Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Propozycja na obiad ,która kiedyś wzbudzała we mnie zaniepokojenie kulinarne-obiad.Przypomnę.ziemniaki surówka z ćwikłowego buraczka na bazie chrzanu.

http://images68.fotosik.pl/290/99413a3c5f3f5658med.jpg

I galareta z wywaru po gotowaniu golonek.

http://images70.fotosik.pl/290/e66569c3f2bbd3b7med.jpg

http://images66.fotosik.pl/290/b6019df2f552bd66med.jpg

Zalana marchew i odrobina pietruszki.Jest tu pewien myk ale nie ujawnię go.

http://images67.fotosik.pl/292/2b9bbbb27db7e86fmed.jpg

W/w dodatki do tej cudnie smacznej galarety i obiad z dwóch dań przepyszny.Dziwnie się komponuje ale bez próby nie da się.Miało być inaczej ale też klawe.Następnym razem będzie coś innego.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 849
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem ,że nie lubicie moich propozycji ale jakoś da się z tym żyć.Kolejna trochę zmodyfikowana z bardzo celnym skutkiem gdyż usłyszałem od rodzinki D.P.vel N.S.,że ciekawsza od poprzednich.Bardzo często je robię bo bardzo nam smakują.Te gołąbki są tym razem z samego farszu z tartych ziemniaków i wędzonego bekonu dość sporo i dość sporo cebuli.Nie ma w nich gotowanych ziemniaków.Sos pieczarkowy i danie jak się patrzy.

http://images66.fotosik.pl/290/cf1f47e005e415demed.jpg

Bekonu i cebuli nie można przesmażyć.Liście gotowane są na wodzie słonej ale i z cukrem.Po co cukier już to kiedyś pisałem.

http://images69.fotosik.pl/290/9154953dd19f0e08med.jpg

Ziemniaki kremowe z Tesco..

http://images66.fotosik.pl/290/e87e2968b8c1e911med.jpg

zawinięty i do piekarnika.Dowolność sosów jest im bardzo sprzyjająca.

http://images66.fotosik.pl/290/65d64f1588aefc1emed.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejną propozycją niech będzie moja nowość której się trochę obawiałem.Namiastka tego ale równie szokująca.Same babcie u mnie tym razem wędzarka. Ale jadło z niej fiu fiu.

http://images69.fotosik.pl/290/2bbe9ae882255054med.jpg

rozpalone ona wygrzana ale temp. niska.Wahała się tak pomiędzy 20 a 30 stC. Drewno moczone w wiaderku i jak ogień polewane dodatkowo woda.

http://images70.fotosik.pl/290/111466b1d724b8c2med.jpg

Pięć dni wędzenia tak po około 6h dziennie.Kura wędzona z farszem z podgardla i schabu.

http://images67.fotosik.pl/292/d3a13a9d18a42311med.jpg

Proszę mi wierzyć była bardzo smaczna.Tak mówili moi młodzi warszawscy żonkosie,córka i zięć.Na zamówienie.Szkoda ,że nie zrobili dalszych fotek ale ja to kiedyś naprawie.Wiem także ,że podali na imprezie z trzema rodzajami kasz.

p.s.

Po każdym wędzeniu i schłodzeniu wędrowała do lodówki.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówiłem wątek o stekach umiera.Licznik stoi to ja startuję ze swoim ogniskiem.Będą i steki,będzie i prosiak :p:bye:,będzie kociołek,będzie szaszłyk,będzie wielki ruszt i będzie może P. Okrasa.Próby zaproszenia nie powiodły się póki co ale nadal walczymy o tego Pana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje ognicho jeszcze bez szaszłyczka.

http://images69.fotosik.pl/304/07ae0fc491a4992fmed.jpg

http://images67.fotosik.pl/305/8b541659e9901bd1med.jpg

http://images66.fotosik.pl/303/55789ff19e81eaccmed.jpg

 

Pan zrobiła a ja zrobię szaszłyczek,pyszną sałatkę cezara,pieczone ziemniaki z boczkiem i fetą,gorzałeczka bo fajnie witać wickendeczka.Szaszłyk i inne dostawki może pokażę..

