niktspecjalny 08.04.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Kurcze kiedyś fotki były na czasie.Chciało mi się wklejać i pokazywać.Jakoś trzeba do tego wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 10.04.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 hello - wywołana do tablicy melduję się - temat o obiadach zamknięty a dwa dania nie pamiętam kiedy jadłam więc i się nie wypowiadam chyba ze sałatke do obiadu będe traktowała jako drugie danie to ok ale co jak będzie zupa tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.04.2013 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 hello - wywołana do tablicy melduję się - temat o obiadach zamknięty a dwa dania nie pamiętam kiedy jadłam więc i się nie wypowiadam chyba ze sałatke do obiadu będe traktowała jako drugie danie to ok ale co jak będzie zupa tylko ? Jak mi miło ,że wpadłaś do mojej samotni.;) Akurat robię dziś tarte z pomidorami,pieczarkami i mozzarellą.Mój młody -kucharz ma to przygotować na zajęcia.Robimy eksperyment.Myślę ,że wartałoby to uwiecznić na fotkach.Może się skuszę.:yes:.Może to dziwnie zabrzmi ale zrób rosół z kulkami ryżowymi.Zdziwi cie na pewno i to ,że kulki będą z ziemniakami i cielęciną.Gwarantuję ,że powalisz domowników na kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.04.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dziś na obiad takie śmieszne danko.Kupiłem duże plastry szynki domowej-wędzonej cienko krojonej,Zrobię z nich krokiety z nadzieniem:p paski marchewki,ogórka kiszonego i boczku lub słoniny.Obtaczam w gęstym cieście naleśnikowym -zielonym i kruszonych krakersach .Krakersy dedykuję mojemu wrogowi publicznemu nr 1 i paniom babciom..Jako dodatek pekinka z jabłkiem i frytkami,ale jako sałatka.Bez zupy ale z deserem.Pieczone gruszki z miksowanymi kwaśnymi jeszcze truskawkami-świeżymi.Ten deser podbił ostatnio u mnie wszystkie desery.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2013 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Niedziela to ma być wybuchowo..Zupa brokułowa ale nie krem.Ze świeżym ogórkiem,marchewką,dużą ilością szalotki.Gotowana na szpondrze.Mięso ze szpondra i jego obróbce, użyję do nadziania ziemniaków.Jak je nadzieję zawinę w sparzone liście kapusty białej(jak na gołąbki) i zapiekę w foli aluminiowej na grillu.Trzeba pamiętać żeby między liście a ziemniaki zawsze była pokrojona w kostkę słonina.Popitkę robi dziś synio. Mandarynki ze świeżą miętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2013 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 08.04.2013 miałem 1200 odwiedzin.Dzisiaj mam ich przeszło 1600.Ciekawe kto mnie czyta? No to ja może do tego dzisiejszego obiadu w związku z zainteresowaniem dodam surówkę.Ogórki 3 szt. kiszone zetrzeć na tartce jarzynowej.Do nich zetrzeć jednego ogórka szklarniowego,jedną marchewkę.Posypać 1 łyżką cukru brązowego i odstawić na 1h do lodówki.W między czasie przygotować ćwiartki z 3 pomidorów i 1/2 słoiczka zielonych oliwek z papryczką.Oliwki pokroić w kółka .Do polania przygotuję sos ,który w domu jest już standardem.Czosnek utarty z liśćmi bazylii z Vegetą.Zalany oliwą z oliwek z wyciśniętą 1/2 cytryny.Ta wersja jest bez cukru ponieważ cukru użyję do posypania warzyw.Wyjąć z lodówki ogórki.Przecedzić przez sito by nie było płynu.Dodać pomidory i oliwki.Zalać przygotowanym sosem.Gdy sobie w lecie grillujemy do tego zestawu można dodać ostygnięte mięska ze skrzydełek ,karczku itp.Sałatka palce lizać.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.04.2013 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Poniedziałek coś lekkiego po wickendzie Omlet z młodej cukinii i bekonu.Do polania sos cebulowy.Warzywa parowane z polanym masłem i posypane bułką tartą.Do picia piwo bo kompoty się znudziły:D.Sos cebulowy ten najprostszy najlepiej zrobić z grillowanej cebuli.Kroimy grube plastry i obsmażamy na patelni bez grama tłuszczu ale tak by za mocno nie przypalić.Jak nie mamy bulionu to na szybko z kostki rosołowej go zrobimy.Mając bazę dodajemy śmietanę z odrobiną mąki i na koniec cebulę.Traktujemy blenderem i sos palce lizać.Przyprawiamy dowolnie do smaku.Ja nie przyprawiam ponieważ wieje od niego delikatnym smaczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.04.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 KONIEC Wypaliłem się .........tak mi powiedziała żona.Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 16.04.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Chyba patelnie przypaliłeś a nie spaliłeś się. Może ewentulanie poparzyłeś, ale to przy gotowaniu się zdarza aha - jakbym zrobiła rosół z kulkami który mi podałeś to na pewno rodzina by padła bo ja wegetarianka czasem męża uraczę jakimś mięsiwem - przyprawiam na czuja i nawet mu smakuje. na szczęście wiosna przyszła i wreszcie jakiś dobre jedzonko będize. na Twoją tartę się ślinię nawet teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.05.2013 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Witam.Króciutko. Pyzy nadziewane szpinakiem,opiekane i chłodnik.Ale pyzy te sine nie jakaś mączka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 28.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 hello!! wielki powrót ? pisz no pisz bo nudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 29.05.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Witam, To ja się też chętnie podłączę, bo jestem wybitne beztalencie kulinarne. Czy mógłbyś podać przepis na te pyzy? Ale taki łopatologiczny poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.05.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Witam, To ja się też chętnie podłączę, bo jestem wybitne beztalencie kulinarne. Czy mógłbyś podać przepis na te pyzy? Ale taki łopatologiczny poproszę Jeśli chcesz proszę.Krótko.Pyzy sine te mojej babci.Proporcja jest prosta jeśli 1 kg ziemniaków to 1 szt jajko,Mąka pszenna i ziemniaczana w ilości by można było zagnieść ciasto.Nie może być za rzadkie.Około 2.3 łyżki.Smak zajefajny a przepis prosty-banalny.Połowę ziemniaków należy ugotować w mundurkach.Drugą ich część zetrzeć na drobnej tartce.Wycisnąć płyn odlać go zostawiając skrobię.Połączyć tarte ziemniaki ze skrobią.Dodać do ugotowanych ,wbić jajka/jajko,dodać mąkę.Wyrobić ciasto doprawiając do smaku .Zrobić swój ulubiony farsz szpinakowy i faszerować pyzy. Formułować kulki i wrzucać na wrzątek.Po ugotowaniu hartować zimną wodą.Do wyłożonego cienkimi plasterkami słoniny naczynia żaroodpornego układać pyzy.Plasterkami przykryć je także z góry.Zapiec w piekarniku.180 stC około 30 do 40 min. jak słonina i pyzy zmienią swój kolor . Jeśli chcesz to szpinak robię tak.Umyty szpinak siekam.Rozpuszczam masło,wrzucam szpinak,wyciskam 2 ząbki czosnku przez praskę.Nie przesmażam by nie był gorzki.dodaję dwa ugotowane na twardo jajka(posiekane) i wyrabiam farsz.Przepraszam krócej się nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 03.06.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Dzięki. Bardzo doceniam szczegółowość przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.06.2013 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Zrobię sobie roladę z ciasta francuskiego z nadzieniem z rozgotowanych-soczystych , podudzi,mojego kochanego boczniaka(mogą być pieczarki) i szalotki na podkreślenie smaku.Ten dodatek poprzedzę barszczem czerwonym na botwinkowych buraczkach,czerwoną fasolą, delikatnie zabielonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.06.2013 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Pocichutku.........zgniatacze i sałata z ogórkami gruntowymi z baaaaaaaaardzo dużą ilością śmietany.Troszeczkę na słodko.Jeśli ktoś zapyta to powiem co to te moje zgniatacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 17.06.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Pocichutku.........zgniatacze i sałata z ogórkami gruntowymi z baaaaaaaaardzo dużą ilością śmietany.Troszeczkę na słodko. Jeśli ktoś zapyta to powiem co to te moje zgniatacze. Zapytuję...co to? ale mam tez ważniejsze pytanie: czy mógłbyś mnie adoptować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2013 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Zapytuję...co to? ale mam tez ważniejsze pytanie: czy mógłbyś mnie adoptować? Zgniatacze to nic innego jak zgniecione warzywa uprzednio ugotowane w-na grillu opiekaczu sandwichu. Wspaniale smakują młode ziemniaki,brokuły,kalafior,młoda marchew,papryka surowa pokrojona w duże połówki z ugotowanym kurczakiem,mięso wołowe delikatnie przesmażone ostygnięte z dodatkiem jajka,surowe hamburgery,mięso wieprzowe surowe formułowane na małe kulki i zgniecione,polędwiczka wieprzowa w plastrach,owoce-kiwi bez skórki,banan ze skórką,jabłka w grubych plastrach ze skórką,wspaniale smakuje młoda kapusta w dużych kawałkach.Potem to na koryto i impreza super. Wszystko odbywa się bez obecności tłuszczu ale jak kto lubi.Gdy jako pierwszy zgniatacz użyjemy mięsa to nam eis tłuszcz wytopi itd. Pamiętajmy by nie zgniatać gdy grill jest z przypieczonymi resztkami.Mam podobne koryto ale starsze.Domownicy jedzą na bieżąco ale dla gości co zgniotę wkładam do ciepłego piekarnika.Grillowanie potem na tackach foliowych to nie to,ale jak to lubi. p.s a to z adopcja to jakiś chwyt marketingowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 19.06.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 pysznie się zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2013 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Wczoraj w TV oglądałem faceta robiącego moją botwinkę ale to inną.:jawdrop:mi z orbit bo zupełnie przypominała mój przepis.Młode pędy,razem z liśćmi,bez krojenia na drobno,bez buraczków podsmażam na maśle,dodaję szczypiorek,podlewam śmietanką przyprawiam do smaku.Na nią bardzo małe pulpeciki cielęce i danie robi bardzo duże wrażenie zważywszy na fakt ,że botwinka jest zupą a nie takim daniem drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.