Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyznaczyć promień łuku przy budowie schodów lub tarasu.

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za ewentualne wpadki.

Mam pewien problem. Otóż nie rozumiem jak mam czytać w projekcie promień łuku tarasu lub schodów, tzn. gdzie znajduje się początek, punkt od którego biorę długość promienia łuku. Jeśli to banalne, a ja tego nie rozumiem to przepraszam, ale z pokorą przedszkolaka proszę o wytłumaczenie mi tego:) Pozdrawiam:)

20120120134014846_0001.jpg

Spróbuj odmierzyć promień na ścianie od kuchni (od końca łuku w prawo) i na ścianie garażowej (też od łuku ale w górę i wewnątrz garazu). Na rysunku słabo widać wymiary, możliwe że pierwsza czynność da Ci punkt leżący w garażu..... Edytowane przez Lopesjus

Jeżeli nie podano współrzędnych (miejsca) środka łuku, to niezależnie w terenie, czy na papierze metoda jest taka sama. Korzystasz z zależności, że symetralna dowolnej cięciwy przechodzi przez środek łuku kołowego. Wybierasz sobie przynajmniej 3 punkty na łuku. Przez dwa z nich prowadzisz cięciwę. Znajdujesz i zaznaczasz środek tej cięciwy. Linia prostopadła do cięciwy,a przechodząca przez jej środek (symetralna) przechodzi przez środek łuku kołowego. Wystarczą dwie takie symetralne przecinające się i miejsce ich przecięcia jest środkiem tego łuku. Z łukami nie kołowymi jest już trochę gorzej.

Jeżeli dysponujesz łukiem na papierze, ołówkiem, linijką i cyrklem z grafitem, to jest to prostsze. Z tych punktów rysujesz łuki przecinające się i nie rysując symetralnej zwyczajnie punkty przecięcia par łuków łączysz prostą i symetralna już jest.

Jeżeli nie masz dostępu do miejsca, gdzie wypadnie środek łuku kołowego, to przecinające się pary łuków możesz narysować po zewnętrznej łuku, tylko droga para powinna być narysowaną wyraźnie większym promieniem np 2x.

Jeżeli to wszystko jest w terenie, to proponuję narysuj na papierze w skali łącznie z dwiema prostopadłymi ścianami, zaznacz na łuku wiele punktów (ok 10), odczytaj z rysunku współrzędne każdego z nich względem ścian, jako układu współrzędnych, powiększ wyniki mnożąc przez skalę i w terenie nanieś te punkty. Łuk będzie przebiegał przez te punkty w terenie. Dokładność wystarczająca. Strzelać si ę z tego nie będzie.