Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

trefne materiały

cys

Recommended Posts

Do niedawna myslalem, ze kupujac material budowlany w sklepie nie musze się martwic o to, czy spelnia podawane przez sprzedawce parametry, i ze jest on legalnie sprzedawany. Otoz nic bardziej mylnego! Przekonalem się o tym na wlasnej skorze. Radze sprawdzac przed zakupem czy materialy, które chcecie kupic maja odpowiednie atesty dopuszczajace je na polski rynek. Na przykład atest ITB daje gwarancje, ze material budowlany spelnia parametry techniczne, tzn. ze material jest trwaly, wytrzymaly, itd. Atest Higieniczny zapewnia, ze zakupiony przez nas material nie będzie nam szkodzil, tzn. ze np. nie będzie wydzielal szkodliwych oparow, poziom promieniowania jonizujacego bedzie mieścił się w normie. Niestety okazuje się, ze duza czesc handlowcow obraca towarem bez powyzszych atestow, a niczego nieswiadomi klienci go kupuja. A jak juz trafi się jakis lepiej zorientowany w temacie budownictwa, to zwraca uwage nie tylko na wyglad ale i na parametry techniczne. Zagadnienie bezpieczenstwa zdrowia jest zupelnie pomijane! Tymczasem na rynku sa materialy (gipsy, cegly, glazury, gresy, itp.) zawierajace izotopy promieniotworcze emitujace promieniowanie znacznie powyzej ustalonych limitow. Normy przekraczaja np. niektóre chinskie gresy. Sam nieswiadomie taki kupilem. Poziom radiacji przekraczal az o 40%! Jak obecnosc takiego materialu w domu wplywa na zdrowie? Ogolnie wiadomo, ze radykalnie zwieksza ryzyko zachorowania na nowotwor. Wszyscy chyba slyszeli o skazeniu radiologicznym. Zadajcie przed zakupem atestow! Sprzedawca ma obowiazek je posiadac i okazac. Jeżeli material budowlany ich nie ma, to zgodnie z opinia Federecji Ochrony Praw Konsumenta umowa sprzedazy jest niewazna i można taki material w kazdej chwili zwrocic. Badzcie swiadomi swoich praw. Stawcie czolo tym, którzy wychodza z zalozenia: „To nie do jedzenia, to na sprzedaz!” i wciskaja nam najgorsze dziadostwo.

CYS zgadzam sie z tobą bo wiem cos o tym problemie ,ale 70% hurtowni i importerów polskich a w wiekszości zagranicznych coś takiego jak sumienie zostawili głęboko zakopane i liczą tylko zyski . Proceder ten może byłby w mniejszym stopniu czyniony gdyby nie wielkie hiper markety ,które wymusiły na reszcie handlowców walke o przetrwanie ,bez wzgledu na honor i image handlowca. Znam wiele przypadków z własnego podwórka i mogę wam wyliczyc jak tylko chcecie.ADAM

Trochę się przestraszyłem bo właśnie kupiłem gres polerowany wyprodukowany w Chinach więc zaraz pobiegłem do sprzedawcy po atest. Dostałem jakieś świadectwo ale nie mam pewności czy dotyczy to akurat zakupionych przeze mnie płytek. Może lepiej dać te płytki do zbadania? Pytanie tylko gdzie to można zrobić i ile to kosztuje?

w wiekszości zagranicznych coś takiego jak sumienie zostawili głęboko zakopane i liczą tylko zyski . Proceder ten może byłby w mniejszym stopniu czyniony gdyby nie wielkie hiper markety ,które wymusiły na reszcie handlowców walke o przetrwanie ,bez wzgledu na honor i image handlowca.

Ale sie Adamos z tych ,, w wiekszosci zagraniczni,, i hipermarketow usmialem. Z kim myslisz wymieniasz poglady z dziecmi.

Lezec nie musisz. Wystarczy, ze bedziesz siedzial w tym pomieszczeniu. Nawet nie musisz bezposrednio nad takim gresem. Z promieniowaniem jest tak jak ze swiatlem - rozchodzi sie we wszystkich kierunkach. Tylko, ze zatrzymac je trudniej, duzo trudniej..

Dla spokojnego sumienia mozna zrobic test na promioeniotworczosc na wlasna reke w jakiejs terenowej stacji radiologicznej lub bezposrednio w PZH na Chocimskiej. Koszt to okolo 400zl. Ale raczej lepiej sprawdzic atesty przed kupnem niz po. Przeciez wszystkich parametrow do sprawdzenia, a wymaganych w atestach, byloby zbyt wiele na kieszen przecietnego Kawalskiego.

A co do marketow... Hmm... Nie tylko jedzenie sprzedaja do niczego. Licza na duzy obrot, kusza niskimi cenami i radze ich dokladnie sprawdzac. Parametry techniczne czesto wychodza juz w trakcie pierwszego uzycia (np. jak farba jest zabarwiona woda i zupelnie nie kryje), ale zdrowotne felery potrafia ujawnic sie dopiero po wielu latach. Nie mamy wplywu na tyle rzeczy, ktore nam szkodza wiec jak mamy mozliwosc wyboru, to wybierajmy zdrowsze.