Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hello - wywołana do tablicy melduję się - temat o obiadach zamknięty a dwa dania nie pamiętam kiedy jadłam więc i się nie wypowiadam :) chyba ze sałatke do obiadu będe traktowała jako drugie danie to ok :D ale co jak będzie zupa tylko ?

 

Jak mi miło ,że wpadłaś do mojej samotni.:hug:;););)

Akurat robię dziś tarte z pomidorami,pieczarkami i mozzarellą.Mój młody -kucharz ma to przygotować na zajęcia.Robimy eksperyment.Myślę ,że wartałoby :) to uwiecznić na fotkach.Może się skuszę.:D:yes:.Może to dziwnie zabrzmi ale zrób rosół z kulkami ryżowymi.Zdziwi cie na pewno i to ,że kulki będą z ziemniakami i cielęciną.Gwarantuję ,że powalisz domowników na kolana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad takie śmieszne danko.Kupiłem duże plastry szynki domowej-wędzonej cienko krojonej,Zrobię z nich krokiety z nadzieniem:p paski marchewki,ogórka kiszonego i boczku lub słoniny.Obtaczam w gęstym cieście naleśnikowym -zielonym i kruszonych krakersach :D.Krakersy dedykuję mojemu wrogowi publicznemu nr 1 i paniom babciom.:D.Jako dodatek pekinka z jabłkiem i frytkami,ale jako sałatka.Bez zupy ale z deserem.Pieczone gruszki z miksowanymi kwaśnymi jeszcze truskawkami-świeżymi.Ten deser podbił ostatnio u mnie wszystkie desery.Polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedziela to ma być wybuchowo.:D.Zupa brokułowa ale nie krem.Ze świeżym ogórkiem,marchewką,dużą ilością szalotki.Gotowana na szpondrze.Mięso ze szpondra i jego obróbce, użyję do nadziania ziemniaków.Jak je nadzieję zawinę w sparzone liście kapusty białej(jak na gołąbki) i zapiekę w foli aluminiowej na grillu.Trzeba pamiętać żeby między liście a ziemniaki zawsze była pokrojona w kostkę słonina.Popitkę robi dziś synio. Mandarynki ze świeżą miętą.:yes:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08.04.2013 miałem 1200 odwiedzin.Dzisiaj mam ich przeszło 1600.Ciekawe kto mnie czyta?:yes:

No to ja może do tego dzisiejszego obiadu w związku z zainteresowaniem dodam surówkę.Ogórki 3 szt. kiszone zetrzeć na tartce jarzynowej.Do nich zetrzeć jednego ogórka szklarniowego,jedną marchewkę.Posypać 1 łyżką cukru brązowego i odstawić na 1h do lodówki.W między czasie przygotować ćwiartki z 3 pomidorów i 1/2 słoiczka zielonych oliwek z papryczką.Oliwki pokroić w kółka :D.Do polania przygotuję sos ,który w domu jest już standardem.Czosnek utarty z liśćmi bazylii z Vegetą.Zalany oliwą z oliwek z wyciśniętą 1/2 cytryny.Ta wersja jest bez cukru ponieważ cukru użyję do posypania warzyw.Wyjąć z lodówki ogórki.Przecedzić przez sito by nie było płynu.Dodać pomidory i oliwki.Zalać przygotowanym sosem.Gdy sobie w lecie grillujemy do tego zestawu można dodać ostygnięte mięska ze skrzydełek ,karczku itp.Sałatka palce lizać.Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniedziałek coś lekkiego po wickendzie :D

Omlet z młodej cukinii i bekonu.Do polania sos cebulowy.Warzywa parowane z polanym masłem i posypane bułką tartą.Do picia piwo bo kompoty się znudziły:D.Sos cebulowy ten najprostszy najlepiej zrobić z grillowanej cebuli.Kroimy grube plastry i obsmażamy na patelni bez grama tłuszczu ale tak by za mocno nie przypalić.Jak nie mamy bulionu to na szybko z kostki rosołowej go zrobimy.Mając bazę dodajemy śmietanę z odrobiną mąki i na koniec cebulę.Traktujemy blenderem i sos palce lizać.Przyprawiamy dowolnie do smaku.Ja nie przyprawiam ponieważ wieje :D od niego delikatnym smaczkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba patelnie przypaliłeś a nie spaliłeś się. Może ewentulanie poparzyłeś, ale to przy gotowaniu się zdarza :D

aha - jakbym zrobiła rosół z kulkami który mi podałeś to na pewno rodzina by padła bo ja wegetarianka :D czasem męża uraczę jakimś mięsiwem - przyprawiam na czuja i nawet mu smakuje. na szczęście wiosna przyszła i wreszcie jakiś dobre jedzonko będize. na Twoją tartę się ślinię nawet teraz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Witam,

To ja się też chętnie podłączę, bo jestem wybitne beztalencie kulinarne.

