niktspecjalny 13.06.2014 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Zaintrygowały mnie dziewczyny z tymi szparagami i zupą z nich.Danie ze szparagów ,które chciałbym zrobić to to. http://barwysmaku.blogspot.com/2010/05/szparagi-na-ii-gie-danie.html http://4.bp.blogspot.com/_ioS1oFxTQps/S-GjmSz77WI/AAAAAAAAAKM/1j8v-Zds1_w/s1600/A-6.JPG Gdzieś są tu na FM moje zdjęcia tylko zamiast szparagów użyłem mamuta-szparagówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.06.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Niedziela.Obiad z ogniska.Rozpalam ognisko.Na moje widły Neptuna w kolejności boczek surowy w przyprawach,cebula, połowa śląskiej,cebula,druga połowa śląskiej.Ziemniaki młode ugotowane al dente skropione olejem truflowym,sól pieprz i kminek, zawinięte w sparzone liście z młodej kapusty do foli aluminiowej i do boku ogniska.Bawole serca,czerwona cebula i papryka w kostkę.Odrobina oleju czosnkowego i ocet jabłkowy.Pieczona gruszka nad ogniskiem.Wystudzona podam ją polaną musem z własnych truskawek albo zatopię w czekoladowym budyniu a potem mus.Wersje do wyboru przez milusińskich. Zrobiłem tylko jedną fotkę ale poprawię się.. http://images61.fotosik.pl/1084/0d491685e8986e78med.jpg dalej to już się tylko działo.Gruszka z grilla na widłach w budyniu czekoladowym z musem truskawkowym rewelacja. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.06.2014 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Dzisiaj na obiad żeberka w kapuście,sałatka z młodych ziemniaków,bobu i ogórka małosolnego.Dawno nie robiłem a danie może być grillowe jak i bez niego.Nie potrzebujemy żadnej marynaty.I tak.Obsypujemy żeberka w dowolnych przyprawach.Patelnia, olej (nie musi być truflowy ) nie żałujemy ponieważ on odegra kluczową rolę ,dwa ząbki czosnku krojone nie wyciskane na ten olej.Szklanka rosołu na podlewanie.Następnie żeberka i na wolnym ogniu obsmażamy.Nie do miękkości.Tak podrumienione żeberka wyjmujemy,cebula w grube piórka,obsmażamy i wyjmujemy,1/2 główki młodej kapusty posiekanej na ten olej obsmażamy i wyjmujemy odsączając z tłuszczu.Kapusta kiszona jak 1/2 młodej to 1/2 kilograma kiszonej.Kiszona na powstały smak tłuszczowy i smażymy bez przykrycia.Gdy się delikatni podrumieni i zmięknie wkładamy żeberka i dusimy pod przykryciem.Podlewamy rosołem.Gdy zmiękną ,wkładamy pozostałe składniki,cebulę i kapustę.Doprawiamy do smaku.ulubionymi przyprawami.Ja nie dodaje pomidorów.Mogą wyglądać np.tak: http://1.bp.blogspot.com/-0-pr9f8H0MA/USygdqg5hmI/AAAAAAAAcEQ/xn8FfgCkIj8/s1600/IMG_0113-001.JPG Pani Iza potrafi je ładnie zaprezentować. CDN. Sałatka. Ogórek małosolny w talarki,młody bober al dente bez skórek,młody ziemniak al dente.dużo siekanego kopru,czosnek dwa ząbki wyciśnięte przez praskę.łyżka jogurtu naturalnego i łyżka majonezu kieleckiego. Delikatnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2014 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Piątek przed wickendem:D to obiadek powinien być lekki i mniej syty.Zrobię warzywa parowane w Varomie z termomixem w roli głównej. http://static.gotujmy.pl/forum/odp-gotowanie-na-parze-21471-0.jpg właśnie takie: http://2.bp.blogspot.com/-P3c6APb7LYc/T5vH6SBs_OI/AAAAAAAAHK8/7I41619gESk/s1600/SAM_3240.JPG Do tego schab na maśle klarownym duszony, ubrany w jajko sadzone na czerwono.np: Młode ziemniaki okraszone delikatnymi skwarkami i koperkiem ,sałatka z pomidorów z olejem truflowym ale beż cebuli czy szczypiorku właśnie z selerem naciowym.Jajko na prezentowanym zdjęciu nie ma koloru czerwonego.Jemy trochę oczami więc postarałem się by dodać czerwoności do całości dania i jajko zmieni