Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj na spóźniony obiad moje młodsze zrobiło serowo t/z z przewagą sera w obiedzie z dwóch dań niekoniecznie mięsnym.Czyli bułka szwedka.np. taka

http://www.duszek.com.pl/foto/szwedka_2.jpg

 

zielona,maczana:D w jajku,serze.Do tego barszcz czerwony na młodych buraczkach ćwikłowych i świeżych prosto z lasu smażonych na maśle borowikach z moją ulubioną gorgonzolą np taką zatopioną w nim.

 

http://static.ilewazy.pl/wp-content/uploads/gorgonzola-plaster-30g-1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj bardzo dawno nie robione mojej ukochanej Donny Cicia Blondi ;)(Gosi) ,gołąbki z mięsem(łopatka),moczone w mleku grahamki,kurki (pozostałe z grzybobrania) smażone z cebulą,jajko,sól i pieprz w sosie pomidorowym z zawartością oleju truflowego i czosnku.Młode ziemniaki i sałatka z ogórka konserwowego.Fotki zrobię bo mnie o to poproszono.Zaczynam bo jesteśmy po śniadaniu.:bye:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczonka warzywna do ziemniaków pure na zielono.Fajne żarcie dla tych co lubią kombinować z warzywami.Potrzebne będą rozbite kotlety z ulubionych mięs.Dość cienko.Wysmarowaną olejem brytfankę -kek siarkę wkładam jedną warstwą rozbitych kotletów tak by przykryć całą powierzchnię(kotlety wcześniej poddaje mojej ulubionej marynacie).W między czasie robię tarty mikst z warzyw z jajkami,śmietaną i żółtym serem.Na pierwszą warstwę jedna część miksta.Znowu warstwa kotletów i ponownie mikst.Tak kombinuje by ostatnią warstwą były kotlety.Czyli np.:

1.kotlety

2.mikst

3.kotlety

4.mikst

5.kotlety

Nigdy nie kotlety mikst kotlety.;)

Teraz do piekarnika .Piekę w niskiej temp.160 stC przez około 1h.Danie jest naprawdę wyborne i rzadko spotykane na naszych forumowych stołach.;):D.Ziemniaki do mojego wypieku są smaczną dodatkową ozdobą.Młode gotuje al dente.Przygotowuję okrasę.I tak .Na patelnię słonina(mogą być skwarki ale na sam koniec) ,do niej siekana pietruszka,koper i tymianek.Nic więcej.Zielenina chwilę poddana temp. i dodaję śmietanę.Wlewam na ziemniaki i ubijam na pure.Pieczonki warzywnej nie polewam żadnym sosem.Podaję z pure i ogórkiem małosolnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedziela a moi milusińscy powiedzieli by wreszcie coś było ze wskazaniem na gotowane.Mam kawałek polędwicy wołowej(miała być na tatara ale kupi się drugą) i dwa duże uda.Może zabrzmi to "nieczysto kulinarnie";) ale mus jednak obtaczać w mące i polędwicę i uda.Wrzucić na gorący tłuszcz i obsmażyć by pozamykać pory w mięsie.Do pieczenia jest to bardzo istotne ale i do gotowania nie szkodzi.Tak robi moja teściowa to jej sekret ten podkradłem.Gotuję razem z warzywami i nie tylko bo dodaję boczniaka.Z zaznaczeniem ,że najpierw mięso a potem jak nieco zmięknie warzywa i grzyby.Tak ugotowane dwa rodzaje mięsa, warzywa i grzyby,(uda) okorowuję od kości w duże kawałki a polędwice kroje w plastry polewam masłem winegret,zrobionym na swój pomysł.Sprawdzone smakuje do bardzo wielu okraszań.:)Przyprawiam dopiero na talerzu.Nie gotuję mięsa w przyprawach.Proste ,smaczne ,ładnie wyglądające danie.

 

Warzywa ,które stosuję.

1.młody ziemniak

2.kalafior,brokuł

3.marchew młoda

4.cała cebula

 

duże boczniaki-pieczarki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam wkleić to wklejam.

