sciema 27.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Przymierzam sie do zakupu PCi, dostałem oferty z hurtowni na dwóch producentów. Czy warto wybrać pompe z zintegrowanymi pompami GZ & DZ ( wraz z naczyniem + zabezpieczeniem) bo kompaktowa obudowa zapewnia mniejsze straty ciepla instalacja chyba również łatwiejsza. Czy wybrać ( tańszą ) wersję tzw. basic i dobierac pompy, naczynia itp. samemu mając większy wpływ na to co sie zakłada. 1) Stiebel Eltron WPF 10M lub WPF 10S (basic) http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_solanka_woda/wpf WPF 10E (kompakt) http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_solanka_woda/wpf-e Katalogowa róznica cenowa ( kompakt – basic ) to okolo 3tys euro 2) Dimplex SIK11TE (kompakt), http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/solankawoda/kompaktowa-dla-prostej-i-szybkiej-instalacji/sik-11te.html SI11TE (basic) http://www.dimplex.de/pl/p-ciepla/solankawoda/wysokowydajna/si-11tu.html Katalogowa róznica cenowa ( kompakt – basic ) to okolo 11tys Jak to jest z tym pierwszym uruchomieniem, trzeba wziąć instalatora który współpracuje z danym producentem aby utrzymać gwarancję. Jakie mogą być koszty takiego uruchomienia przy założeniu, że instalator tylko uruchamia/ ustawia tylko pompę. Zakładam, że " kotłownię" przygotuję samemu. Wlaśnie doczytałem, wg. cennika z 2012 Dimplexu - pierwsze uruchomienie to 500zl + dojazd , coroczny przegląd 300zł + dojazd dziekuję za wszelkie opinie. Edytowane 27 Lutego 2013 przez sciema uzupełnienie danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 01.03.2013 03:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 wyświetleń 100 odpowiedzi 0 różnica cenowa powala: kompakt vs basic jak policzyłem to dodatowy sprzęt do basica to jakieś 3k. skąd zatem taka różnica cenowa? może sa jeszcze jakieś inne zalety? ktoś sie orientuje ile kosztuje pierwsze uruchomienie w Stiebel Eltron? no dalej pompiarze jest ktos kto instalował sam a serwis tylko uruchamiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.03.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) wyświetleń 100 odpowiedzi 0 różnica cenowa powala: kompakt vs basic jak policzyłem to dodatowy sprzęt do basica to jakieś 3k. skąd zatem taka różnica cenowa? może sa jeszcze jakieś inne zalety? ktoś sie orientuje ile kosztuje pierwsze uruchomienie w Stiebel Eltron? no dalej pompiarze jest ktos kto instalował sam a serwis tylko uruchamiał? Jeżeli zamontujesz pompę w wersji kompakt to jesteś skazany na pompki i naczynia firmowe. Naczynie zamontowane w PC jest nietypowe, a trzeba je wymieniać okresowo. Pompy cyrkulacyjne nie zawsze pasują do oporów DZ i GZ. Ponadto możesz zawsze zamontować lepszą (energooszczędną) A z uruchomieniem jest różnie .To zależy co nazywasz uruchomieniem. Ja kiedyś przyjechałem do klienta na uruchomienia kotła .Stał obok kotłownia.Klient kazał uruchamiać. Ale to rząd wielkości 500 zł(robota + dojazd) ale może być i 1000 zł Edytowane 1 Marca 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 01.03.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Właśnie dostałem email od jednego z autoryzowanych serwisów Stiebla, jak to Pan ujął:" uruchomienie jest bezpłatne, płaci sie za kilometrówkę" Czyżby aż tak dobrze bylo:) hydraulik_ Wersja kompakt może być lepszym wyborem dla kogoś kto nie ma dedykowanego miejsca na pompe , typu kotłownia lub to miejsce jest ograniczone. Instalując wersje podstawową jak napisałeś, mamy większy wpływ na wybór urządzeń. Takie naczynie originalne będzie pewnie kilkaset zlotych kosztowało, a zwykłe można kupić do 100zl. Kolejny argument jak dla mnie aby kupić wersję " basic". Dimplex umieszcza na stronie dosyć rozbudowaną instrukcję obsługi kazdej pompy. Można sobie zobaczyć jak wyglada " menu", co możemy zmieniać, jakie są wejścia czujników itp.. W Stieblu nie znalazłem takowej instrukcji. Ktoś z szanownych forumowiczów ma jedną z powyższych (lub innej mocy) podpiętą pod internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.03.