jest równomiernie,

- czy spod farby nie widać miniwczepów,

- czy ramy nie mają sęków,

- czy producent tych okien ma certyfikat - bez certyfikatu nie można okien sprzedawać i montować - jest to samowola budowlana mówiąc najprościej i takich okien możesz nie przyjąć nawet jakby były najlepsze na świecie. Po prostu zażądaj certyfikatu.

Podane wady są najpowszechniejszymi w oknach drewnianych - w Twoim przypadku może ich nie być.

Miałem niestety styczność z oknami w jednej ze spódzielni gdzie podane wady miało 1600 sztuk okien - wszystkie.