Dalkau 26.02.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Mój pierwszy post więc witam wszystkich. Potrzebuję porady jak rozwiązać taki problem:W jednym z pokoi w miejscu gdzie rury CO wchodzą w podłogę bardzo wyraźnie słychać dzwięki od sąsiadów. Odnoszę wrażenie jakby w tym miejscu była jakaś cieńka podłoga ponieważ dźwięki wyraźnie dochodzą stamtąd. W żadnym innym miejscu nawet przy przyłożeniu ucha nie słychać na przykład dźwięku telewizora co słychać przy tych rurach. Na podłodze położone są panele, niestety nie wiem jaki jest podkład, ponieważ mieszkam od niedawna.Co mogłoby poprawić izolację akustyczną w tym miejscu? Dopuszczam każde rozwiązanie, nawet jeśliby to miałby być betonowy podest 100x100cm przy tych rurach. Rury są w samym kącie 5cm i 10 cm od ścian. Z góry dzięki za pomysły.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 27.02.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jak rozumiem mieszkasz w 'BLOKU" to znaczy ,że w tym miejscu mogą być.: gazety, worek po cemencie itp.itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dalkau 27.02.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 No tak w bloku. Tak sobie myślę, że wokół rur jest warstwa czegoś cieńkiego.Tylko jak to wyeliminować? Czy zabudowanie rur suchą zabudową i wypełnienie wełną mineralną może pomóc? Albo zrobienie jak wspomniałem "podestu" wogół rur? Tylko jaką technikę zastosować? Wylać beton? Jest to dla mnie o tyle ważne, że jest to pokój dwulatka i odgłosy, zwłaszcza wieczorem potrafią być absobujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Haska 04.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam, problem może też polegać na tym, że otwory, w których rury przechodzą przez strop, są po prostu za duże. Między piętrami rury umieszczone są w osłonach (rurach o większej średnicy). Może więc wystarczy uzupełnić ten otwór czymś elastycznym, np. silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielss 09.03.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 dokladnie to samo jest u mnie ( NOWO KUPIONE MIESZKANIE MIESZKAM OD 1 MIESIACA ) _ wersalke mam tak usytulowana ze jednej strony stoii kolo pionu co , ktoregos dnia ogladajac film _ slysze rozmowy nie zadne darcie krzyki zwykle rozmowy (z poczatku myslalem ze to za oknem a ze zaczelo mnie to troche denerowac zaczolem szukac zrodla dziweku - okazalo sie ze to miejsce w ktorym rury wchodza w posadzke __mieszkanie ktore kupilem ma strop 26 cm do tego jest wylewka , parkiet i panele 9 A WIEC NIE MALO TEGO NAPCHANE ) _ a slychac jak by bylo z kartonu poradziles sobie jakos z tym _ mogl bys poradzic co ewentualnie zrobic _ ja postawilem taki prostokac plastikowy i zalalem pianka montzaowa ale gowno daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dalkau 09.03.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Hej, na szczęście udało mi się z tym w miarę uporać. Zerwałem panel wokół rur do gołego betonu, okazało się, że rury CO wchodzą w otwory zrobione z większych rurek o średnicy ok. 0,5 cm większej. Normalnie jakbym miał prześwit do sąsiada, nawet zapach dymu papierosowego z tego wyłaził. Wziąłem jakąś piankę montażową, która w opisie miała napisane, że ma właściwości wygłuszające. Napsikałem tam tego tyle, że nie wiem czy sąsiadowi nie wyszło po drugiej stronie . Na wszelki wypadek zrobiłem jeszcze taką górkę z pianki wokół rur bo i tak mam zamiar zabudować rury suchą zabudową, więc już panela w to miejsce nie będę kładł, a i jakiejś wełny mineralnej można napchać przy ziemi za płytą GK. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harriermd 29.01.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (...) i tak mam zamiar zabudować rury suchą zabudową, więc już panela w to miejsce nie będę kładł, a i jakiejś wełny mineralnej można napchać przy ziemi za płytą GK. Zamiast płyt GK lepiej jest, w twoim przypadku, zastosować płyty gpsowo-włóknowe. To mocniejsze i trwalsze rozwiązanie. Płyty g-w mają też lepszą izolacyjność akustyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts