jarett 27.02.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Potrzebuję pomocy w wyborze optymalnej wyrzynarki (sieciowiej). Chodzi o w miarę solidny sprzęt, który nie rozsypie się po roku ale też taki w którym nie przepłacę za markę. Powiedzmy, że mam do wydania MAX. 300 zł. Tylko w najbliższym czasie będę miał do zrobienia elewację drewnianą, taras drewniany, kilka drobnych prac związanych z cięciem dłuugich prostych powierzchni. Zdaję sobie sprawę, że do niektórych z tych prac lepsza byłaby pilarka tarczowa, ale wyrzynarka chyba też spokojnie da radę a jest bardziej uniwersalna i bardziej przyda się w przyszłości. Ważną sprawą jest dla mnie, żeby miała jakieś mechanizmy ułatwiające długie proste cięcia. Znalazłem sobie taki np. egzemplarz Boscha - http://www.bosch-do-it.pl/boptocs2-pl/Majsterkowicze/Narz%C4%99dzia/PL/pl/hw/Wyrzynarki/95250/PST+800+PEL/24160/3165140526920/index.htm. To takie minimum, które chciałbym zachować. Czy przychodzą Wam do głowy jakieś konkretne modele innych marek, które są tańsze a oferują te same parametry? Albo które są w tej samej cenie a jeszcze lepsze? Nie mam żadnych uprzedzeń do tańszych marek typu. Black&Decker albo Skil. Z tego pierwszego mam wkrętarkę i kątówkę, które służą mi dzielnie i bezawaryjnie od lat. Byle to nie były jakieś zupełne chińskie no-name. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 27.02.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 ja kupujac sprzet kieruje sie podana moca w stosunku do wagi i ceny (material podzespołow), nastepnie na marke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) ....w najbliższym czasie będę miał do zrobienia elewację drewnianą, taras drewniany, kilka drobnych prac związanych z cięciem dłuugich prostych powierzchni. Niestety po to stworzono tyle narzędzi, że każde ma swoje zastosowanie i przeznaczenie. Sam osobiście kupiłem sobie takiego Boscha, ale mocniejszego (650W) PST 1000 PEL, ale również musiałem kupić pilarkę tarczową i tu padło na model SKIL 5055. Po prostu wyrzynarką nie da się precyzyjnie uciąć wzdłuż, dobrze równo i dokładnie (chyba, że dokupisz sobie prowadnicę a to już wydatek kolejnych 300 zł. Edytowane 27 Lutego 2013 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.02.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Zdaję sobie sprawę, że tak może być, ale na razie chcę spróbować z samą wyrzynarką. Wyrzynarkę mieć w domu i tak trzeba A prowadnicę (o ile nie tnie się w ilościach przemysłowych) można zrobić z listwy aluminiowej (lub drewnianego krawędziaka) i dwóch ścisków stolarskich. Jak Ci się sprawuje ten Bosch? Ten cały system CutControl daje radę? spotkałem się z opiniami, że to rozwiązanie lepsze niż laser. Daje radę z jakimiś cięższymi pracami (zastanawiam się właśnie nad wspomnianymi deskami tarasowymi - 30mm, drewno egzotyczne... twarda rzecz)? Nie strzępi zbytnio materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jak Ci się sprawuje ten Bosch? Ten cały system CutControl daje radę? spotkałem się z opiniami, że to rozwiązanie lepsze niż laser. Daje radę z jakimiś cięższymi pracami (zastanawiam się właśnie nad wspomnianymi deskami tarasowymi - 30mm, drewno egzotyczne... twarda rzecz)? Nie strzępi zbytnio materiału? Wyrzynarka naprawdę godna polecenia, bardzo wygodna w trzymaniu i prowadzeniu po narysowanej linii, ale nic nie będzie dobrze jeśli nie będzie dobrego ostrza. Każde jest do odpowiedniego materiału i do drzewa egzotycznego również. Dobre brzeszczoty to podstawa. Mogę polecić dedykowane Bosch i Metabo oraz firmy Falon-Tech która dla nich produkuje w kolejności wymienionej. Wyżynarka po prostu jest dobra, nie nagrzewa się tak szybko,nie trzęsie nią, nie spada moc w miarę zwiększania nacisku czy posuwu(dla kogoś kto pracował wyrzynarką jeśli napiszę, że da się ją wyczuć i jest przewidywalna będzie wiedział co mam na myśli) I jeszcze jedno urządzenie choć proste ma możliwości ustalenia pewnych parametrów pracy i warto jest z nich skorzystać to tzw podcięcie(ruch brzeszczota w tył u przód przy równoczesnym w górę i prędkość ruchu brzeszczota) gdy się to opanuje to powierzchnie cięte są równe i gładkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.02.