Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nośność gruntu a fundament

Tomek_K_

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do wybudowania domu parterowego z poddaszem nieużytkowym, dwuspadowy dach – generalnie niewielka konstrukcja. Na działce niestety mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych. Podczas wykonywania badań geotechnicznych okazało się, że woda znajduje się na wysokości ok 0,6 m ppt. Prawie jest pewne, że poziom będzie jeszcze wyższy na wiosnę i jesienią. W wynikach badań geotechnicznych mam napisane, że grunt to piaski drobne średnio zagęszczone Id 0,34-0,40. Do głębokości 1m grunt ma Id = 0,34, powyżej 1m Id = 0,40. Trochę mnie to przeraża, ponieważ nie wiem jak podejść do sprawy fundamentów. (Kolegom, którzy odeślą mnie do projektanta od razu dziękuję za wypowiedź, konsultacje już przeszedłem z projektantem – teraz chce zapytać praktyków). Chciałem podnieść poziom posadowienia domu ale myślę, że grunt jest słabo nośny i może osiadać. Nie chcę ponosić dodatkowych kosztów związanych z wymianą gruntu czy też stosować innych kosztownych rozwiązań. Może Id = 0,4 powyżej 1m jest jednak ok i nie ma co panikować. Dom nie jest przecież duży. Ściany chcę budować z silikatu 0,24 cm – może będzie trochę ciężki ale przecież bez przesady. Może poszerzyć fundamenty i będzie ok. Dookoła stoją domy i nic się nie dzieje. Doradźcie co robić z tymi fundamentami.

Czy mam rozumieć,że jak boli serce to idzie się do lekarza ,on coś zdiagnozuje a potem lecimy do Afryki zapytać szamana, "praktyka", obtańcowujemy ognicho w nocy trzy razy trzymając się za lewe ucho skacząc na jednej nodzie i będzie ok. Choroba znika.

Projektant jest odpowiedzialny za I i II stan graniczny (ocena nośnośc i osiadania). Grunt jest na granicy słabo zagęszczonego ze średnim, dodatkowo takie zwierciadło wody i jego okresowe wahania będą wywoływać wtórne osiadania. Na pewno projektant powinien spróbować podjąć próbę obniżenia trwałago zwierciadła wody np. poprzez drenaże i obliczenia dostosuje do gruntu. Piaski drobne na pewno nie są dobrym gruntem w szczególności przy zmiennym zwierciadle wody gruntowej.

Jeśli wyniki obliczeń wskażą ekonomicznie nierajonalne przekroje ław może wtedy warto przeprojektować na płytę. Tak czy inaczej to tylko projektant, nikt inny bo niby kto?

Forumowicze? Jak będzie źle to pretenesje do kogo?

Dzięki za komentarz " Aedifico". Niemniej jednak oczekuję wypowiedzi osoby, która wybudowała dom mając mniej więcej takie warunki jakie mam ja.

Jezeli natomiast chodzi o lekarza z Afryki to darujmy sobie takie wycieczki, Jesteśmy zdrowi i mamy świadomość tego co robimy. Na pewno nie będziemy szukać ani lekarstwa ani przyjemności w czarnej afryce.

Zaproponowałem posadowienie budynku nieco wyżej, ze względu na wysoki poziom wód gruntowych i obsypanie ziemią dookoła. Otrzymałem informcję, że ok. Zapytałem wówczas co z nośnośnością guntu. Otrzymałem odpowiedź, że trzeba będzie zagęścić do 0,9 - 0,95:o. Trochę mnie to przeraziło ponieważ, jak wiadomo, dość znacznie podniesie to koszty inwestycji. Genralnie zaczynam wątpić - w wyniki badań geotechnicznych (nie widziałem aby goście pobierali próbke przy wierceniu - więc skąd wniosek, że grunt jest taki jaki jest -> ocena na oko ?) i nie wiem czy faktycznie projekt będzie uwzględniał interes klienta czy będzie dupochronem wykonującego. Szczerze mówiąc widząc fachowość fachmanów - mam duże obawy.

