Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Izolacje" kompleksowo cały dom

tententen

Recommended Posts

Witam

Moja chatka Jest w stanie surowym zamkniętym. Działkę mam pierwszą na skraju ulicy trochę na wzniesieniu więc z jednej strony nie osłaniają mnie inne budynki i niema też żadnych drzew i krzewów co może być ważne przy planowaniu ocieplenia z tej strony :yes:

Teraz się zastanawiam jak to wszystko ocieplić.

Fundamenty mam klasyczne jeszcze niczym nieocieplone. Wewnątrz wylewka ślepa i na niej 10cm wolnej przestrzeni na izolacje, później pójdzie 6cm wylewki na gotowo. I jakieś panele, kafelki.

Podłogówka tylko w kuchni na parterze.

Planowałem dać na tą wylewkę folie, 10cm Styrodur na mijankę tafelki 5cm, folia i wylewka.

Fundamenty ocieplić 10cm Styrodur, jakiś klej i siatka ponad ziemią a pod ziemią osłonić to folią kubełkową. Styrodur dać od pierwszej papy oddzielającej ściany od fundamentu w głąb ziemi czyli nawet 120cm.

Ściany mam z Maxa czyli teraz 29cm i na to myślę dać dobrego styropianu 15cm.

Na poddaszu mam skosy betonowe na nich styropian 12cm układany na mijankę w tafelkach po 6cm i wszelkie szpary uszczelniane pianką izolacyjną a na to wylewka 6cm (Krokwie i dach z blachy AL )

Co do innych rzeczy wpływających na poprawę izolacyjności to mam okna 3 szybowe 90mm grubości profili z dodatkowym wypełnieniem pianką w komorach, podobno do domów pasywnych zalecane:stirthepot:. Planuje też żwirowy GWC żeby nim wietrzyć dom w zimie zamiast otwierać okna i latem może jako tania klima mi zadziała.

Liczę na poradę ekspertów :)

Co planuje robić dobrze a co źle?

I ile centymetrów ocieplenia i jakiego jest obecnie sensownie dać?

I co mogę ulepszyć na etapie w którym obecnie się znajduje?

Bo już wstecz się cofać nie chce czyli wydzierać wylewki itd.

Pozdrawiam

Marcin

domek pasywno podobny, w sumie warto by było go lepiej docieplić, tylko trzeba przemyśleć ten mostek termiczny od balkonu

Na balkon planuje dać styrodur 5cm i wylewka a od spodu jakieś 5-10cm styropianu tego co pójdzie też na elewacje.

Od czoła balkonu myślę że już styropian nie będzie potrzebny :confused:

• 4 weeks później...