Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Pierwszą decyzją było zakup ziemi. Nie mogliśmy się zdecydować i szukaliśmy najczęściej gdzieś blisko naszej Bydgoszczy.

Pewnego dnia zadzwoniła koleżanka, że na spacerze zobaczyła tabliczkę o sprzedaży :)

Zaciekawiła mnie ta wiadomość i zadzwoniłam ...

Tak oto staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami ziemi w Kruszynie Krajeńskim :) Muszę nadmienić, że koleżanka będzie moją sąsiadką z ulicy więc i sąsiedztwo trafiło się fajne :)

DSC03230.jpg

Hmm ... projekt - tu mieliśmy dylemat :)

Pierwszy wybór padł na Ustronny C32a

resize$695-695-2.jpg

resize$695-695-2a.jpg

Nie pasowało nam tam jednak kilka rzeczy, ale mieliśmy już plany jak to zmienić. Jednak z ciekawości przeglądałam strony z projektami i tak oto dostałam pewnego dnia wiadomość na meila z projektami. Przeglądając wpadł mi w oko - Tymek :)

Tymek przód.jpg

Tymek tył.jpg

Zmiany jakich dokonaliśmy:

- likwidacja balkonu

- daszek nad wejściem nie wychodzi z dachu tylko jest pod dachem

- likwidacja przypór

- likwidacja przejścia do kuchni

Edytowane przez kinglog
https://forum.murator.pl/topic/176764-tymek-c-wymarzona-oaza-spokoju/

Po wyborze projektu nadszedł czas na poszukiwania adaptatora :)

Dostaliśmy z polecenia od przyjaciół Panią Małgosię B.

Koszt adaptacji - 1500,00

Projekt woda, gaz i prąd - 800,00

Musieliśmy tylko wystąpić o warunki zabudowy i warunki tech. (energetyka, gazownia i wodociągi), zakupić mapy.

Mapy i warunki - 568,35

Po uzyskaniu tej dokumentacji przekazałam wszystko Pani Małgosi a ona już ruszyła dalej z całą papierologią.

Muszę podsumować, że zaczęliśmy 27.10.2011 od warunków tech. a pozwolenie NB odbieraliśmy 28.09.2012.

PRAWIE CAŁY ROK :(

Winą za to obarczam nasz bydgoski urząd, który w nieskończoność się do czegoś czepiał :(

W międzyczasie w naszym życiu pojawiła się wiadomość, że po raz drugi po całych 15 latach jestem w stanie błogosławionym :) :)

5.jpg

20.12.2012 r. urodziła się Vanesska

Zdjęcie0161.jpg

Moje dwie pociechy :)

Zdjęcie0073.jpg

25 lutego złożyłam zgłoszenie na budowę studni. Mam nadzieję, że tym razem nie będzie żadnych problemów.

Dokumenty:

- Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane

- Zgłoszenie robót budowlanych nie wymagających pozwolenia

- Mapka z zaznaczona studnią i wymiarami

CCF20130220_00000-kopia a.jpg

- Opis techniczny

Pani przyjęła zgłoszenie i kazała za dwa tygodnie dzwonić i się dowiadywać

Teraz pozostaje tylko czekać.

https://forum.murator.pl/topic/176764-tymek-c-wymarzona-oaza-spokoju/#findComment-5807541

• 2 weeks później...

6 marca zawiozłam wszystkie papiery geodecie. Pogoda dopisywała więc umówiliśmy się, że w następnym tygodniu spotkamy się na mierzeniu :wiggle:

8 marca po rozmowie z kierownikiem budowy (ha ha ha nota bene moim szefem ) ustaliliśmy, że w poniedziałek (11.03.2013) pojadę zawieźć zawiadomienie do PINB :) Czyli 19 można już coś robić :wiggle:

Nadszedł poniedziałek a z nim ... powrót zimy :jawdrop: nasypało tyle śniegu, że do PINB-u jechałam chyba 40 min. co normalnie zajmuje połowę tego czasu :( Szczęśliwa dotarłam do urzędu i z uśmiechem na ustach złożyłam dokumenty :)

7 dni i można rozpoczynać prace ha ha ha :( śmieszne bo tu śniegu po kolana :(

Z ciekawości podeszłam do wydziału budownictwa i zapytałam o moją studnię. Pani poinformowała mnie, że wysłano do nas postanowienie o uzupełnienie dokumentów. Wiedziałam! :bash: Byłam przekonana, że coś będzie nie tak i jak zwykle trzeba będzie coś jeszcze dostarczyć. Tak samo było z PNB :( Hmm ale u nas w Bydgoszczy to już tak jest, że czepiają się wszystkiego :(

I tak o to miałam poprawić:

- zamiast „wnioskuję o wykonanie studni wierconej” powinnam wpisać: „wnioskuję o wykonanie obudowy ujęć wód podziemnych, poprzez które powstaje m.in. studnia” :eek:

- podać rodzaj, zakres i sposób wykonania robót :eek:

- dostarczyć rysunki i opisy studni :eek:

Pognałam więc do domu i od razu zasiadłam do pisania wyjaśnienia i uzupełniania dokumentów.

Dzisiaj zawiozłam Pani dokumenty czym wywołałam ogromne zdziwienie :)

Złożyłam papiery w kancelarii i ... znowu oczekiwanie :( Tym razem jednak kazali mi dzwonić na początku przyszłego tygodnia :)

Oby tym razem już wszystko się zgadzało :)

Jak na razie kupujemy sprzęty i powoli materiały :) no i czekamy ...

WIOSNO KOCHANA WRÓĆ :)

https://forum.murator.pl/topic/176764-tymek-c-wymarzona-oaza-spokoju/#findComment-5830448

• 2 months później...

Rozpoczęcie naszej budowy ciągnie się jak flaki z olejem

16 kwietnia nasz znajomy postawił nam skrzyneczkę z prądem - radość niesamowita bo to sygnał, że coś się zaczyna dziać.

0_0.jpg

Dla mnie był to znak, że trzeba zawitać w Enei i podpisać umowę oraz złożyć wniosek o prąd budowlany. Tak też zrobiłam zawożąc wniosek wypełniony przez elektryka. Hmm ... po tygodniu miałam przyjechać podpisać umowę, złożyć dodatkowe protokoły pomiarów i umówić się na termin z elektrykami Emei.

W międzyczasie umówiona była już wizyta geodety ... który niestety na dwa dni przed spotkaniem zadzwonił, że niestety bardzo źle się czuje i właśnie jest w szpitalu na obserwacji - jak pech to pech ale to nie koniec bo ...

Na dzień przed umówioną wizytą Enei na działce dzwoni Pan z biura i mówi, że dokumenty które dostałam od mojego elektryka to kopie! RANY! Dzwonię więc i mówię mu o tym a on, że widocznie zamiast oryginałów dał mi kopie które robi zawsze dla siebie No to ja, że podjadę aby jeszcze jutro mogli przyjechać założyć mi licznik a on, że jest na wyjeździe i będzie dopiero po weekendzie

Noo ... geodeta przyjechał 11 maja i wymierzyli działkę oraz plac pod dom - 600,00 zł.

Deski wbite ...

DSC04721.jpg

Dzisiaj 18 maja przyjechał Pan z koparką i ściągnął nam humus

DSC04734.jpg

Ziemia została ale przyda się

DSC04732.jpg

https://forum.murator.pl/topic/176764-tymek-c-wymarzona-oaza-spokoju/#findComment-5935193

witam się jako pierwsza, nie widzę komentarzy więc pozwalam sobie tutaj na wpis. początki macie ciężkie, my też mieliśmy ciągle kłody pod nogi, ale w końcu wszystko rusza i tylko człowiek cieszy się jak dziecko widząc jak marzenia zaczynają się spełniać. Życzę Wam aby stało się to jak najszybciej i szło sprawnie bez większych problemów. My teraz robimy wszystko sami teraz mąż kończy hydraulikę, od jutra kładziemy styropian na posadzki, podłogówka i wio.... do przodu

bedę Wam kibicować

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/176764-tymek-c-wymarzona-oaza-spokoju/#findComment-5935833