Teraz pytania:

- czy jeżeli faktycznie mam Id 0,34 i 0,40 nie mogę (nie powinienem) stawiać budynku bez dodatkowych prac

- czy muszę koniecznie zagęszczać grunt, może tylko wystarczy odpowiednia ława fundamentowa

Moim zdaniem powinienem zrobić tak:

- ława fundamentowa w grunt, czy szalunek (nie ma znaczenia) ale szerokośc ok 0,60 - 0,70 i wysokość np. 1 m ppt do tego piasku o Id 0,4

- na ławę wykorzystać beton wodoszczelny B25

- izolacji pionowej na ławie nie będę robił bo i tak wszystk będzie stało w wodzie

- na ławie porządna izolacja pozioma (już na wysokości terenu) i bloczki betonowe (7 warstw)

- porządna izolacja pozioma i ściana (chciałem ciężką - silikat)

Powiem od razu tak, nie buduję sztuka dla sztuki tylko praktycznie. Taką mam działkę i nie zmienię tego. Jeżeli uważacie, że będzie ok lub nie proszę o Wasze opinie.

Edytowane przez Tomek_K_

Powiem od razu tak, nie buduję sztuka dla sztuki tylko praktycznie. Taką mam działkę i nie zmienię tego. Jeżeli uważacie, że będzie ok lub nie proszę o Wasze opinie.

moja opinia jest taka, że skoro nie masz zaufania do projektanta bo "robi projekt dupochron" to go zmień na takiego do którego masz zaufanie.

Jest jeszcze druga odpowiedź, alternatywna:

projektant do dupy, buduj kolego tak jak napisałeś, będzie dobrze. .........ufasz mi?

Zaproponowałem posadowienie budynku nieco wyżej, ze względu na wysoki poziom wód gruntowych i obsypanie ziemią dookoła. Otrzymałem informcję, że ok. Zapytałem wówczas co z nośnośnością guntu. Otrzymałem odpowiedź, że trzeba będzie zagęścić do 0,9 - 0,95:o. Trochę mnie to przeraziło ponieważ, jak wiadomo, dość znacznie podniesie to koszty inwestycji. Genralnie zaczynam wątpić - w wyniki badań geotechnicznych (nie widziałem aby goście pobierali próbke przy wierceniu - więc skąd wniosek, że grunt jest taki jaki jest -> ocena na oko ?) i nie wiem czy faktycznie projekt będzie uwzględniał interes klienta czy będzie dupochronem wykonującego. Szczerze mówiąc widząc fachowość fachmanów - mam duże obawy.

Teraz pytania:

- czy jeżeli faktycznie mam Id 0,34 i 0,40 nie mogę (nie powinienem) stawiać budynku bez dodatkowych prac

- czy muszę koniecznie zagęszczać grunt, może tylko wystarczy odpowiednia ława fundamentowa

Moim zdaniem powinienem zrobić tak:

- ława fundamentowa w grunt, czy szalunek (nie ma znaczenia) ale szerokośc ok 0,60 - 0,70 i wysokość np. 1 m ppt do tego piasku o Id 0,4

- na ławę wykorzystać beton wodoszczelny B25

- izolacji pionowej na ławie nie będę robił bo i tak wszystk będzie stało w wodzie

- na ławie porządna izolacja pozioma (już na wysokości terenu) i bloczki betonowe (7 warstw)

- porządna izolacja pozioma i ściana (chciałem ciężką - silikat)

Jeśl nie masz zaufania zleć badania osobiście, bądź przy nich i poszukaj innego projektanta. Wydaje się możliwe wybudowanie na ławach (wybudowałem takich budynków kilkanaście) ale warunki nigdy nie są identyczne dlatego ważne są badania bo czasami w obrębie budynku mogą być dramatycznie inne warunki gruntowe. Tak jak pisałem możliwa też opcja z płytą, która jakoś totalnie droższa nie będzie, niemniej jednak warto bz sobuie yrobi porwnanie y wersj wzkonania naszpu ja wzkonzwaem naszp do Is0,98 bo taki sobie zazyczyl projektant. Z izolacji pionowej bym nie rezygnowal bo nie wiadomo jaki wpyw bedzie to mialo na spoiny.

