Gabbon 27.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam serdecznie.Mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów ma może w swoim domu ogrzewanie nadmuchowe i wentylację mechaniczną Polskiego Komfortu (wyciąg z łazienek i kuchni)? Ja będę miała takie rozwiązanie i zastanawiam się nad rozwiązaniem okapu w kuchni. Chodzi mi o to, czy robić wywiew z okapu na zewnątrz, czy wystarczy okap z wkładem węglowym i wyciąg wentylacji mechanicznej, który jest w kuchni? Planuję kuchenkę indukcyjną. Będę wdzięczna za opis doświadczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 28.02.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 W mojej kuchni 9 m2 otwartej na salon 15 m2 mam płytę elektryczną a nad nią okap Bosch z filtrem węglowym, który nie jest podłączony do żadnego komina. Dodatkowo w rogu kuchni jest wyciąg mechaniczny z wentylatorem Helios. Takie połączenie sprawnie działa podczas gotowania - okap nad płytą dość dobrze radzi sobie z parą i zapachami. Mimo, że nie ma komina, to jednak zapachy gdzieś w tym filtrze znikają. Ale podczas smażenia np. kotleta, albo pieczenia czegokolwiek w piekarniku umieszczonym tuż pod płytą jest masakra. Wyciąg włączony na maksa ryczy tak, że nie da się rozmawiać stojąc przy płycie, ani oglądać TV 4 metry dalej w salonie, a po całym mieszkaniu rozchodzi się intensywny zapach smażonego kotleta. Muszę później wietrzyć mieszanie, bo okap w tej roli nie zdaje egzaminu. Wniosek: jeśli masz możliwość doprowadzić wyciąg do komina i jest to zgodne z przepisami (to akurat musisz sprawdzić i podpytać), sugeruję skorzystać z tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.