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Akurat ja mam dimplexa 11stke, zajmie więcej miejsca niż kompakt ale rozmieszczasz wszystko tak żeby mieć dobry dostęp, montujesz pompki GZ i DZ jakie chcesz, wymieniasz bez trudu itd itpKosztuje mniej, gorzej wygląda ale czy to napewno wada?W każdym razie kompakta bym nie brał bo to i w zakupie sporo drożej i w eksplatacji również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 03.03.2013 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Akurat ja mam dimplexa 11stke, zajmie więcej miejsca niż kompakt ale rozmieszczasz wszystko tak żeby mieć dobry dostęp, montujesz pompki GZ i DZ jakie chcesz, wymieniasz bez trudu itd itp Kosztuje mniej, gorzej wygląda ale czy to napewno wada? W każdym razie kompakta bym nie brał bo to i w zakupie sporo drożej i w eksplatacji również kolejna osoba deprymuje do zakupu wersji kompakt masz moduł NWPM podglądu pompy przez internet? mam jakby dedykowane pomieszczenie " kotłownię" więc nie przeszkadzałoby mi że pompy, zbiorniki, osprzet będzie na wierzchu... zatem basic byłby rozsądnym wyborem ze względów chociażby na cenę. znalazlem na Stieblu (niestety nie polsko-języcznym) instrukcje do zamieszczonych pomp. Szkoda że na naszej stronie nie ma takiej instrukcji. Dzieki niej można się wstępnie zapoznać z softem producenta. u nas na stronie piszą że pompy mają teraz "manager energii" http://www.stiebel-eltron.pl/produkty/pompy_ciepla_solanka_woda/wpf co jest ciekawą propozycją monitoringu ciekawe czy jest dostępna dla użytkownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 12.03.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 wyświetleń 100 odpowiedzi 0 różnica cenowa powala: kompakt vs basic jak policzyłem to dodatowy sprzęt do basica to jakieś 3k. skąd zatem taka różnica cenowa? może sa jeszcze jakieś inne zalety? ktoś sie orientuje ile kosztuje pierwsze uruchomienie w Stiebel Eltron? no dalej pompiarze jest ktos kto instalował sam a serwis tylko uruchamiał? Koszty uruchomienia w przypadku Stiebel Eltron wynoszą 0 PLN i takie uruchomienie jest niezbędne do oceny montażu pompy, prawidłowego podłączenia hydraulicznego i elektrycznego oraz otrzymania 36 m-cy gwarancji. Chyba warto? co do wyboru czy basic czy samodzielnie kompletować to wersja basic zawiera wszystkie niezbene elementu, prawidłowo dobrane przez producenta i gwarantuje prawidłową pracę układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 12.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 na stronie Stiebel są instrukcje do każdej pompy po zalogowaniu się do zakładki FACHOWCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Mnie akurat SE nie przekonuje, nic specjalnego bo za takie pieniądze spodziewałbym się DUŻO lepszego technicznie urządzenia i cichszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 12.03.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Koszty uruchomienia w przypadku Stiebel Eltron wynoszą 0 PLN i takie uruchomienie jest niezbędne do oceny montażu pompy, prawidłowego podłączenia hydraulicznego i elektrycznego oraz otrzymania 36 m-cy gwarancji. Chyba warto? co do wyboru czy basic czy samodzielnie kompletować to wersja basic zawiera wszystkie niezbene elementu, prawidłowo dobrane przez producenta i gwarantuje prawidłową pracę układu. no widzisz nie tak do końca " 0 PLN" bo za kilometrówkę trzeba zapłacić ( w dimplex może ciut drożej bo 500zł za pierwsze uruchomienie) oczywiście że warto wziąć, bo inaczej nie otrzymasz gwarancji, to nie podlega dyskusji. a co do wersji basic to niestety ale ona nie posiada wszsytkich niezbędbych elementów.... właśnie do BASIC trza dokompletować... co mi sie akurat podoba bo kompakt będzie ponad 10k droższy. jeśli ktoś ma miejsce osobne na pompe to można to sobie poukładać gorzej jak nie ma wtedy lepiej KOMPAKT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 12.03.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 na stronie Stiebel są instrukcje do każdej pompy po zalogowaniu się do zakładki FACHOWCY no właśnie trzeba byc " FACHOWCEM" żeby pobrać instrukcję.... tu akurat Dimplex wygrywa, maja dużo lepszą strone wg. mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 12.03.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Mnie akurat SE nie przekonuje, nic specjalnego bo za takie pieniądze spodziewałbym się DUŻO lepszego technicznie urządzenia i cichszego. wihajster juz właśnie słyszałem gdzieś że ten BASIC ciut głośniej pracuje niż kompakt z tej samej seri WPF .... ciekawe czym jest to uwarunkowane piszesz: "spodziewałbym się DUŻO lepszego technicznie urządzenia" mogłbyś rozwinąć? porównywane pompy mają podobne parametry natomiast SE jest ciut tańszy, lecz nie jest to przeciez jakaś słaba firma..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.03.