Czy mam rozumieć,że jak boli serce to idzie się do lekarza ,on coś zdiagnozuje a potem lecimy do Afryki zapytać szamana, "praktyka", obtańcowujemy ognicho w nocy trzy razy trzymając się za lewe ucho skacząc na jednej nodzie i będzie ok. Choroba znika.

W kontekście oceny polskiej służby medycznej ta ironia jest chyba mało trafiona.:)

Natomiast co do samego fundamentu to mogę powiedzieć, że w moich stronach (Nizina Łukowska) widziałem bardzo dużo domów stawianych na gruntach delikatnie mówiąc mało nośnych. Fundamenty zalewane w pospiechu bo woda gruntowa się zbierała itp. Budynki często piętrowe. No i to wszystko stoi, mało tego, nadal się tak stawia.

Nie żebym radził bagatelizowanie gruntu ale przy parterówce z lekkimi ścianami i stropem nie powinno być problemu (dałbym sobie chyba spokój z tym silikatem).

W kontekście oceny polskiej służby medycznej ta ironia jest chyba mało trafiona.:)

Natomiast co do samego fundamentu to mogę powiedzieć, że w moich stronach (Nizina Łukowska) widziałem bardzo dużo domów stawianych na gruntach delikatnie mówiąc mało nośnych. Fundamenty zalewane w pospiechu bo woda gruntowa się zbierała itp. Budynki często piętrowe. No i to wszystko stoi, mało tego, nadal się tak stawia.

Nie żebym radził bagatelizowanie gruntu ale przy parterówce z lekkimi ścianami i stropem nie powinno być problemu (dałbym sobie chyba spokój z tym silikatem).

Kiedyś stawiano byle gdzie i byle jak ale kiedyś nie było gładzi, posadzek bezspoinowych ani drogi farb. Jak coś pękło to pękło i nikt się nie przejmował a teraz inwestorzy mdleją na widok rys włosowatych na tynkach.

Chciałem podnieść poziom posadowienia - pamiętaj o przemarzaniu

Aedifico ma rację nie ma co szamanować - jakcoś zmienisz we własnym zakresie sprawa się rypnie toCiebie będzie bolało najbardziej. Projekt jest rzeczą świętą.

Cóż koledzy widzę, że konkretów tutaj nie doczekam się żadnych.Gdybym był budowlańcem odpowiedział bym jasno, masz kolego grunt taki więc z wyliczeń wynika, że szerokość ławay przy zakładamym ciężarze budynku powinna być ... Prawdopodobnie jak będzie inna szerokość ławy budynek może siąść o mniej wiecej o tyle .... Jak widać jest to trudne zadanie dla forum'owiczów - więc przepraszam za pytanie. Właśnie dokopałem się do wzorów i programu, który mam nadzieje odpowie na moje pytania. Tymczasem pozdrowiania dla kapłanów projektantów i oby nigdy nie pomylili się w tych swoich świętych obliczeniach. Rozumiem - o biznes trzeba dbać.

Chcesz receptę dla małorolnego co nieczytaty i niepisaty a chałupy buduje DOBRZE?

Wkleję, bo mam z czego...

Opanuj się!

BUDUJĄCYCH pytasz a nie budowlańców...

Nie jesteś (jak podkreślasz!) budowlańcem, to sobie WZORY I PROGRAMY znalazłeś...

Wybudujesz tak jak sobie policzysz to na takie pytania, jakie stawiasz dasz TUTAJ odpowiedź.

Będziesz WIEDZIAŁ i może nawet tą wiedzą się podzielisz?

Adam M.

