Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bęc - ujął mnie Twój uśmiech :) Dorsz i sałatki smakowite. Nie wiem, co prawda co to ipa, ale zrelaksuję się farszem przy stole i poczekam na rosoł z naleśnikowego placka :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American IPA to amerykańska odmiana wersji angielskiej. Barwa piwa może wahać się od złotej do miedzianej, ale może być też w tonacji pomarańczowej. Klarowność winna być zachowana, jednakże piwa chmielone na zimno mogą wykazywać lekką mętność. Cechą charakterystyczną jest wyraźny aromat chmielowy o kompleksowych i złożonych nutach cytrusów, kwiatów, perfum, żywicy, trawy, roślin, owoców pochodzący od aromatycznych odmian chmielu, najczęściej amerykańskiego. Słód, choć lekko wyczuwalny, zdecydowanie ustępuje miejsca chmielowi. W mocniejszych wersjach może być wyczuwalny alkohol, ale powinien być dobrze zharmonizowany z ogólnym profilem. W ustach dominuje zdecydowany chmiel, osadzony na gładkiej podbudowie słodowej. A wiodącą nutą smakową jest charakterystyczna dla stylu silna, ale szlachetna i gładka goryczka, która nie powinna być taninowa, ani ściągająca, ale mimo to dominująca. Mogą być wyczuwalne nuty karmelowe i/lub prażone. Odczucia retronosowe to zboże i lekka słodycz. AIPA jest co najmniej lekkotreściwa, jednakże lżejsza niż wersja angielska. Nasycenie jest dość obfite i dodatkowo wpływa na wytrawność piwa. Diacetyl jest wadą, jednakże dwutlenek siarki w minimalnym stężeniu może występować. Pochodzi on od wody i drożdży.

 

ps kochaniutka, Ty to potrafisz ujac wszystko na temat gotowania w jednym zdaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rosół z kaczki.Na warzywach gotowany.I naleśnikowe szaleńcze placki szpinak-owe.Krojone w paski i zalane rosołem z kaczora.Zielenina w placku naleśnikowym czyli szpinaku ,równie cudnie się diagnozuje.:wiggle:.Pasty-farsz w następnej odsłonie bo znowu chyba rybę poczułem przed ignorowaniem.A już myślałem ,że cud.:bye:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawam tej cudnej diagnozy zieleniny w placku naleśnikowym, czyli szpinaku. Oby choroby tylko nie było:) Bęc - tak wyczerpująca charakterystyka zachęca do degustacji, spróbuję poszukać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IMG_3287.JPG

 

Mistrza nie należ karcić tak jak baraniny spieprzyć nie robiąc jej w skórkach chlebowych-razowych.Tak usmażone placki szpinak-owe należy polać rosołem z kaczki.szpecle3.JPG

 

Kluseczki smakują wyśmienicie ale do tego trzeba mieć wyrobiony smak i gust.Bez tego to biadolenie i smak trawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie naleśników wraz przepisem na te Shrekowe smakowitości ze strony:

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/06/wytrawne-nalesniki-ze-shreka-czyli.html

 

A szpecle w miseczce skopiowane stąd::

http://bezchemii.blogspot.com/2013/10/spinatspatzle-kluseczki-szpinakowe-z.html

 

Myślałam, że NS sam coś potrafi ugotować, a nie tylko kopiować obrazki z netu :p

Edytowane przez anSi
o szpeclach zapomniałam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie naleśników wraz przepisem na te Shrekowe smakowitości ze strony:

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/06/wytrawne-nalesniki-ze-shreka-czyli.html

 

A szpecle w miseczce skopiowane stąd::

http://bezchemii.blogspot.com/2013/10/spinatspatzle-kluseczki-szpinakowe-z.html

 

Myślałam, że NS sam coś potrafi ugotować, a nie tylko kopiować obrazki z netu :p

 

fiu, fiu, fiu. jak zawsze celnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie naleśników wraz przepisem na te Shrekowe smakowitości ze strony:

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/06/wytrawne-nalesniki-ze-shreka-czyli.html

 

A szpecle w miseczce skopiowane stąd::

http://bezchemii.blogspot.com/2013/10/spinatspatzle-kluseczki-szpinakowe-z.html

 

Myślałam, że NS sam coś potrafi ugotować, a nie tylko kopiować obrazki z netu :p

 

Nie chce ale muszę .czy ty się ode mnie nie odjodlisz???:mad:

 

Nie wklejam zdjęć by cię nie karmić.Po 33 min.znalazłem w sieci byś zobaczyła jak to wygląda.Gdybym wkleił swoje to byś upierdliwości szerszej nie miała umiaru.

Znowu do ignorowanych bo ty nic nie umiesz gotować tylko żądlisz w moim topiku pisząc nie merytorycznie.:mad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że nie umiem, dlatego tu zaglądam, aby od miszcza wiedzy tajemnej uszczknąć :) Wolę zdjęcia autorskie :) CO JUTRO NA OBIAD proponujesz? U mnie pospolite naleśniki ze szpinakiem i zupa jarzynowa. Bez kompotu. Szpinak i jarzyny z mrożonek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krolewska(a la krolowa sniegu) zalewa oliwkowa do sledzi.

 

kmin rzymski,kurkuma,papryka,chipotle,czosnek,majeranek,lisc laurowy,jalowiec,ziele angielskie,kolendra,czaber gorski,hyzop.

czekamy kilka dni i odcedzamy.

 

zalewamy sledzie.

 

 

uplynelo 13 dni. zalewa gotowa.

 

dodatkiem jest szalotka (5 sztuk).

P1080590 (2).jpg

P1080591 (2).jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba będzie to najbardziej odzwierciedlało co nam smakuje i naszym bliskim wszak prawdą jest ,że trochę oczami jemy patrząc jak nam danie podano,pokazując na fotce z małym dopiskiem.

Wymyśliłem to by każdy mógł sobie pozwolić na odrobinę fantazji kulinarnej bez zbędnych podtekstów o pochodzeniu fotki.

 

Czyli reasumując:

1.fotka dania

2.mały dopisek-opis.

 

Bez zbędnych komentarzy bo popsuje się wątek.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...