Czy mógłbyś podać przepis na te pyzy? Ale taki łopatologiczny poproszę :oops:

 

Jeśli chcesz proszę.Krótko.Pyzy sine te mojej babci.Proporcja jest prosta jeśli 1 kg ziemniaków to 1 szt jajko,Mąka pszenna i ziemniaczana w ilości by można było zagnieść ciasto.Nie może być za rzadkie.Około 2.3 łyżki.Smak zajefajny a przepis prosty-banalny.Połowę ziemniaków należy ugotować w mundurkach.Drugą ich część zetrzeć na drobnej tartce.Wycisnąć płyn :no: odlać go zostawiając skrobię.Połączyć tarte ziemniaki ze skrobią.Dodać do ugotowanych ,wbić jajka/jajko,dodać mąkę.Wyrobić ciasto doprawiając do smaku .Zrobić swój ulubiony farsz szpinakowy i faszerować pyzy. Formułować kulki i wrzucać na wrzątek.Po ugotowaniu hartować zimną wodą.Do wyłożonego cienkimi plasterkami słoniny naczynia żaroodpornego układać pyzy.Plasterkami przykryć je także z góry.Zapiec w piekarniku.180 stC około 30 do 40 min. jak słonina i pyzy zmienią swój kolor :D.

Jeśli chcesz to szpinak robię tak.Umyty szpinak siekam.Rozpuszczam masło,wrzucam szpinak,wyciskam 2 ząbki czosnku przez praskę.Nie przesmażam by nie był gorzki.dodaję dwa ugotowane na twardo jajka(posiekane) i wyrabiam farsz.Przepraszam krócej się nie dało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobię sobie roladę z ciasta francuskiego z nadzieniem z rozgotowanych-soczystych :yes::D, podudzi,mojego kochanego boczniaka(mogą być pieczarki) i szalotki na podkreślenie smaku.Ten dodatek poprzedzę barszczem czerwonym na botwinkowych buraczkach,czerwoną fasolą, delikatnie zabielonym.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytuję...co to?

 

ale mam tez ważniejsze pytanie: czy mógłbyś mnie adoptować? :)

 

Zgniatacze to nic innego jak zgniecione warzywa uprzednio ugotowane w-na grillu opiekaczu sandwichu.

 

sa2839kopia.jpg

 

Wspaniale smakują młode ziemniaki,brokuły,kalafior,młoda marchew,papryka surowa pokrojona w duże połówki z ugotowanym kurczakiem,mięso wołowe delikatnie przesmażone ostygnięte z dodatkiem jajka,surowe hamburgery,mięso wieprzowe surowe formułowane na małe kulki i zgniecione,polędwiczka wieprzowa w plastrach,owoce-kiwi bez skórki,banan ze skórką,jabłka w grubych plastrach ze skórką,wspaniale smakuje młoda kapusta w dużych kawałkach.Potem to na koryto i impreza super.

178580128618883652157.jpg

 

 

Wszystko odbywa się bez obecności tłuszczu ale jak kto lubi.Gdy jako pierwszy zgniatacz użyjemy mięsa to nam eis tłuszcz wytopi itd. Pamiętajmy by nie zgniatać gdy grill jest z przypieczonymi resztkami.Mam podobne koryto ale starsze.Domownicy jedzą na bieżąco ale dla gości co zgniotę wkładam do ciepłego piekarnika.Grillowanie potem na tackach foliowych to nie to,ale jak to lubi.

 

p.s a to z adopcja to jakiś chwyt marketingowy ?:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w TV oglądałem faceta robiącego moją botwinkę ale to inną.:jawdrop:mi z orbit bo zupełnie przypominała mój przepis.Młode pędy,razem z liśćmi,bez krojenia na drobno,bez buraczków podsmażam na maśle,dodaję szczypiorek,podlewam śmietanką przyprawiam do smaku.Na nią bardzo małe pulpeciki cielęce i danie robi bardzo duże wrażenie zważywszy na fakt ,że botwinka jest zupą a nie takim daniem drugim.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...