Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIBE 1245 vs Vaillant VWS 62/3

Sebastain

Recommended Posts

Witam - miałem podobny dylemat u siebie. Ponieważ wg mnie te dwie pompy są porównywalne jakościowo dla mnie najważniejszym czynnikiem była cena - a w czasie kiedy ja stawiałem kotłownie Nibe było tańsze.

No właśni mi cenowo bardziej korzystnie chyba będzie wychodził Vaillant, tym bardziej, że część elementów kotłowni jest już jakby wbudowana w samą pompę, ale z dugiej strony NIBE jest skandynawskim produktem, a chyba nikt jak oni nie zna się na pompach.

A jakieś doświadczenia z użytkowania Nibe?

No właśni mi cenowo bardziej korzystnie chyba będzie wychodził Vaillant, tym bardziej, że część elementów kotłowni jest już jakby wbudowana w samą pompę, ale z dugiej strony NIBE jest skandynawskim produktem, a chyba nikt jak oni nie zna się na pompach.

A jakieś doświadczenia z użytkowania Nibe?

Ja mam jak najlepsze, no może poza możliwościami zaprogramowania podbicia temp. Nie wiem jak w Vailancie, ale w nibe możesz ustawić maksymalnie 3 programy dla CO i 2 dla CWU na dzień, co dla mnie wydaje się być pewnym ograniczeniem.

Poza tym wszystko ok.

Ja mam jak najlepsze, no może poza możliwościami zaprogramowania podbicia temp. Nie wiem jak w Vailancie, ale w nibe możesz ustawić maksymalnie 3 programy dla CO i 2 dla CWU na dzień, co dla mnie wydaje się być pewnym ograniczeniem.

Poza tym wszystko ok.

Mi dostępna ilość dobowych programów w zupełności wystarcza, nawet jednego do CO nie wykorzystuję. Mankamentem który mi przeszkadza to brak możliwości ustawienia pracy pompki cyrkulacyjnej w różne dni tygodnia. W tygodniu ciepłą wodę potrzebuję pomiędzy 7 a 8.30 a na weekend to dopiero po 10 i tu jest problem.

A powiedzcie proszę czy macie jakieś dodatkowe grupy mieszania/pompy do obiegu górnego, czy wykorzystujecie te które w Nibe są już wbudowane? Ktoś mi powiedział, że jak zdecyduje się na NIBE to muszę od razu dokupić grupę pompową, ale mi się wydaje, że ta PC ma już wbudowane pompki DZ i GZ, czy jest sens kupować dodatkową pompkę?

Przy okazji DiunaWO i Seba_i_Wiola posiadacie rekuperatory, które mnie interesują, moglibyście napisać coś więcej na ich temat, na jakich kanałach macie instalacje, jak wygląda sytuacja z zabezpieczeniem przeciw zamarzaniu, zużycie prądu i generalnie jak się wam sprawują?

A powiedzcie proszę czy macie jakieś dodatkowe grupy mieszania/pompy do obiegu górnego, czy wykorzystujecie te które w Nibe są już wbudowane? Ktoś mi powiedział, że jak zdecyduje się na NIBE to muszę od razu dokupić grupę pompową, ale mi się wydaje, że ta PC ma już wbudowane pompki DZ i GZ, czy jest sens kupować dodatkową pompkę?

Przy okazji DiunaWO i Seba_i_Wiola posiadacie rekuperatory, które mnie interesują, moglibyście napisać coś więcej na ich temat, na jakich kanałach macie instalacje, jak wygląda sytuacja z zabezpieczeniem przeciw zamarzaniu, zużycie prądu i generalnie jak się wam sprawują?

Ja mam dodatkową pompkę na GZ. Ta montowana w pompie ponoć jest za słaba do mojej instalacji.

Co do rekuperatora to kanały spiro, wmontowana jest nagrzewnica wstępna, nie zauważyłem aby w tym sezonie była używana. Nie mam podlicznika więc nie wiem ile prądu zużywa rekuperator, ale działa bezproblemowo. Jestem zadowolony że go posiadam i polecam innym. Za takie POLECANIE dostałem od instalatora kilka filtrów zapasowych, a wczoraj za kolejnego klienta dostałem dodatkowy moduł bezprzewodowy do sterowania rekuperatorem.

Ja mam dodatkową pompkę na GZ. Ta montowana w pompie ponoć jest za słaba do mojej instalacji.

Tak też słyszałem, ale ciekawi mnie kiedy ta wbudowana pompa GZ jest wystarczająca, ja planuję raptem 120m2 :)

Czyli masz po prostu wpięte to szeregowo z wbudowaną pompą i pracują jakby obie?

Skoro na 120m2 to pewnie będziesz miał pompę słabszą niż ja a we wszystkich modelach montują tą samą pompkę do GZ . Więc spokojnie powinna wystarczyćCi ta zamontowana w pompie. Ja mam tą dodatkową podłączoną szeregowo ale jest też wstawiony swego rodzaju bypass który pełni rolę sprzęgła.

Ja mam bufor SIS (zbiornik w zbiorniku do przygotowania CWU oraz jako sprzęgło hydrauliczne - więc PC zasila bufor, a z niego idzie pompka na podłogówkę, ale zgadzam się z DiunaWO - ta z pokładu PC w zupełności wystarczy na 120 m2 - zasada podstawowa to obwody podłogówki równe nie dłuższe niż 100 mb a do rozdzielacza powinna dochodzić rura o przekroju zbliżonym do tego, który wychodzi z PC. Jeżeli planujesz jakieś drabinki podłącz je jako osobna pętla do rozdzielacza.

Co do Reku też jestem zadowolony - ja nie mam zabezpieczenia przeciw zamarzaniu, mój reku jest w kotłowni, a w największe mrozy, gdy załączał się system antyzamrożeniowy reku mieszałem powietrze dochodzące bezpośrednio z dworu z powietrzem z kotłowni w której jest średnio 18 na plusie, ale te sytuacje zdażyły się bodajże 3 razy w tym roku. Jedyna "wada" to osuszanie powietrza w domu - ja reku w okresie zimowym włączam okresowo na 12 godzin z wymianą 130 m3/h, pozostały czas jest wyłączone - mimo to wilgotność w domu w okolicach 35 -40%. U mnie Reku steruje IBTon - łatwy w obsłudze. Jeśli jesteś na etapie budowy i planujesz w domu system alarmowy proponuję, żebyś pociągnął sobie skrętkę od centralki alarmu do centrali reku. Można wtedy w łatwy sposób sterować reku - wyłączać w czasie, kiedy uzbraja się alarm i odwrotnie - właśnie wtedy potrzebna Ci jest wymiana powietrza - jak domownicy są w domu. Kolejne skrętki do ubikacji - w okolice kompaktu WC - podczas spuszczania wody można automatycznie uruchamiać wentylacje na przewietrzanie - funkcja realizowana przez IBTon'a - wtedy nieprzyjemne zapachy szybko są usuwane. To tyle. Jeszcze jedna skrętka w okolice włącznika światła w łazience i można również uruchamiać cyrkulację CWU w trakcie zapalania światła i wtedy CWU nie krąży bez sensu i nie stygnie. To tyle jeśli masz jeszcze takie możliwości