tententen 27.02.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam Moja chatka Jest w stanie surowym zamkniętym. Działkę mam pierwszą na skraju ulicy trochę na wzniesieniu więc z jednej strony nie osłaniają mnie inne budynki i niema też żadnych drzew i krzewów co może być ważne przy planowaniu ocieplenia z tej strony Teraz się zastanawiam jak to wszystko ocieplić. Fundamenty mam klasyczne jeszcze niczym nieocieplone. Wewnątrz wylewka ślepa i na niej 10cm wolnej przestrzeni na izolacje, później pójdzie 6cm wylewki na gotowo. I jakieś panele, kafelki. Podłogówka tylko w kuchni na parterze. Planowałem dać na tą wylewkę folie, 10cm Styrodur na mijankę tafelki 5cm, folia i wylewka. Fundamenty ocieplić 10cm Styrodur, jakiś klej i siatka ponad ziemią a pod ziemią osłonić to folią kubełkową. Styrodur dać od pierwszej papy oddzielającej ściany od fundamentu w głąb ziemi czyli nawet 120cm. Ściany mam z Maxa czyli teraz 29cm i na to myślę dać dobrego styropianu 15cm. Na poddaszu mam skosy betonowe na nich styropian 12cm układany na mijankę w tafelkach po 6cm i wszelkie szpary uszczelniane pianką izolacyjną a na to wylewka 6cm (Krokwie i dach z blachy AL ) Co do innych rzeczy wpływających na poprawę izolacyjności to mam okna 3 szybowe 90mm grubości profili z dodatkowym wypełnieniem pianką w komorach, podobno do domów pasywnych zalecane:stirthepot:. Planuje też żwirowy GWC żeby nim wietrzyć dom w zimie zamiast otwierać okna i latem może jako tania klima mi zadziała. Liczę na poradę ekspertów Co planuje robić dobrze a co źle? I ile centymetrów ocieplenia i jakiego jest obecnie sensownie dać? I co mogę ulepszyć na etapie w którym obecnie się znajduje? Bo już wstecz się cofać nie chce czyli wydzierać wylewki itd. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.02.2013 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 tu nikt wróżką nie jest, chcesz porady to zdjęcia wklej, projekt architektoniczny, oraz obliczenia OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tententen 28.02.2013 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 tu nikt wróżką nie jest, chcesz porady to zdjęcia wklej, projekt architektoniczny, oraz obliczenia OZC Projekt identyczny jak tutaj http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-prymulkach/m3f0186a71753e A na obliczeniach się nie znam, nawet niewiem co to jest OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 01.03.2013 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 domek pasywno podobny, w sumie warto by było go lepiej docieplić, tylko trzeba przemyśleć ten mostek termiczny od balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tententen 01.03.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 domek pasywno podobny, w sumie warto by było go lepiej docieplić, tylko trzeba przemyśleć ten mostek termiczny od balkonu Na balkon planuje dać styrodur 5cm i wylewka a od spodu jakieś 5-10cm styropianu tego co pójdzie też na elewacje. Od czoła balkonu myślę że już styropian nie będzie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tententen 28.03.2013 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Widzę że niema żadnych porad a tym bardziej uwag czyli moje własne pomysły względem ocieplenia są poprawne Pozdrawiam ekspertów od ocieplania materiałami z kosmosu Wesołych świąt Wielkanocnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts