Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na obiado -kolacje śmignę sobie pizzę.Z potrójnym serem i barszczykiem czerwonym do popitki.W zawinięte "ranty "włożę mozzarellę.Salami,pieczarki,papryka świeża będą górowały jako nadzienie.Zasypie je serem aż wykipi na zewnątrz.:yes::yes::D

Całość włożę na tacę tą z dziurami do wędzarni.Niech dziecina rośnie na grabie i olsze.

dzięki :p u mnie dzisiaj też obiad dwu daniowy - zupa ogórkowa i dokładka :D

Uśmiałem się po pachy ;););):D.Zrobię dziś jako danie pierwsze zupę krem ze świeżych ogórków.Z grzankami z masłem czosnkowym ale takich co to się nie rozpuszczają w zupie tylko przyjemnie chrupią.Na drugie i to na prośbę małżonki kotlety gryczane z sosem z boczniaka.Do picia kompot porzeczkowy.Na deser by dać mordce prawdę,zrobię ciastka na bazie ciasta francuskiego z całymi truskawkami takie co to jeden do paszczy się elegancko mieści.:yes::D.

Gdyby któraś z babć miała zastrzeżenia, kotlety gryczane robię z twarogiem takim z pochodzenia od krowy.

Edytowane przez niktspecjalny

Nauczyliśmy się a nawet już wypracowaliśmy odruch gotowania na jeden raz.Są oczywiście wyjątki jak pierogi,naleśniki ,bigos,kapuśniak,rosół itp.Jak nie zostaje to znaczy ,że albo było wszystkiego za mało albo nasza Pepsi-Golden miała także coś do powiedzenia.:D:yes:

Zbliża się wiosna to i ciepełka za oknem przybywa.Na obiado- kolację bo milusińscy wracają nieco później zrobię im niespodziankę i rozpalę grilla.Będzie bezmięsny.Grillowane pierogi ziemniaczane,szaszłyki warzywne z czosnku,cebuli,marchewki i pieczarek. Czerwoniaste gazpacho!!!-my w domciu wołamy gospośka :D.Bardzo smaczna kompozycja .Gospośka niestety beż dodatku ziół.:yes:

Kulinarnym babciom i dziadziom FM :D nie polecam bo po grillowanym bezmięsnym obiadku mogą za bardzo się przyzwyczaić :D

Zanim się pierogi zrobią i gospośka, zrobię hamburger-ka z cukinii i oscypka . Wszystko z grilla.Póki ich nie ma gardełko przepłukawszy śniadaniówką zjem to co najlepsiejsze.

Edytowane przez niktspecjalny

Sobota to czas na jakieś och-ach.W innym wątku już dałem propozycję na obiad a w swoim dam co zrobię na drugi obiad :D

Upiekę cielęcinę i zrobię ją we własnym sosie.Upiekę w całości brokuła i kalafior robiąc do nich jak zwykle maczandy. Upiekę ziemniaki.Zrobię nasz ulubiony chłodnik z sałaty,ogórka i koperku z wodą i śmietaną(bez kefirów itp...przepis babciowy :D ) .Zjeżdża Warszawka to muszę z deczka zaszaleć.Mam moją ukochaną drewnianą tacę-koryto :D:D:D na której podaję grillowane ale nic nie stoi na przeszkodzie by oprócz chłodnika upieczone specjały weń włożyć.Do picia na deser bo na pierwszy obiad mam pączki zrobię owocowy-alkoholowy na herbacie poncz.Mam przepiękną dużą szklaną salaterkę do której to precjozom wleję.:D

Poniedziałek dziś to spróbuję zrobić coś bez mięsa i na mięsie.Niech to będzie zupa szczawiowa ze szczawiem z własnego wyrobu jajkiem na twardo i ziemniakami.Lubimy kwaśną to będzie kwaśna.Na drugie zrobię ulubione naleśniki z soczewicą zieloną powtarzam z zieloną :) i pieczarkami.Nie jest to przepis dla naszych forumowych babć ;):) ponieważ nie umiałbym im wytłumaczyć skąd i jak się bierze soczewica. .Popijemy to wszystko kompotem brzoskwiniowym z brzoskwiń mojej teściowej bo nasza zmarzła.

Jako ,że lubimy w domu placki ziemniaczane na różne sposoby jutro spróbuję zrobić sajgonki...................bez mięsa ale dodając farszu jak na placki ziemniaczane.Muny,makarony chińskie,marchewki,cebule jak w przepisie ale zamiast mięsa tarte ziemniaki,oczywiście z dodatkiem mąki ziemniaczanej.Jeśli chęci będą.:);)

Niedziela to trza coś lekuchnego by na poniedziałek sensacji żołądkowych nie było ;);):).Proponuję zupkę boczniakową (uwielbiamy tego grzyba) na pęczaku.Powiadam Wam poezja smaku.Na drugie bryzol wołowy z bekonem ale ja zamiast bekonu daję podgardle.Jak podsmażę kotlety to przekładam je boczniakiem cebulą i papryką.Duszę pod przykryciem. Bryzolki palce lizać.Do tego młode ziemniaki w koszulkach serowych ze świeżym koperkiem,Jako dodatek surówka.tak nielubiana i nieznana przez SZEFA -spółkę -babcie FM :D ,mieszanka ogórka kiszonego i buraczków.Tym razem nadzieję ogórka kiszonego buraczkami zasmażanymi. Palunie lizać.;):).Wszystko popijemy kompotem z kiwi bo się za miętkie zrobiło :D

Dawno nic nie pisałem ale za to gotowałem.Sałatka Cezara i hamburgery.Sałatkę robię sam a jest ich kilka w moim repertuarze :D.Grzanki,jajko na twardo,szynka majonez kielecki ,sałata lodowa,;):) itp.Bułki maślane(nie lubię ich robić :cool:)hamburgery z mielonej wołowiny,ogórek kiszony-własny,drobno siekana cebulka czerwona-kupcza :D ,odrobina mozzarelli by nie wyszły czizburgery :D, ketchup.Do picia -deser cocktail truskawkowy.

A w sobotę..........zrobię sobie zupę palce lizać ;):) czyli ogonową na bazie ogona wieprzowego,taką na pomidorach np. z suszonymi grzybami ,młodymi ziemniorami zza morza i młodej marchewki z przed morza.;).Na drugie zapiekanka boczkowa na kaszy jaglanej kładziona. Popiją to kompotem z rabarbaru.fuj jak ja go nie lubię,ale piję :D

• 2 weeks później...

No to do roboty .Redakcja zamknęła "pomysł na obiad"chyba stał się już tendencyjny :no::D

Dziś na obiad zrobię (a kiszka była wyśmienita) lekką zupę cebulowo-bakłażanową(bakłażan do niej musi być upieczony,niestety jakoś tak mi pasuje i smak zupki jest lepszy) potrawkę z kurczaka z warzywami i dużą ilością koperku,buraczki zasmażane,ziemniaki gotowane raz wstrząśnięte:D i do popicia otworzę kompot z czereśni.Nie gotowany tylko przelany wodą z czajnika

W niedzielę mam gości i nie mam pomysła. Ale zaskoczę ich chyba moim devolayem rybnym.Tak sobie go nazwałem na chwałę tego właściwego.Zapiekany ryż z mozzarellą a surówka to lodowa drobno siekana z tartą konferencją i sosem na bazie oleju ,octu winnego i cukru.Kompot truskawkowy a na deser pączki serowe z mojego kochanego thermomixu.

To ja pomalućku,pocichutku zapodam obiadek bez mięsa tym razem.

Poniedziałek do zrobię coś dla tych życzliwych co nabili mi fajny licznik i trochę ich inspirują moje przepisy :D

Odwiedzin: 1.200

Zupa z brukselki i mojego kochanego boczniaka mrożonego ale jakoś to ulepię.I tu znowu moja uwaga iż wyśmienicie smakuje jak brukselkę albo podsmażymy na maśle albo upieczemy w piekarniku.Na drugie kotlety ziemniaczane ale w pół na pół z gotowana papryką.Niestety w kotletach mus dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.Do tego sos z mojej ukochanej mozzarelli.Dziś pijemy napój pomarańczowy ze sklepu.

:D