 

http://images69.fotosik.pl/322/486c6272bed1628dmed.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/321/2c959cc195afe1bcmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/322/c1bd65f0f7a613e7med.jpg

 

Sie udał ale jednak z szynki peklowanej jest wspaniały ten jest z łopatki.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na życzenie mojej Donny Cici ma być gęsty barszcz biały na zakwasie tak gęsty ,że łycha ma stać.Kiełbasa parzona ma być pokrojona w krążki i przesmażona na rumiano na bardzo małej ilości tłuszczu.Na koniec zasypana cebulą i odstawiona pod przykryciem.Włoszczyznę drobno krojoną należy włożyć pod koniec gotowania gdy korpus ze skrzydełkami zmięknie.Obieramy go a mięso wkładamy na cebulę i znowu przykrywamy. Wszystko delikatnie mieszamy i przesmażamy.Wkładamy do wywaru i chwilę gotujemy by smaki się połączyły.Dodajemy zakwas i po chwili gotowania zabielamy śmietaną.Odrobina zmiażdżonego majeranku i kminku na posypkę.Tym razem w barszczu znajda się także jaja na twardo.Wkładamy w zupę pokrojone w ćwiartki.Gotowe.Fotka jak nie zapomnę potem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Święto obecne zawsze kojarzy mi się ze spotkaniami rodzinnymi przy grobach bliskich którzy odeszli.Po takich spotkaniach zmarznięci wpadamy do tatusiów,mamusi-ów,babć itp., na poczęstunek.Sałatka jarzynowa,bigos,flaczki,wędlina,szarlotka itp. to już standard bez którego jakoś to by wyglądało inaczej.

 

Dzisiaj i jutro trochę odbiegnę od tego zwyczaju co nie znaczy ,że tych potraw nie mam.Mam bo ma je kto odebrać ;).Kiedyś mnie dawano na wynos, teraz spada to na mnie i ja daję taka widać kolej rzeczy.Będą krokiety z farszem jak na pierogi ruskie,będą krokiety z farszem szpinak + feta,barszcz czerwony,będą pierogi z farszem kurki z lasu ;), na zamówienie córci,kurczak faszerowany odkorowany od kości tyż na zamówienie.Ot takie propozycje na obiado-kolację w takie dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przygotowujemy się do wyjścia a tu taka miła wiadomość.Dziękuję Paniom za przypomnienie.

 

 

 

  • Odpowiedzi: 789
  • Odwiedzin: 100.275
  • Pękła stówka za co Państwu odwiedzającym ten topik i nie tylko ten bardzo dziękuję.
  • Lewy źle to zinterpretował ale ja lubię kombinować w kuchni i coś tam Państwu daję nie uzyskując nic ale konik i zacięcie laika w kuchni to fajna sprawa.Jeszcze raz serdeczne dzięki za odwiedziny w tym i innych wątkach.Wszystkiego najlepszego i miłych TYCH Świąt.

 

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem:

 

  1. wątróbki drobiowej
  2. mielonego mięsa wołowego
  3. moczonej w mleku bułki
  4. smażonej cebuli i pieczarki
  5. po jednym pęczku natki i koperku
  6. posiekałem także tymianek
  7. 4 szt jajko
  8. czosnek
  9. słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta.
  10. olej z oliwek

 

http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpg

Wyjąłem kości.

http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpg

Przygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz.

http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpg

Farsz i jego główne składniki.

http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpg

Smażona cebula i pieczarka

http://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpg

Bardzo ważne blanszowanie wątróbki.

http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpg

Kurczak już po panierce wew. i zewn.

http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpg

http://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpg

Nadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h.

http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpg

http://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpg

Wyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedziela. Brzydko za oknami a jakiś obiadek trzeba zrobić.Pomysł na zupę jest.Ogórkowa inaczej.Robiłem ją już tyle razy w Thermomixie,a na drugie?Oszczędność.Mięso z wywaru delikatnie podsmażone na maśle.Plastry ziemniaczane z piekarnika w kminku.Surówka .....nie ma pomysła. Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem:

  1. wątróbki drobiowej
  2. mielonego mięsa wołowego
  3. moczonej w mleku bułki
  4. smażonej cebuli i pieczarki
  5. po jednym pęczku natki i koperku
  6. posiekałem także tymianek
  7. 4 szt jajko
  8. czosnek
  9. słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta.
  10. olej z oliwek

http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpg

Wyjąłem kości.

http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpg

Przygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz.

http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpg

Farsz i jego główne składniki.

http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpg

Smażona cebula i pieczarka

http://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpg

Bardzo ważne blanszowanie wątróbki.

http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpg

Kurczak już po panierce wew. i zewn.

http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpg

http://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpg

Nadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h.

http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpg

http://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpg

Wyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp.

 

Nazwał syfem moje gotowanie a wszystkim smakowało tym na wynos także.Musi gulga coś.nie sam z :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...