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Ok, przyłożyłem się troszkę i znalazłem kilka tańszych opcji. Wiem na pewno, że makita odpada. Mimo sentymentu do marki (mam chyba 10letnią wiertarkę udarową makity nie do zdarcia) w tych samych pieniądzach można kupić lepiej wyposażonego (a pewnie równie trwałego) Boscha. Ale z tańszych rozwiązań: Skil (czyli w sumie Bosch) - niezła moc 710W, oświetlenie, zdmuch trocin, aluminowa stopa, niestety do zmiany brzeszczotu potrzebny klucz. I kusząca cena - 260 zł - http://sklep.elkar-serwis.pl/wyrzynarka-skil-4581-cd-p900.html Jeszcze tańszy (220 zł - zadowolenie żony - bezcenne) Black&Decker - mniejsza ale i tak duża moc (600W), ale beznarzędziowa wymiana ostrzy i bez doświetlenia (potrzebne to?). Chyba mój faworyt - http://narzedzia-online.pl/produkt,111902.html I topowy B&D - od powyższego modelu różni się mocą - 650W, doświetleniem i laserem. Pytanie czy warte to to 80zł. No i samym wyglądem budzi szacunek - http://www.megamajster.pl/wyrzynarka-black-decker-ks950slk.php?cnv=717201-d948d14f03 Zostaje jeszcze Einhell za 220zł. Potężna moc - 750W, bezkluczykowa wymiana + doświetlenie, ale strasznie ciężka (prawie 3kg) no i ta marka to już chyba profanacja (czy nie? )- http://www.mall.pl/pily/einhell-rt-js-85 Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 11.03.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 kilka drobnych prac związanych z cięciem dłuugich prostych powierzchni chcialbym zobaczyc to dlugie proste ciecie wykonane za pomoca tych wyrzynarek, ktore podales sa wyrzynarki z szynami, szukaj pod haslem festool lub protool. no ale zakladane przez Ciebie 300zl to wydasz na brzeszczoty do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.03.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jeżeli ma ciąć bez zbaczania brzeszczota to żadna do 300 zł tego nie dokona. A o nie strzępieniu płyt laminowanych to zapomnij. Najważniejszy jest sposób prowadzenia brzeszczota i żadna z firm robiących tanie wyrzynarki nie jest "chętna" zrobić to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 25.05.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Na twoim miejscu szukałbym uzywanego festoola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekJ 19.12.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Mam ten model wyrzynarki Boscha i bardzo sobie chwalę. ten dodatkowy plastikowy "prowadnik" z przodu bardzo ułatwia robienie względnie prostych cięć. Do idealnie równych stosuję aluminiowy profil który się u mnie walał w piwnicy: przymocowuję go do ciętego elementu za pomocą zacisków i jadę wzdłuż niego.Ktoś tu wspomniał o szarpaniu płyt laminowanych - to niestety prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 19.08.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Coby nie zakładać nowego tematu, spytam tutaj.Czy warto celować w model posiadający laser? Czy to użyteczna rzecz, czy tylko gadżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 19.08.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 laser to niepraktyczna rzecz i w pilarkach i wyrzynarkach - ważne by była dobra dioda led która oświetla linie cięcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts