niktspecjalny 20.10.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Propozycja na obiad ,która kiedyś wzbudzała we mnie zaniepokojenie kulinarne-obiad.Przypomnę.ziemniaki surówka z ćwikłowego buraczka na bazie chrzanu.http://images68.fotosik.pl/290/99413a3c5f3f5658med.jpgI galareta z wywaru po gotowaniu golonek.http://images70.fotosik.pl/290/e66569c3f2bbd3b7med.jpghttp://images66.fotosik.pl/290/b6019df2f552bd66med.jpgZalana marchew i odrobina pietruszki.Jest tu pewien myk ale nie ujawnię go.http://images67.fotosik.pl/292/2b9bbbb27db7e86fmed.jpgW/w dodatki do tej cudnie smacznej galarety i obiad z dwóch dań przepyszny.Dziwnie się komponuje ale bez próby nie da się.Miało być inaczej ale też klawe.Następnym razem będzie coś innego. Edytowane 20 Października 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2014 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Wiem ,że nie lubicie moich propozycji ale jakoś da się z tym żyć.Kolejna trochę zmodyfikowana z bardzo celnym skutkiem gdyż usłyszałem od rodzinki D.P.vel N.S.,że ciekawsza od poprzednich.Bardzo często je robię bo bardzo nam smakują.Te gołąbki są tym razem z samego farszu z tartych ziemniaków i wędzonego bekonu dość sporo i dość sporo cebuli.Nie ma w nich gotowanych ziemniaków.Sos pieczarkowy i danie jak się patrzy.http://images66.fotosik.pl/290/cf1f47e005e415demed.jpgBekonu i cebuli nie można przesmażyć.Liście gotowane są na wodzie słonej ale i z cukrem.Po co cukier już to kiedyś pisałem.http://images69.fotosik.pl/290/9154953dd19f0e08med.jpgZiemniaki kremowe z Tesco..http://images66.fotosik.pl/290/e87e2968b8c1e911med.jpgzawinięty i do piekarnika.Dowolność sosów jest im bardzo sprzyjająca.http://images66.fotosik.pl/290/65d64f1588aefc1emed.jpg Edytowane 20 Października 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Kolejną propozycją niech będzie moja nowość której się trochę obawiałem.Namiastka tego ale równie szokująca.Same babcie u mnie tym razem wędzarka. Ale jadło z niej fiu fiu.http://images69.fotosik.pl/290/2bbe9ae882255054med.jpgrozpalone ona wygrzana ale temp. niska.Wahała się tak pomiędzy 20 a 30 stC. Drewno moczone w wiaderku i jak ogień polewane dodatkowo woda.http://images70.fotosik.pl/290/111466b1d724b8c2med.jpgPięć dni wędzenia tak po około 6h dziennie.Kura wędzona z farszem z podgardla i schabu.http://images67.fotosik.pl/292/d3a13a9d18a42311med.jpgProszę mi wierzyć była bardzo smaczna.Tak mówili moi młodzi warszawscy żonkosie,córka i zięć.Na zamówienie.Szkoda ,że nie zrobili dalszych fotek ale ja to kiedyś naprawie.Wiem także ,że podali na imprezie z trzema rodzajami kasz.p.s.Po każdym wędzeniu i schłodzeniu wędrowała do lodówki. Edytowane 20 Października 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.10.2014 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No to na dzisiaj tyle bo mnie ręce od klawiatury bolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2014 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Sobota nie pada i mam ognisko.Proste z czerwonej cegły fotkę wkleję potem.Nie mam jeszcze mojej słynnej rurki jak scyzoryk MacGyvera ale się robi.Ma być 6 w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Będzie szaszłyczek z szynki w marynacie ze soloną słoninką i cebulę w cukrze.Już go zrobiłem.ale nie mam oprzyrządowania do ogniska ale coś poradzę.Fotki będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Tak jak mówiłem wątek o stekach umiera.Licznik stoi to ja startuję ze swoim ogniskiem.Będą i steki,będzie i prosiak :bye:,będzie kociołek,będzie szaszłyk,będzie wielki ruszt i będzie może P. Okrasa.Próby zaproszenia nie powiodły się póki co ale nadal walczymy o tego Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2014 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 (edytowane) Moje ognicho jeszcze bez szaszłyczka.http://images69.fotosik.pl/304/07ae0fc491a4992fmed.jpghttp://images67.fotosik.pl/305/8b541659e9901bd1med.jpghttp://images66.fotosik.pl/303/55789ff19e81eaccmed.jpg Pan zrobiła a ja zrobię szaszłyczek,pyszną sałatkę cezara,pieczone ziemniaki z boczkiem i fetą,gorzałeczka bo fajnie witać wickendeczka.Szaszłyk i inne dostawki może pokażę.. http://images69.fotosik.pl/322/486c6272bed1628dmed.jpg http://images70.fotosik.pl/321/2c959cc195afe1bcmed.jpg http://images69.fotosik.pl/322/c1bd65f0f7a613e7med.jpg Sie udał ale jednak z szynki peklowanej jest wspaniały ten jest z łopatki. Edytowane 30 Października 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2014 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Na życzenie mojej Donny Cici ma być gęsty barszcz biały na zakwasie tak gęsty ,że łycha ma stać.Kiełbasa parzona ma być pokrojona w krążki i przesmażona na rumiano na bardzo małej ilości tłuszczu.Na koniec zasypana cebulą i odstawiona pod przykryciem.Włoszczyznę drobno krojoną należy włożyć pod koniec gotowania gdy korpus ze skrzydełkami zmięknie.Obieramy go a mięso wkładamy na cebulę i znowu przykrywamy. Wszystko delikatnie mieszamy i przesmażamy.Wkładamy do wywaru i chwilę gotujemy by smaki się połączyły.Dodajemy zakwas i po chwili gotowania zabielamy śmietaną.Odrobina zmiażdżonego majeranku i kminku na posypkę.Tym razem w barszczu znajda się także jaja na twardo.Wkładamy w zupę pokrojone w ćwiartki.Gotowe.Fotka jak nie zapomnę potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.11.2014 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Święto obecne zawsze kojarzy mi się ze spotkaniami rodzinnymi przy grobach bliskich którzy odeszli.Po takich spotkaniach zmarznięci wpadamy do tatusiów,mamusi-ów,babć itp., na poczęstunek.Sałatka jarzynowa,bigos,flaczki,wędlina,szarlotka itp. to już standard bez którego jakoś to by wyglądało inaczej. Dzisiaj i jutro trochę odbiegnę od tego zwyczaju co nie znaczy ,że tych potraw nie mam.Mam bo ma je kto odebrać .Kiedyś mnie dawano na wynos, teraz spada to na mnie i ja daję taka widać kolej rzeczy.Będą krokiety z farszem jak na pierogi ruskie,będą krokiety z farszem szpinak + feta,barszcz czerwony,będą pierogi z farszem kurki z lasu , na zamówienie córci,kurczak faszerowany odkorowany od kości tyż na zamówienie.Ot takie propozycje na obiado-kolację w takie dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.11.