swój wygląd i oczywiście smak.Zainteresowanych czerwonym jajkiem sadzonym proszę o pytania.Deserek racuchy truskawkowe.np. takie Edytowane 20 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.06.2014 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Wczoraj na obiadokolację moje korytko -bardziej żłobiona taca dębowa ogniskowe cudowności.Przed przyjazdem znajomych z którymi lecimy na wakacje nad ogniskiem w starym grillu zrobiłem kiełbasę,kaszankę,kęski z karczku,szaszłyk z szynki peklowanej,cukinie przekładaną z bakłażanem.Tak zrobione ogniskowe dzieło włożyłem na brytfankę z piekarnika ,tą głębszą,Zasypałem z blanszowanymi warzywami.marchew,ziemniak,brokuł ,czosnek,cebula.Do piekarnikaJak przyszli do korytka-tacy na liściach sałaty.Do popitki poncz własny by łby bolały na drugi dzień.Lubelski nowy puszkowy napój alkoholowy,z domieszką tego wyższym %,w lodzie i mięcie.Dostałem dużą misę szklaną ,która wraz z zawartością przypada wszystkim do gustu. idę na grzyby i zrobię dziś pierogi z kurkami w pewnym innym sosie. CDN. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.06.2014 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Zostało mi ciasta to zrobię inne pierogi z truskawkami.Jak nie przymule to zrobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.06.2014 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Obiecane fotki pierogów z farszem: kurki plus borowiki i pierożki z truskawkami z białą omastą i owocami. Najpierw smażyłem pokrojone w kostkę kurki i borowiki na maśle bez blanszowania wiadomo dlaczego.Jak zmiękły dodałem cebulę również w kostkę.Sól grubo mielona i pieprz.Zawsze dodaję do młynka ziarnisty kolorowy i sypki ziołowy. http://images65.fotosik.pl/1105/81fcaa572de25a86med.jpg Do farszu zawsze dodaję swoją tartą bułkę tak około 2 szt łyżki. http://images64.fotosik.pl/1104/a4ec36c654ad1093med.jpg sos z dużą ilością koperku. http://images63.fotosik.pl/1102/6a868669d217a49dmed.jpg Boczek wędzony w kostkę i usmażyłem http://images64.fotosik.pl/1105/b35c418b2a04306dmed.jpg Niestety sos robię zawsze na zasmażce i podlewam rosołem nie bulionem z kostki.Czyli rozpuszczam tłuszcz wyciskam 3 ząbki czosnku przez praskę,przesmażam delikatnie zasypuje mąką i poprzez wlewanie rosołu sam ustalam gęstość sosu.Na koniec łyżka śmietany.Odstawiam z ognia i wsypuję koper.Sos jest przepyszny i wszyscy go bardzo chwalą. http://images65.fotosik.pl/1105/373d3be625292ab2med.jpg Ugotowałem pierogi w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju truflowego. http://images65.fotosik.pl/1105/d24ad5d01c699ff9med.jpg Tak podaję czyli sos na pierogi okraszam skwarkami z boczku. http://images65.fotosik.pl/1105/0df2b655181cbf56med.jpg No i pierogi z truskawkami.Myję odkrawam część z szypułkami,kroję na połówki i zasypuję brązowym cukrem i ulubioną przyprawą by podkreślić smak. http://images61.fotosik.pl/1103/436fce112a4d0de3med.jpg Tak leżakują a potem odsączam na sicie(pozostały płyn zlewam i mam gotowy dresing do lodów) i układam na kółka z ciasta.Proszę zwrócić uwagę ,że ściereczki pamiętają jeszcze komunę i służą mi tylko do układania na nich pierogów. http://images62.fotosik.pl/1106/4909c9b598eaa745med.jpg Gotuję je w delikatnie solonej ale i delikatnie słodzonej wodzie.Dlaczego to wszyscy zapewne wiedzą.Przyznam się ,że w domu bardzo lubimy pierogi z owocami odsmażane na drugi dzień na maśle i właśnie do tego potrzebny jest cukier w wodzie. A tak wyglądają już przed podaniem oblane moim ulubionym sosem,który robię sam . http://images62.fotosik.pl/1106/b8fdeace89d3d0camed.jpg Ot i cała filozofia dwóch rodzai pierogów. pozdrawiam życząc smacznego. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.06.2014 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Mam przecież pierogi ale moi powiedzieli ,że powtórki to oni sobie mogą na kolację , a dziś ma być ryba..........może być ryba ale ta nietradycyjna.Ot i kłopot.Jaka?Może jakiś pomysł od Państwa,może być ilustrowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.06.2014 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Rozumiem.Państwo nie jadacie ryb nietradycyjnych li tylko te z okrzyknięta np. babciną tradycją.Trudno coś tam wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.06.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ktoś z Państwa czyta...........dzisiaj jest Odwiedzin: 66.787 Mam wspaniały przepis ,którego nawet wujek Google nie wygoogluje.Naleśnikowe szaleństwo.Ktoś z Państwa podniesie licznik?Ktoś zapyta o przepis?Jeśli nikt się nie zgłosi zrobię placek ziemniaczany w pierzynce z Pizzy rodem.Tego też nie znajdziecie u wujka Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.06.2014 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Odwiedzin: 67.118 Szkoda ,że nie ma pytań.Państwo gotujecie w domu??? Zaprzestanę gotowania bo wraca mistrz................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 25.06.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Czytają, czytają. NS - jako jajkożerca pytanie mam - jak zrobić sadzone na czerwono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.06.2014 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Może za mało jak na obiad z dwóch dań ale ktoś pytał o zaczerwienienia sadzonych.Przepraszam ,że mi się lekko żółtko rozlało ale zawsze przed podaniem można je ukryć. Najpierw roztrzepano. http://images61.fotosik.pl/1113/65a486b42bf7b34dmed.jpg Potem smażono na białej patelni już nie białko ale czerwonko:D http://images64.fotosik.pl/1115/87e3ee8a59f837d7med.jpg Jak zrobiono dobrze dziurkę ,wtedy wbito żółtko i smażono by płynność jak w jaju na miękko żółtka zachować. http://images63.fotosik.pl/1112/3d8250e5f09e41f2med.jpg Moja ukochana Pani "G" bardzo tak lubi. http://images65.fotosik.pl/1115/eb1bb0970b3e60d5med.jpg Z ogórkiem małosolnym 3 dniowym i chlebem żurawinowym. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.06.2014 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Czwartek i coś znowu na obiad.Mam fotki ryby nietradycyjnej z majonezem kieleckim z frytkami z młodych ziemniaków i mizerią.......... może wkleję.Moje najmłodsze bej-be:D chciało zapiekankę makaronową z kokardek z dodatkami jak nie zapomnę to wkleję.A dzisiaj?Może zrobię placek ziemniaczany w pierzynce z Pizzy rodem.Dużo roboty.Robi się go bardzo prosto.Ciasto na jedną pizzę mój przepis jest z 1 dkg drożdży babuni,560 dkg mąki do pizzy,2 MT wody,2 łyżki oleju truflowego,płaska łyżka soli i dużo oregano z tymiankiem- suszonych w rzeczy samej.Wyrabiam ciasto w termomixie.Rzucam po lampach ledowych w kuchni by zrobić okrągły placek..Następnie przygotowuję ziemniaczanego.I tak.3 ziemniaki młode,1 cebula młoda,mąka ziemniaczana puszysta,jajko,kostka mozzarelli do pizzy i zapiekanek lub tarta np.taka. http://src.discounto.de/pics/Angebote/2012-10/364383/388842_Arla-Finello-Kaese_xxl.jpg Farsz jak na placki ziemniaczane ,sporo mozzarelli sól pieprz i oregano z tymiankiem.Smażę placka na białej patelni 28 cm średnicy.Blacha,piekarnik 300 stC,taca siatkowa lub na papier do pieczenia bez smarowania olejami.Ciasto do pizzy większej średnicy niźli placek ziemniaczany.Smarujemy sosem pomidorowym już tu opisanym.Nań placek i dowolne składniki surowe czyli nie przesmażane.Wywijam by brzegi były duże zostawiając mały ,jak najmniejszy otwór na środku.Całą średnice powstałej pizzy z plackiem posypuję mozzarellą do pizzy i zapiekanek np. jak ta w/w.Do piekarnika czas około 5 do 10 min w zależności od możliwości piekarnika.Ja wyjmuję tuz przed 10.Polecam. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.06.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Piątek.Kupiłem na targu od Babulki( bardzo lubię te starowinki) kurki (trza iść do lasu po swoje),koper,ziemniaki młode,rzodkiewkę,zieloną szparagówkę(ta chyba nie z jej grządek).W sklepie zmielili mi karczek na kotlety. Zapominałem........Babulka sprzedała mi 5 pęczków młodej marchewki.Posłuży jako dodatek do młodych ziemniaków i fasolki szparagowej.Zupa kurkowa zabielana na młodości-nowalijkach.Kotlet mielony z karczku,ziemniaki i dodatki.Fotki zrobię jak nie odwiedzę z malarzem barku(malują mi chałupę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.06.2014 03:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) jakieś tam fotki.Wspominana ryba z sosem mascarpone,frytki z młodych i własna komunistyczna mizeria. http://images63.fotosik.pl/1118/b41537688bdedde8med.jpg Synia zapiekanka makaronowa.A tak ją czynił wraz z tatuńciem. Najpierw szynka i cebula poddana obróbce cieplnej oczywiście na białej patelni. http://images61.fotosik.pl/1119/e56381438ff938c4med.jpg Ugotował swoje ulubione kokardki. http://images63.fotosik.pl/1118/d797e57c30efe95bmed.jpg Dodał je do cebuli i szynki. http://images64.fotosik.pl/1120/dd6fd122e50db775med.jpg wsypał ser już wiecie jaki. http://images64.fotosik.pl/1120/6bff240b9b633cd5med.jpg Wsadził do piekarnika w ustrojonym stylu ale nie tylko dlatego jak już wiecie. http://images64.fotosik.pl/1120/51333bfe77d50e15med.jpg Wyjął upieczone. http://images65.fotosik.pl/1121/750a0f9db65aca36med.jpg Fuzje potraktował swą ulubioną sałatką. http://images61.fotosik.pl/1119/7afbda5247356200med.jpg Wymieszał z sosem ,który robi na swój smak. http://images65.fotosik.pl/1121/aaabc2393f6fb167med.jpg Podał i tak to wyglądało. http://images62.fotosik.pl/1121/7d4e69c0c8f8af42med.jpg miłego patrzenia.Potraficie tak???Truskawki oczywiście dla mojej ulubienicy. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.07.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Dzisiaj zrobię placka NS. Podpłomyk.Ser żółty,bakłażan gotowany i brzoskwinia nie z puszki,świerzonka. na smalcu w czosnku i cebuli.Nie odwrotnie.I tak podpłomyk,świerzonka,brzoskwinia siekana z bakłażanem , podpłomyk.Połączenie sera żółtego pozostawiam do Waszej dyspozycji.Chwila prawdy i do KFS czy innego zbiorowego fast-food wyjazd niepotrzebny.Polecam fajna żarełko.Fotki nie robię bo i dla kogo.Przepis jest przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.07.2014 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 23-06-2014 19:47 Odwiedzin: Odwiedzin: 66.787 Odwiedzin: 68.755 do dnia dzisiejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.07.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Zablokuje się.Tak na razie.Jeśli nikt nie nie widzi w moim gotowaniu inspiracji z wklejaniem fotek itd.Powoli będę odstępował od mojego gotowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.07.2014 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Ale za nim się odstąpi torcik naleśnikowy z grzybami.Czyli placki grzyby ,ser biały z żółtym,zielenina,olej i patelnia .Sos wyśmienity robię na bazie oleju truflowego i słodkiej wiejskiej śmietanki. Czosnkowo -koperkowy z dodatkiem grillowanej zielonej papryki.Fajne danie gdy pomysłów zbraknie na chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.