 

http://images66.fotosik.pl/46/1a9c56fbd152eb93med.jpg

 

Mleko odtłuszczone i bułki grahamki

 

http://images69.fotosik.pl/46/3f243e06f35c65abmed.jpg

 

Koniecznie biała patelnia ale masło 82% nie klarowane.

 

http://images67.fotosik.pl/47/7b7c1fe271901763med.jpg

 

 

 

kurki i trochę młodej cebuli dla podniesienia smaku i estetyki.

 

http://images70.fotosik.pl/46/f129d045b2640166med.jpg

 

Mięso ,bardzo ważne.Łopatka mielona z oczyszczonym surowym boczkiem tym z boczku prosiaka.

 

http://images66.fotosik.pl/46/9d6a5fc8f277bffdmed.jpg

 

Farsz ,który ma wszystkie farsze pod sobą.Nie ze świni ale z prosiaka.Dodatki są tylko podniesienie walorów smakowych w zadowalającym procencie.

 

http://images69.fotosik.pl/46/2d8d903d2e73b8f8med.jpg

 

Kapusta młoda, czyli liście do zawijania.

 

http://images70.fotosik.pl/46/3c6ea4c87ff8e236med.jpg

 

Farsz plus liście i do srebrnego garnka.

 

http://images66.fotosik.pl/46/17cab7055a2c0406med.jpg

 

Cebula w kostkę ,łyżka tłuszczu z pieczenia np.boczku i zalewamy wrzątkiem by przykryć gołąbki.

 

http://images68.fotosik.pl/47/0f25bf75c4abebc6med.jpg

 

W międzyczasie sałatka ogórkowa bardzo dobrze komponująca się zdrowo z naszymi gołąbkami.To trzeba widzieć i czuć

 

http://images67.fotosik.pl/47/d2ef0fe425817dbcmed.jpg

 

 

 

Pamiętajmy ,że do lekko gotujących się gołąbkom pomoże przecier pomidorowy który zrobimy sami wydrążając gniazda nasienne i siekając miąższ.

 

 

http://images69.fotosik.pl/46/db94b107d1585ba0med.jpg

 

Zabielamy śmietaną bez mąki tą z pierwszego tłoczenia o większym %:D

 

http://images69.fotosik.pl/46/5936bce8e69e6f68med.jpg

 

Z ziemniakami bez omasty z sałatką trzy w jednym i delikatnym sosem pomidorowo śmietanowym.Polecam Państwu coś zdrowo podanego i równie dobrze smacznego.

 

http://images68.fotosik.pl/47/1b3ba3f69dfbb12amed.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gwiazdy foty widac (fajne gacie z achiwum:D), ns popraw sie.

 

Ale jak już przestaniesz gul-gać to powiedz o co ci kaman?????????????:p.Że nie umiesz foty na tarasie??????????.Że nie ma tam gaci wklejonych :yes:???.Mam cię w ignorowanych ale mnie zainspirowała twa opowieść.Wyartykułuj to inaczej.Tak pierdłes i znikłeś.W czymś ci pomóc???? Naprowadź.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wkrótce urlop,który zawsze gdzie by nie był dostarcza nowych przeżyć kulinarnych.Tym razem w skromnym Apollo Apartments w miejscowości Hersonissos .Zrobię fotki bo dużo ich robimy z wypadów poza krajem.Mówię tu stricte o tym czym nas tam goszczą.Ich potrawy regionalne są tak różnorodne i nietuzinkowe ,że każdy znajdzie coś dla siebie.Ale jesteśmy jeszcze to można coś upitrasić.Na obiad młoda jarzynowa i frykaski z lekką nutą owocową.Nie było w regionalnym"groszku" boczku z aligatora stąd ten a nie inny wybór na inny z tej racji obiad z dwóch dań.Idę do sklepu na zakupy a że mam blisko mam możliwość kombinacji jeśli takowe się w tym sklepie znajdą.Jeśli czas pozwoli podzielę się z Państwem tym przepisem. Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak już przestaniesz gul-gać to powiedz o co ci kaman?????????????:p.Że nie umiesz foty na tarasie??????????.Że nie ma tam gaci wklejonych :yes:???.Mam cię w ignorowanych ale mnie zainspirowała twa opowieść.Wyartykułuj to inaczej.Tak pierdłes i znikłeś.W czymś ci pomóc???? Naprowadź.:yes:

 

Chodzi o to, ze brak foto...

a twa, to wiesz:yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kura z ananasem jabłkami faszerowana Cd.

 

http://images68.fotosik.pl/48/3f4eb949f5e570bfmed.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/47/743c2dd6ffb8b22amed.jpg

 

cukinia koniecznie na białej patelni i z odrobiną oleju truflowego.

 

http://images67.fotosik.pl/48/ad762046a7ba95a8med.jpg

 

Tej nie pieczemy z kurą.

 

Faszerowaną obkładamy by jej widać nie było.

 

http://images66.fotosik.pl/47/04c947b5b53ad7demed.jpg

 

Trochę szparagówki w białym winie.To najdroższe już tu prezentowane ale pusta butelka przypomnę następną razą.:D

 

http://images68.fotosik.pl/48/3759c5adb166a255med.jpg

 

Kura pieczona obłożona boczkiem na koniec ale fotograf zabarłożył i mie go zjedli

 

http://images70.fotosik.pl/47/b49450b48b9726cfmed.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szaszłyki z jagnięciną ,słoniną i cebulą.

 

http://images66.fotosik.pl/48/d8c2b8a7ce12fc7amed.jpg

 

Pieczone w piekarniku bo na grillu węgiel drzewny plus ogień nie mój klimat.

 

http://images68.fotosik.pl/48/0c8ff3c8ef084a02med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://images70.fotosik.pl/50/2cdad7f39c758826med.jpg

 

 

 

Prawda ,że cudna micha.......;)

 

http://images69.fotosik.pl/50/633a8e409f36590amed.jpg

 

I takie na stole bez %%%

 

http://images69.fotosik.pl/50/e064fc532a022cdemed.jpg

 

I kapucha młoda kiszona i mizeria bez śmietany i różności inne...........bardzo zdrowe bez tych. itd.

 

http://images70.fotosik.pl/50/0bdb1029a4db31b0med.jpg

 

radzieckie bo na tip top ale bez basenu w tej chwili ale kokpit obiecany będzie.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

panie obywatelu, trudno mi pojąć, że wraz z kolejnym zbanowaniem Ciebie, wyrzucono także wszystkie Twoje zdjęcia - wiele ciekawych inspiracji można było tam znaleźć. Komu to przeszkadzało:jawdrop:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł był i zrobiłem warzywny ,śmietanowy a drugi olejowy,sałatkowy mikst.Fajna dostawka do każdego rodzaju obrabianego mięsa oczywiście z różnego rodzaju grzankami i groszkiem ptysiowym.Niestety jakoś nie pasowała mi tu kapusta pekińska ale sałata lodowa i ta druga i owszem.;).Ugotowałem ziemniaki i w kostkę dużą nie tak jak do jarzynowej w majonezie.Do miski.Cebula parzona na sicie w piórka.Do miski.Pomidor parzony bez skórki i nasion w kostkę i do miski.Ogórek gruntowy bez skórki w pół talarki i j/w.Papryka zielona pod kolor całości wcześniej grillowana (na domowym) w paski i do miski.Młody surowy groszek od babci z woreczka sprzedającej na targu.Kilka ogórków małosolnych i j/w (opcja ale ja je uwielbiam).Gotowana młoda marchew krojona w grube skosy i do miski.Posoliłem popieprzyłem i odstawiłem do lodówki.Nie odlewałem powstałego sosu który wyemitowały warzywa.No i sos śmietanowy jako ten pierwszy rzadkiej konsystencji do polania.Podział na dwie części.Z tej drugiej odlałem to co się zsikało ;););).Zalałem sosem śmietanowym.Przypominam ,że ów sos to majstersztyk wśród sosów do polewań częstych i nie jest zwykłą śmietaną.Liście sałaty lodowej posiekałem wraz z dużą ilością kopru i natki z pietruszki.Posypałem połową na sos ,wymieszałem i do lodówki.Drugą połowę przetarłem z czosnkiem,wlałem olej słonecznikowy,ocet winny,cukier.Do miski.Dopiero wtedy grzanki i groszek.Polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...