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) Przygotowujemy się do wyjścia a tu taka miła wiadomość.Dziękuję Paniom za przypomnienie. Odpowiedzi: 789Odwiedzin: 100.275 Pękła stówka za co Państwu odwiedzającym ten topik i nie tylko ten bardzo dziękuję. Lewy źle to zinterpretował ale ja lubię kombinować w kuchni i coś tam Państwu daję nie uzyskując nic ale konik i zacięcie laika w kuchni to fajna sprawa.Jeszcze raz serdeczne dzięki za odwiedziny w tym i innych wątkach.Wszystkiego najlepszego i miłych TYCH Świąt. Edytowane 1 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.11.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2014 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem: wątróbki drobiowejmielonego mięsa wołowego moczonej w mleku bułki smażonej cebuli i pieczarki po jednym pęczku natki i koperku posiekałem także tymianek 4 szt jajko czosnek słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta. olej z oliwek http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpgWyjąłem kości.http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpgPrzygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz.http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpgFarsz i jego główne składniki.http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpgSmażona cebula i pieczarkahttp://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpgBardzo ważne blanszowanie wątróbki.http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpgKurczak już po panierce wew. i zewn.http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpghttp://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpgNadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h.http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpghttp://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpgWyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp. Edytowane 3 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Urządzonko już jedzie.Coś dziś trzeba spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 04.11.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Nie dojechało ale nic to dam radę.Na obiado-kolacje bo towarzystwo tyra.będą skrzydełka z ogniska w miodzie i steko-kotlety z łopatki.Kapusta kiszona i frytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.11.2014 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Skrzydełka z ogniska fajne tylko trzeba pamiętać by na koniec rozciąć folię by karmelizować miód na nich.Kotlety z łopatki wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.11.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Cielęcina w sosie własnym(ma być ciemny:rolleyes:i zawsze ze skórkami z chleba razowego) mizeria i ziemniakomarchewki..Pamiętajcie że nie zaszkodzi to ziemniakom gdy będą miały towarzystwo marchewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.11.2014 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Niedziela. Brzydko za oknami a jakiś obiadek trzeba zrobić.Pomysł na zupę jest.Ogórkowa inaczej.Robiłem ją już tyle razy w Thermomixie,a na drugie?Oszczędność.Mięso z wywaru delikatnie podsmażone na maśle.Plastry ziemniaczane z piekarnika w kminku.Surówka .....nie ma pomysła. Edytowane 9 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2014 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem: wątróbki drobiowej mielonego mięsa wołowego moczonej w mleku bułki smażonej cebuli i pieczarki po jednym pęczku natki i koperku posiekałem także tymianek 4 szt jajko czosnek słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta. olej z oliwek http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpg Wyjąłem kości. http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpg Przygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz. http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpg Farsz i jego główne składniki. http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpg Smażona cebula i pieczarka http://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpg Bardzo ważne blanszowanie wątróbki. http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpg Kurczak już po panierce wew. i zewn. http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpg http://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpg Nadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h. http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpg http://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpg Wyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp. Nazwał syfem moje gotowanie a wszystkim smakowało tym na wynos także.Musi gulga coś.nie sam z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Na obiad z dwóch dań niekoniecznie mięsnych placek ziemniaczany z nowego urządzenia jednak troszkę z dodatkami,koniecznie mięsnymi.. Idę po dodatki:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.