Ostap 26.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jestem na etapie projektu i zastanawiam się jak duże okna jednoskrzydłowe zastosować.Będą one miały pakiet 3-szybowy. Otwierane będą tylko do umycia.Czy 1165 wystarczą czy pchać się w maksimum 1465? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 26.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 (edytowane) Skontaktuj się z producentem okien . Albo sprawdź w katalogu producenta okuć. przykłądowa tabelka zależności ciężaru szkła i wymiaru ramy . Dla przykładu katalog okuć do drewna Siegenia , z którego jest ta fotka http://www.siegenia-aubi.pl/imperia/md/content/poland/katalogi/favorit_kat_drew_elem.pdf W alu i PVC jest podobnie. Edytowane 26 Lutego 2013 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.02.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Jestem na etapie projektu i zastanawiam się jak duże okna jednoskrzydłowe zastosować. Będą one miały pakiet 3-szybowy. Otwierane będą tylko do umycia. Czy 1165 wystarczą czy pchać się w maksimum 1465? Wydaje mi się, że punktem wyjścia do planowanej wielkości okna powinna być jednak powierzchnia pomieszczenia a raczej jej stosunek do wielkości okna. Podręczniki mówią, że odpowiedniej wielkości okno to ok 12-15% powierzchni podłogi. Ale zakładam, że to wiesz i pytasz, czy okna jednoskrzydłowe 150x150 będą ok? Montowałem takie - w drewnie bez problemu, w PCW póki co też ok. Byłem przy takim bluEvolution kilka dni temu - wg mnie są ok (technicznie) ale Klient powiedział, że teraz by takich nie zamówił (są mało praktyczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 26.02.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 finlandia "Klient powiedział, że teraz by takich nie zamówił" Dokładnie tak samo mówią moi znajomi i klienci, którzy załapali się na pierwszą serię okien jednopłaszczyznowych. Ale coś za coś, Wiele domów nijak wygląda z tradycyjnym podziałem stolarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 27.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Wszystkie 1460x1460 mam w domu bez podziału.Jestem zadowolony i 2 raz bym zamówił takie same.Otwierane tylko do mycia, albo wcale (pater - można myć z zewnątrz).Wentylacja mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 27.02.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam Wszystkie 1460x1460 mam w domu bez podziału. Jestem zadowolony i 2 raz bym zamówił takie same. Otwierane tylko do mycia, albo wcale (pater - można myć z zewnątrz). Wentylacja mechaniczna. no i tu masz odpowiedz - wg mnie w takim przypadku to bym na parterze dał fixy (szczególnie jeżeli wentylacja jest mechaniczna). Problem przy takim wymiarze może się pojawić jeżeli zaczniesz często takie okienko otwierać - waga wszak swoje zrobi - oczywiście będzie to tylko kwestia regulacji ale na 90% skrzydło się "obwiesi". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 27.02.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 chodzi mi dokładnie o okna na piętrze bo na dole będą fixy oprócz drzwi na taras i zastanawiam się nad łazienką.Piszę że do mycia tylko otwierane bo WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 27.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Z punktu widzenia możliwości technologicznych , wykonanie okien 1500 x 1500 nie jest problemem. Problemem jest jedynie wygoda użytkowania. Mycie takiego "żagla" to ciekawe doświadczenie . Fixy na dole? I będziesz biegał z drabinką dookoła domu, żeby okna umyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 27.02.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Nie jestem z tych co myją okna co miesiąc więc tak strasznie nie będzie.Niestety instalowanie wentylacji mechanicznej i zostawianie na dole zwykłych okien to pewnego rodzaju nieporozumienie.Dwa fixy będą od północy i to jedyne okna w tym kierunku. Dochodzi lepsza szczelność i lepsza dźwiękoszczelność a z tej strony jest głośniejsza ulica. Dlatego przeboleje te niedogodności z myciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 27.02.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 OK. Świadomy wybór. A co do dźwiękoszczelności. Dajesz szyby "antywłamy" czy dźwiękochłonne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 28.02.2013 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Co do szyb to konkretów jeszcze brak, mam na to jeszcze dużo czasu więc decyzje o nich są na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 28.02.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam no i tu masz odpowiedz - wg mnie w takim przypadku to bym na parterze dał fixy (szczególnie jeżeli wentylacja jest mechaniczna). Pozdrawiam Nie było możliwości przekonania szanownej małżonki do fixów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 28.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam Nie było możliwości przekonania szanownej małżonki do fixów ... aaaaaa ... to zupełnie inna sprawa, faktycznie te otwierane też są OK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 28.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nie było możliwości przekonania szanownej małżonki do fixów ... Spokój w domu nie ma ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monihaaa 21.10.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 witam!!! właśnie jestem na etapie zamawiania okien, więc mam do wyboru opcje:1. jednoskrzydłowe o wym.: 160x140...2. dwuskrzydłowe co robić?! trochę boję się tych okien jednoskrzydłowych... z drugiej strony, jeśli za często nie będą otwierane tylko wyłącznie do mycia... doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.10.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Jeśli dom ma na tym stracić coś bardzo istotnego.. to szkoda rezygnować z marzeń. Ale jeśli chcesz mieć funkcjonalne okno, które spokojnie, zawsze można otworzyć a przy tym nie będzie nim wiało w trakcie większych podmuchów... taki masz właśnie wybór. Ja bym z takiego okna w jednym skrzydle zrezygnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aguso 22.10.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Taki wymiar dla jednoskrzydłowego okna to dużo. Wystarczy wziąć miarkę, odmierzyć sobie 1500mm (taki będzie wymiar skrzydła - mniej więcej) i wyobrazić ile miejsca zajmie otwierane skrzydło. Poza tym im większe skrzydło tym więcej siły potrzeba do jego otwierania i zamykania. Jeśli okno miałoby być otwierane do przysłowiowego mycia (i tutaj dużo zależy od tego jak często planujemy myć okna ) to można to rozważyć. Jeśli planujemy okno otwierane częściej to osobiście radziłabym zrobienie okna dwuskrzydłowego. Wybierając okno jednoskrzydłowe o takich wymiarach trzeba dokładnie dopytać dostawcę okna czy system profili i okuć dopuszcza taki gabaryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 22.10.2014 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jako założyciel tematu powiem tak, mam takie dwa na piętrze ale w domu jeszcze nie mieszkam wiec bez doświadczeń użytkowych. Jak weźmiesz 150 z podziałem to tak samo jak wziąć 120 bez podziału bo w 150 będzie słupek i powierzchnia szkła w obu wyjdzie mniej więcej podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.10.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Ja u siebie w domu mam 208x145 ru fakt że na drewnie z 3-szyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.10.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Ja bym sobie kupił takie duże okno RU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts