Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt remontu kostki z lat 60

Recommended Posts

Widzę, że sporo osób remontuje tutaj takie domy. Chciałam się zapytać jaki może być przybliżony koszt remontu takiego domu. Co, elektryczność i hydraulika do wymiany. Okna i drzwi zewnętrzne do wymiany. Klatka schodowa do wykafelkowania, kuchnia i dwie łazienki generalny remont. Dom oczywiście do ocieplenia i otynkowania. Również cokół ocieplany i wykładany/ malowany, dach ocieplany. Dach płaski, kryty papą. Oczywiście materiały wykończeniowe nie z wyższej pólki, np kafelki nie za 200 zł a np. 30. Ale instalacje i kocioł sensownej jakości, żeby za rok nie skuwać. Chodzi o aglomerację górnośląska.

Dom na poziomie I ma 2 pokoje, kuchnie i łazienkę, na poziomie II 3 pokoje i łazienkę. Dziękuje za pomoc

Witam,

Od ponad roku sama przerabiam temat remontu kostki. Co do aktualnie poniesiony kosztów to jest już sporo ponad 100 tyś, a aktualnie jesteśmy można powiedzieć iż na etapie "deweloperskim". Z tego co jest powyżej napisane, domy mamy podobne. U nas na parterze skute posadzki, nowa wylewka, oraz ogrzewanie podłogowe. Okna wymienione w 80 % na trzyszybowe z roletami zewnętrznym, sama hydraulika to koszt pochłonęła prawie 1/3 wydatków - bez pieca. na koszt u nas składa sie jeszcze dobudówka z dużymi oknami (salon na dole). oraz akatulanie docieplenie dachu płaskiego styropapa.Taka przebudowa to spory wydatek i możne okazać się, że w tych pieniądzach wybudowałoby by się od podstaw nowy dom ...jednakże ja i tak drugi raz zdecydowałabym się na ten sam krok ... Niestety na przyjemniejszą cześć tego remontu - wykończeniówkę dopiero zbieramy kasę,,,wiec proces ten jest dość długotrwały.

Pozdrawaim

Witam,

Ja remontuje kostkę z lat 70'. Piwnica z garażem, parter i poddasze nieużytkowe. WSZYSTKO robię sam wraz ojcem i teściem. Były burzone ściany działowe, tynki, wymieniona instalacja elektryczna, kanalizacyjna, CO, CWU, wymieniony kocioł na RBR 11kw z ecoal, okna wymienione na 3 szybowe w kolorze itd. itd. Krótko mówiąc WSZYSTKO. Zostały tylko ściany. Licząc obecnie poniesione koszta + to co nas czeka (podłogówka, pompy, bojler, wylewka, gresy, panele, płytki... ), myślę, że zamkniemy się w 50, max 60 tys. zł. Gdybym miał wszystkie prace zlecić firmie, to myślę że poszło by spokojnie 2 x tyle. Niestety nie stać mnie na to. Dodam jeszcze, że nie kupuje wszystkiego gdzie popadnie. Dla przykładu wkład kominkowy - cena allegro 3700 zł. Ja kupiłem za 3200 zł z dostawą (nie powiem u kogo bo mnie zabije). Kilka stówek tu, kilka tam i oszczędności rosną.

Ja też remontuje własnoręcznie i już poszło na to ok.100.000zł, a jeszcze nie skończyliśmy :p

Właśnie... a co rozumiemy przez pojęcie remontu? :D Bo ja - dom z wnętrzem gotowym do zakupu i montażu mebli :p Z meblami, osprzętem, wykonanym ociepleniem budynku i nową elewacją wyjdzie mi pewnie pod 80 tys. O ile wszystko zrobię samodzielnie.

Witam,

generalnie bardzo dużo do zrobienia. Właściwie nie wiem od czego zacząć bo są to duże koszta i jeszcze raz koszta. Na pewno się dowiadywałaś ile mogą kosztować poszczególne prace. Z mojego doświadczenia wynika, że wymiana całej instalacji CO i pieca pochłonęła najwięcej kasy. Niby te wszystkie pierdolety do tego tanie, ale ilości jakie trzeba ich kupić są ogromne. Poza tym spróbuj poprosić o wycenę kompletnego remontu na portalu szukajfachowca. Mi to bardzo pomogło jak szukaliśmy ekipy do naszej rozbudowy, wiedzieliśmy czego się spodziewać.

Życzę powodzenia, bo przed Tobą dużo pracy i nerwów.

• 2 months później...

Witam, podłączę się do tematu.

Zastanawiamy się z Żoną nad zakupem kostki z lat 70-tych i tak kalkulujemy koszty ewentualnego remontu i opłacalność całej inwestycji.

Może osoby które są w trakcie lub już mają za sobą taki remont napisały by konkretnie za jakie usługi ile zapłacili np. wymiana okien szt.10- 30 000 zł, wymiana elektryki 10 000 zł itp.

Myślę, że wielu osobom pomogło by to w ewentualnym podjęciu decyzji czy ładować się w taką nieruchomość.

• 4 months później...

Witam

Ja remontuje parter kostki z lat 60, która nigdy nie przechodziła większego remontu, także remontuje prawie wszystko.

Wychodziłem z założenia że do wymiany jest wszytko, a mimo to nie przewidziałem np. że konieczna była wymiana wylewki - jastrychu wraz ze szlaką, po zdjęciu płyt z podłogi, okazało się że wylewka o grubości około 2cm jest cała popękana, także wychodziła z pod niej szlaka. Zdecydowałem się usunąć wszystko, razem około 10ton. Następnie ociepliłem strop styropianem, strop krzywy jak holera, grubość styropianu wahała się w pomieszczeniach od 8 do 16cm, jak bym miał jeszcze raz kłaść styropian na tak krzywy strop to wybrał bym keramzyt. wcześniej oczywiście podłogówka w trzech pomieszczeniach, reszta kaloryfery, nowe rurki c.o i wod kan i na to wylewka. koszt rozłożenia rurek do podłogówki, co i wod kan to 5.000, styropian i nowa wylewka też koło 5000. Teraz czekam na nowe okna w zestawach trzy szybowych, wraz z piwnicą to 12 okien, z montażem 12.000. Do tego już położona nowa elektryka, nowe kable, skrzynka rozdzielcza, razem coś koło 3300. Podwyższone wszystkie otwory drzwiowe, bo były za niskie. Jak wstawią okna to jedziemy z tynkami wewnętrznymi, ocieplenie budynku, nowa kotłownia, potem wykończeniówka, kuchnia łazienka itd. Tematów do ogarnięcia sporo a jesień już nastała:)

Pozdrawiam z ciągłą nadzieją na wprowadzenie się na święta Bożego Narodzenia (tego roku) :D