Cóż koledzy widzę, że konkretów tutaj nie doczekam się żadnych.Gdybym był budowlańcem odpowiedział bym jasno, masz kolego grunt taki więc z wyliczeń wynika, że szerokość ławay przy zakładamym ciężarze budynku powinna być ... Prawdopodobnie jak będzie inna szerokość ławy budynek może siąść o mniej wiecej o tyle .... Jak widać jest to trudne zadanie dla forum'owiczów - więc przepraszam za pytanie. Właśnie dokopałem się do wzorów i programu, który mam nadzieje odpowie na moje pytania. Tymczasem pozdrowiania dla kapłanów projektantów i oby nigdy nie pomylili się w tych swoich świętych obliczeniach. Rozumiem - o biznes trzeba dbać.

powiem Ci po męsku, puknij się w łeb, masz postawić dom dla siebie i swojej rodziny,od tego sa biura projektowe,ostrzyż się sam ,wyrwij sobie ząb,zoperuj wyrostek,i zrób sobie sam psychoanalizę ....

Ten tekst jest tak nieodpowiedzialny i naiwny,że trudno komentować. Niemniej jednak zawsze będzie dla mnie zagadką jak kolega chodzi do lekarza to gdzie nosi szklaną kulę aby tenże mógł postawić prawidłową diagnozę...Jak nikt mi nie che w sklepie za darmo dać bułki albo paliwa na stacji to też uważam,że to międzynarodowy spisek przeciwko mnie lobby pszeniczno-paliwowego. Skumali się aby się czasem nie najadł...

Edytowane przez Aedifico

Gość Gosc321_1

Tomek_k po prostu chciał, żeby każdy poparł jego oszczędny pomysł posadowienia domu na trudnym gruncie i tyle. A że wymyślacie, odsyłacie do projektanta, czy nie daj Boże proponujecie kolejne koszty (badania geotechniczne) to i się zdenerwował ;)

Niestety ja również przyłączę się do tego grona :) Nie jestem konstruktorem, ale mając słaby grunt, wysoki poziom wód gruntowych i chęć wybudowania na tym domu, poważnie rozważyłbym płytę fundamentową, ciesząc się że taka technologia budowy została opracowana i jest już powszechnie realizowana. A spokojny sen w nowym domku - BEZCENNY

Hmm ależ się porobiło. Widzę, że kolega Aedifico minął się z powołaniem. Fakt dalekie podróże do Afryki mogą być ekscytujące podobnie jak skromny biały fartuch. Z drugiej strony kolega Aksami próbuje zabrać głos nie czytając dokładnie, że kolega Tomek badania gruntu wykonał. Coż nie każdy przecież musi znać różnicę pomiędzy id i is.

Kolegę Aedifico skłaniam do chwili refleksji aby leżąc na stole operacyjnym (czego nie życzę) zastanowił się czy na pewno lekarz, do którego ma tak wielkie zaufanie, wie że ma operować a nie amputować.

Hmm ależ się porobiło. Widzę, że kolega Aedifico minął się z powołaniem. Fakt dalekie podróże do Afryki mogą być ekscytujące podobnie jak skromny biały fartuch. Z drugiej strony kolega Aksami próbuje zabrać głos nie czytając dokładnie, że kolega Tomek badania gruntu wykonał. Coż nie każdy przecież musi znać różnicę pomiędzy id i is.

Kolegę Aedifico skłaniam do chwili refleksji aby leżąc na stole operacyjnym (czego nie życzę) zastanowił się czy na pewno lekarz, do którego ma tak wielkie zaufanie, wie że ma operować a nie amputować.

Kolega Aedifico nie dostał bana na odwiedzenie dwóch lekarzy i wysłuchania dwóch diagnoz. Kolega Aedifico się przez internet nie leczy ani przez czytanie "Pani domu"...Kolega Aedifico również nie liczy ,że otrzyma za darmo coś co wymaga poświęcenia sporo prywatnego czasu przez kogoś.

Z drugiej strony kolega Aksami próbuje zabrać głos nie czytając dokładnie, że kolega Tomek badania gruntu wykonał. Coż nie każdy przecież musi znać różnicę pomiędzy id i is.

Zleciłeś wykonanie badań, w których wynik już sam zaczynasz wątpić...

W fachowość fachmanów wątpisz...

Działaj więc sam.