Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bęc - ujął mnie Twój uśmiech :) Dorsz i sałatki smakowite. Nie wiem, co prawda co to ipa, ale zrelaksuję się farszem przy stole i poczekam na rosoł z naleśnikowego placka :)

American IPA to amerykańska odmiana wersji angielskiej. Barwa piwa może wahać się od złotej do miedzianej, ale może być też w tonacji pomarańczowej. Klarowność winna być zachowana, jednakże piwa chmielone na zimno mogą wykazywać lekką mętność. Cechą charakterystyczną jest wyraźny aromat chmielowy o kompleksowych i złożonych nutach cytrusów, kwiatów, perfum, żywicy, trawy, roślin, owoców pochodzący od aromatycznych odmian chmielu, najczęściej amerykańskiego. Słód, choć lekko wyczuwalny, zdecydowanie ustępuje miejsca chmielowi. W mocniejszych wersjach może być wyczuwalny alkohol, ale powinien być dobrze zharmonizowany z ogólnym profilem. W ustach dominuje zdecydowany chmiel, osadzony na gładkiej podbudowie słodowej. A wiodącą nutą smakową jest charakterystyczna dla stylu silna, ale szlachetna i gładka goryczka, która nie powinna być taninowa, ani ściągająca, ale mimo to dominująca. Mogą być wyczuwalne nuty karmelowe i/lub prażone. Odczucia retronosowe to zboże i lekka słodycz. AIPA jest co najmniej lekkotreściwa, jednakże lżejsza niż wersja angielska. Nasycenie jest dość obfite i dodatkowo wpływa na wytrawność piwa. Diacetyl jest wadą, jednakże dwutlenek siarki w minimalnym stężeniu może występować. Pochodzi on od wody i drożdży.

ps kochaniutka, Ty to potrafisz ujac wszystko na temat gotowania w jednym zdaniu.

Rosół z kaczki.Na warzywach gotowany.I naleśnikowe szaleńcze placki szpinak-owe.Krojone w paski i zalane rosołem z kaczora.Zielenina w placku naleśnikowym czyli szpinaku ,równie cudnie się diagnozuje.:wiggle:.Pasty-farsz w następnej odsłonie bo znowu chyba rybę poczułem przed ignorowaniem.A już myślałem ,że cud.:bye:

Ciekawam tej cudnej diagnozy zieleniny w placku naleśnikowym, czyli szpinaku. Oby choroby tylko nie było:) Bęc - tak wyczerpująca charakterystyka zachęca do degustacji, spróbuję poszukać.

IMG_3287.JPG

Mistrza nie należ karcić tak jak baraniny spieprzyć nie robiąc jej w skórkach chlebowych-razowych.Tak usmażone placki szpinak-owe należy polać rosołem z kaczki.szpecle3.JPG

Kluseczki smakują wyśmienicie ale do tego trzeba mieć wyrobiony smak i gust.Bez tego to biadolenie i smak trawy.

Zdjęcie naleśników wraz przepisem na te Shrekowe smakowitości ze strony:

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/06/wytrawne-nalesniki-ze-shreka-czyli.html

A szpecle w miseczce skopiowane stąd::

http://bezchemii.blogspot.com/2013/10/spinatspatzle-kluseczki-szpinakowe-z.html

Myślałam, że NS sam coś potrafi ugotować, a nie tylko kopiować obrazki z netu :p

Edytowane przez anSi
o szpeclach zapomniałam

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/06/wytrawne-nalesniki-ze-shreka-czyli.html

Myślałam, że NS sam coś potrafi ugotować, a nie tylko kopiować obrazki z netu :p

fiu, fiu, fiu. jak zawsze celnie.

Nie chce ale muszę .czy ty się ode mnie nie odjodlisz???:mad:

Nie wklejam zdjęć by cię nie karmić.Po 33 min.znalazłem w sieci byś zobaczyła jak to wygląda.Gdybym wkleił swoje to byś upierdliwości szerszej nie miała umiaru.

Znowu do ignorowanych bo ty nic nie umiesz gotować tylko żądlisz w moim topiku pisząc nie merytorycznie.:mad:

Oczywiście, że nie umiem, dlatego tu zaglądam, aby od miszcza wiedzy tajemnej uszczknąć :) Wolę zdjęcia autorskie :) CO JUTRO NA OBIAD proponujesz? U mnie pospolite naleśniki ze szpinakiem i zupa jarzynowa. Bez kompotu. Szpinak i jarzyny z mrożonek.

krolewska(a la krolowa sniegu) zalewa oliwkowa do sledzi.

kmin rzymski,kurkuma,papryka,chipotle,czosnek,majeranek,lisc laurowy,jalowiec,ziele angielskie,kolendra,czaber gorski,hyzop.

czekamy kilka dni i odcedzamy.

zalewamy sledzie.

uplynelo 13 dni. zalewa gotowa.

dodatkiem jest szalotka (5 sztuk).

P1080590 (2).jpg

P1080591 (2).jpg

Chyba będzie to najbardziej odzwierciedlało co nam smakuje i naszym bliskim wszak prawdą jest ,że trochę oczami jemy patrząc jak nam danie podano,pokazując na fotce z małym dopiskiem.

Wymyśliłem to by każdy mógł sobie pozwolić na odrobinę fantazji kulinarnej bez zbędnych podtekstów o pochodzeniu fotki.

Czyli reasumując:

1.fotka dania

2.mały dopisek-opis.

Bez zbędnych komentarzy bo popsuje się wątek.

Edytowane przez niktspecjalny