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 piszesz: "spodziewałbym się DUŻO lepszego technicznie urządzenia" mogłbyś rozwinąć? A co tu rozwijać, brak tłumienia drgań modułu chłodniczego (modułem jest w zasadzie cała zewnętrzna obudowa) - stąd dziwne dźwięki i nieprzyjemna praca. Elektryka - jak w latach 70-tych ubiegłego wieku. Nie przesadzam! Sterownik? Jak na ten sztab niemieckich inżynierów i biorąc pod uwagę zaplecze techniczno-finansowe SE - jednym krótkim słowem: żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 12.03.2013 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A co tu rozwijać, brak tłumienia drgań modułu chłodniczego (modułem jest w zasadzie cała zewnętrzna obudowa) - stąd dziwne dźwięki i nieprzyjemna praca. Elektryka - jak w latach 70-tych ubiegłego wieku. Nie przesadzam! Sterownik? Jak na ten sztab niemieckich inżynierów i biorąc pod uwagę zaplecze techniczno-finansowe SE - jednym krótkim słowem: żenada. ponoc tą obudowe się opuszcza... Sterownik, no wlaśnie dzięki temu że zobaczyć można np tu: http://www.stiebel-eltron.de/en a nie jak to u nas tylko " fachowiec" ma prawo do instrukcji to rzeczywiście mogliby sie "helmuty" postarać.... aczkolwiek nie jest to chyba wadą, jeśli urządzenie chodzi poprawnie.... WPMW II chyba nie jest aż taki brzydki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.03.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Elektryka - jak w latach 70-tych ubiegłego wieku. Nie przesadzam! Wszystko ma swoje wady i zalety. Dzięki temu jest proste, bezawaryjne i łatwe w ewentualnej naprawie. Mnie się taka elektryka bardzo podoba. Zdecydowanie wolę porządny przekaźnik niż jakieś elektroniczne elementy. Zwykła pc nie wymaga przecież nie wiadomo jakiej elektroniki. Sterownik, jak sterownik, ma co trzeba, ustawiasz, zapominasz, a że nie piękny, no cóż, nie stoi w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.03.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Elektryka - jak w latach 70-tych ubiegłego wieku. Nie przesadzam! O tym pisałeś ? : http://img842.imageshack.us/img842/9215/stiebel.jpg Taka elektryka jest piękna, nie ma się co zepsuć , a i soft-start jest. Edytowane 14 Marca 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 13.04.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 witam . Ja podpisałem 2 tygodnie temu umowę na dostawę pompy Stiebel Eltron WPC 10 kW wraz z montażem i odwiertami ( 2 x po 90 met ) . Co do ceny to myślę że dałem dużo ale nie miałem czasu żeby jeździć i się targować 52 tyś. z vat. Pompa ,odwierty, montaż , uruchomienie i pompki i potrzebne części . Do tego dojdzie jeszcze pozwolenie na odwierty 2 tyś z vat. Wolę nie ryzykować na dziko bo słyszałem że coraz częściej są kontrole podczas odwiertu ,a kary nie małe Miałem jeszcze wycenę na pompę Buderusa cena bardzo podobna do Stiebela . Wybrałem tą pierwsza bo firma sprzedająca bliżej mnie ,więc będzie lepiej z serwisem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian88 13.04.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 witam . Ja podpisałem 2 tygodnie temu umowę na dostawę pompy Stiebel Eltron WPC 10 kW wraz z montażem i odwiertami ( 2 x po 90 met ) . Co do ceny to myślę że dałem dużo ale nie miałem czasu żeby jeździć i się targować 52 tyś. z vat. Pompa ,odwierty, montaż , uruchomienie i pompki i potrzebne części . Do tego dojdzie jeszcze pozwolenie na odwierty 2 tyś z vat. Wolę nie ryzykować na dziko bo słyszałem że coraz częściej są kontrole podczas odwiertu ,a kary nie małe Miałem jeszcze wycenę na pompę Buderusa cena bardzo podobna do Stiebela . Wybrałem tą pierwsza bo firma sprzedająca bliżej mnie ,więc będzie lepiej z serwisem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trickle_38 24.04.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 witam serwis firmowy przyjeżdża do pierwszego uruchomienia w Stiebel Eltron bez opłat. Zadaniem jest ustawienie odpowiednich parametrów oraz weryfikacja, czy instalacja pompy zgodna jest z wytycznymi producenta. Ponadto Stiebel nie wymaga corocznych przeglądów:lol2: a jedynie zaleca. Generalnie oba rozwiązania są dobre, tylko jedno wymaga mniejszego wysiłku i daje gwarancję właściwego doboru urządzeń pod warunkiem dostosowania się do wytycznych producenta co do DZ. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 witam serwis firmowy przyjeżdża do pierwszego uruchomienia w Stiebel Eltron bez opłat. To o co chodzi w oficjalnym cenniku?????? Bo któraś wersja mija się z prawdą, która? http://www.stiebel-eltron.pl/filesManager/files/1362063032Cennik_TS_03_2013_zaakceptowany.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts