niktspecjalny 28.02.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Troszku pod tablicą jezdem to se wymyśliłem może ten wątek znajdzie entuzjastów gotowania w tłuszczu, majonezie(np.kieleckim) z krakersami,zasmażkami i innymi duperelami kulinarnymi ,takimi co to nasz motorek życiowy pchają w inną stronę ...w tą co nie powinny.:yes:;);) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.03.2013 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Fasolowa na boczku taka rosołowa w której warzywa widać .Mielony z mięsa rybiego ,czerwony ryż i surówka z tartego ogórka kiszonego ugotowanego tartego buraczka,pora,uwaga!!! ugotowanej tartej marchewki z oliwką i cytryną.Do picia kompot z mirabelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.03.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Na jutro przy świruję rybę po................enesowsku .Czyli halibut po grecku z dużą ilością marchwi ,cebuli, selera,pietruszki,pora z przetartymi świeżymi pomidorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.03.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Na obiado -kolacje śmignę sobie pizzę.Z potrójnym serem i barszczykiem czerwonym do popitki.W zawinięte "ranty "włożę mozzarellę.Salami,pieczarki,papryka świeża będą górowały jako nadzienie.Zasypie je serem aż wykipi na zewnątrz.:yes: Całość włożę na tacę tą z dziurami do wędzarni.Niech dziecina rośnie na grabie i olsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 02.03.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a drugie danie ?? będzie mnie tu pizzą terroryzował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.03.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a drugie danie ?? będzie mnie tu pizzą terroryzował :hug:i tak cię lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 04.03.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dzięki u mnie dzisiaj też obiad dwu daniowy - zupa ogórkowa i dokładka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.03.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) dzięki u mnie dzisiaj też obiad dwu daniowy - zupa ogórkowa i dokładka Uśmiałem się po pachy ;).Zrobię dziś jako danie pierwsze zupę krem ze świeżych ogórków.Z grzankami z masłem czosnkowym ale takich co to się nie rozpuszczają w zupie tylko przyjemnie chrupią.Na drugie i to na prośbę małżonki kotlety gryczane z sosem z boczniaka.Do picia kompot porzeczkowy.Na deser by dać mordce prawdę,zrobię ciastka na bazie ciasta francuskiego z całymi truskawkami takie co to jeden do paszczy się elegancko mieści.. Gdyby któraś z babć miała zastrzeżenia, kotlety gryczane robię z twarogiem takim z pochodzenia od krowy. Edytowane 4 Marca 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.03.2013 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Nauczyliśmy się a nawet już wypracowaliśmy odruch gotowania na jeden raz.Są oczywiście wyjątki jak pierogi,naleśniki ,bigos,kapuśniak,rosół itp.Jak nie zostaje to znaczy ,że albo było wszystkiego za mało albo nasza Pepsi-Golden miała także coś do powiedzenia.:yes: Zbliża się wiosna to i ciepełka za oknem przybywa.Na obiado- kolację bo milusińscy wracają nieco później zrobię im niespodziankę i rozpalę grilla.Będzie bezmięsny.Grillowane pierogi ziemniaczane,szaszłyki warzywne z czosnku,cebuli,marchewki i pieczarek. Czerwoniaste gazpacho!!!-my w domciu wołamy gospośka .Bardzo smaczna kompozycja .Gospośka niestety beż dodatku ziół. Kulinarnym babciom i dziadziom FM nie polecam bo po grillowanym bezmięsnym obiadku mogą za bardzo się przyzwyczaić Zanim się pierogi zrobią i gospośka, zrobię hamburger-ka z cukinii i oscypka . Wszystko z grilla.Póki ich nie ma gardełko przepłukawszy śniadaniówką zjem to co najlepsiejsze. Edytowane 5 Marca 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.03.2013 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Sobota to czas na jakieś och-ach.W innym wątku już dałem propozycję na obiad a w swoim dam co zrobię na drugi obiad Upiekę cielęcinę i zrobię ją we własnym sosie.Upiekę w całości brokuła i kalafior robiąc do nich jak zwykle maczandy. Upiekę ziemniaki.Zrobię nasz ulubiony chłodnik z sałaty,ogórka i koperku z wodą i śmietaną(bez kefirów itp...przepis babciowy ) .Zjeżdża Warszawka to muszę z deczka zaszaleć.Mam moją ukochaną drewnianą tacę-koryto :D:D na której podaję grillowane ale nic nie stoi na przeszkodzie by oprócz chłodnika upieczone specjały weń włożyć.Do picia na deser bo na pierwszy obiad mam pączki zrobię owocowy-alkoholowy na herbacie poncz.Mam przepiękną dużą szklaną salaterkę do której to precjozom wleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Poniedziałek dziś to spróbuję zrobić coś bez mięsa i na mięsie.Niech to będzie zupa szczawiowa ze szczawiem z własnego wyrobu jajkiem na twardo i ziemniakami.Lubimy kwaśną to będzie kwaśna.Na drugie zrobię ulubione naleśniki z soczewicą zieloną powtarzam z zieloną i pieczarkami.Nie jest to przepis dla naszych forumowych babć ponieważ nie umiałbym im wytłumaczyć skąd i jak się bierze soczewica. .Popijemy to wszystko kompotem brzoskwiniowym z brzoskwiń mojej teściowej bo nasza zmarzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.03.2013 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Jako ,że lubimy w domu placki ziemniaczane na różne sposoby jutro spróbuję zrobić sajgonki...................bez mięsa ale dodając farszu jak na placki ziemniaczane.Muny,makarony chińskie,marchewki,cebule jak w przepisie ale zamiast mięsa tarte ziemniaki,oczywiście z dodatkiem mąki ziemniaczanej.Jeśli chęci będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.03.2013 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Środa to coś lekkiego choć sajgonki z ziemniakami i nie tylko były pyszne.Zrobię dzisiaj kartoflankę taką prostą na odrobinie boczku wędzonego.Na drugie upiekę pstrąga.Do tego Jakieś pieczywo, masło szpinakowo-czosnkowe i do picia woda mineralna z miętą i lodem.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2013 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Niedziela to trza coś lekuchnego by na poniedziałek sensacji żołądkowych nie było ;).Proponuję zupkę boczniakową (uwielbiamy tego grzyba) na pęczaku.Powiadam Wam poezja smaku.Na drugie bryzol wołowy z bekonem ale ja zamiast bekonu daję podgardle.Jak podsmażę kotlety to przekładam je boczniakiem cebulą i papryką.Duszę pod przykryciem. Bryzolki palce lizać.Do tego młode ziemniaki w koszulkach serowych ze świeżym koperkiem,Jako dodatek surówka.tak nielubiana i nieznana przez SZEFA -spółkę -babcie FM ,mieszanka ogórka kiszonego i buraczków.Tym razem nadzieję ogórka kiszonego buraczkami zasmażanymi. Palunie lizać..Wszystko popijemy kompotem z kiwi bo się za miętkie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.03.2013 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Dawno nic nie pisałem ale za to gotowałem.Sałatka Cezara i hamburgery.Sałatkę robię sam a jest ich kilka w moim repertuarze .Grzanki,jajko na twardo,szynka majonez kielecki ,sałata lodowa, itp.Bułki maślane(nie lubię ich robić )hamburgery z mielonej wołowiny,ogórek kiszony-własny,drobno siekana cebulka czerwona-kupcza ,odrobina mozzarelli by nie wyszły czizburgery , ketchup.Do picia -deser cocktail truskawkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.03.2013 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 A w sobotę..........zrobię sobie zupę palce lizać czyli ogonową na bazie ogona wieprzowego,taką na pomidorach np. z suszonymi grzybami ,młodymi ziemniorami zza morza i młodej marchewki z przed morza..Na drugie zapiekanka boczkowa na kaszy jaglanej kładziona. Popiją to kompotem z rabarbaru.fuj jak ja go nie lubię,ale piję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 05.04.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dziś na obiad zrobię kiszkę ziemniaczaną czyli w jelito cienkie włożę farsz ziemniaczano- szpinakowo- czosnkowy. Zapiekę na rumiano i podam z ćwikłą.Tyle wystarczy bo Święta były obfite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.04.2013 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No to do roboty .Redakcja zamknęła "pomysł na obiad"chyba stał się już tendencyjny Dziś na obiad zrobię (a kiszka była wyśmienita) lekką zupę cebulowo-bakłażanową(bakłażan do niej musi być upieczony,niestety jakoś tak mi pasuje i smak zupki jest lepszy) potrawkę z kurczaka z warzywami i dużą ilością koperku,buraczki zasmażane,ziemniaki gotowane raz wstrząśnięte:D i do popicia otworzę kompot z czereśni.Nie gotowany tylko przelany wodą z czajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.04.2013 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 W niedzielę mam gości i nie mam pomysła. Ale zaskoczę ich chyba moim devolayem rybnym.Tak sobie go nazwałem na chwałę tego właściwego.Zapiekany ryż z mozzarellą a surówka to lodowa drobno siekana z tartą konferencją i sosem na bazie oleju ,octu winnego i cukru.Kompot truskawkowy a na deser pączki serowe z mojego kochanego thermomixu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.04.2013 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 To ja pomalućku,pocichutku zapodam obiadek bez mięsa tym razem. Poniedziałek do zrobię coś dla tych życzliwych co nabili mi fajny licznik i trochę ich inspirują moje przepisy Odwiedzin: 1.200 Zupa z brukselki i mojego kochanego boczniaka mrożonego ale jakoś to ulepię.I tu znowu moja uwaga iż wyśmienicie smakuje jak brukselkę albo podsmażymy na maśle albo upieczemy w piekarniku.Na drugie kotlety ziemniaczane ale w pół na pół z gotowana papryką.Niestety w kotletach mus dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.Do tego sos z mojej ukochanej mozzarelli.Dziś pijemy napój pomarańczowy ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.