Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZawiJan o sterowaniu. Posłowie.

zawijan

Recommended Posts

Pewien turysta zechciał pójść do Zakopanego. Wstał wcześnie rano, wyszedł zaraz po śniadaniu i maszeruje dziarsko. Za pierwszym zakrętem patrzy i widzi przed sobą, na długiej prostej, bacę. Przyśpieszył troszkę, dogonił bacę, powitał go i pyta - Baco, a daleko to stąd do Zakopanego? A baca na to - Ano panocku, nie wiem, czy daleko to, czy blisko, ale stąd do Zakopanego, na nogach, to trza iść tak z godzinę.

Podziękował turysta i pyta znowu - Baco, a mogę to iść z wami? Pogadamy se trochę, droga nie będzie się dłużyć. A baca na to - Ano panocku, pewnie, że możecie. Mnie to nie przeszkadza, a i pogadać se lubię.

Idą więc, gadają, droga leci szybko. Patrzy nagle turysta na zegarek, a tu godzina już minęła. Pyta bacy - Baco, godzina już minęła, ile stąd jeszcze do Zakopanego? A baca na to - Ano panocku, stąd do Zakopanego, na nogach, to trza iść tak ze dwie godziny.

Edytowane przez Redakcja

,,,, Ano panocku, nie wiem, czy daleko to, czy blisko, ,,,,

Ostatnio mogliśmy uczestniczyć w spotkaniu z znanym Trybunem, który wygłosił swą przedmowę dla licznie zgromadzonej gawiedzi.

Przedłużające się oczekiwanie na upublicznienie przez Trybuna swego dzieła, wykorzystał skrzętnie pewien Mędrzec pisząc swe ironiczne posłowie, w którym to przy okazji nawiązuje do swej nowej publikacji.

Edytowane przez Andrzej_M_

...pisząc swe ironiczne posłowie, w którym to przy okazji nawiązuje do swej nowej publikacji.

Ta publikacja dopiero się rodzi, choć nowe sterowniki pracują już od wielu miesięcy. Ale nie o tym chciałem...

Jak dobrze wiesz (a także inni forumowicze, którzy znają mnie dłużej) - często poważne wypowiedzi zaczynam od żartu. Ot - taki lekki start. Także teraz chcę napisać coś na poważnie.

Zacznę od tego, żeby uzmysłowić wszystkim, że twórcą algorytmu eCoal (zwanego czasem algorytmem zawijana), idei sterownika eCoal.pl i samego sterownika nie jest ZawiJan, ani zawijanowie. To nie my. My tylko o tym piszemy. Szczególnie ja, bo mam lekkie pióro.

To zrobili lepsi od nas. To zrobili młodzi specjaliści - ludzie XXI wieku, jak to napisał jeden z forumowiczów. Nie jest w stanie podskoczyć im nikt, kto mentalnie siedzi jeszcze w wieku XIX. Kto w epoce odrzutowców i rakiet jedzie z Barcelony do Nowosybirska furmanką i krzyczy, że będzie tam przed innymi. Nie ma szans. Epoka Leonardów da Vinci skończyła się dawno temu.

A co my? My daliśmy im wiedzę o spalaniu, o konstrukcji kotłów, o węglu itp. Daliśmy wiedzę o technologii, którą zamierzali sterować. No bo powiedzcie sami - czy można sterować technologią, której się nie zna? Bez wiedzy technologicznej i teoretycznej, którą się pogardza? Dzisiaj pracuje się tak, jak nasz zespół. Tak powinno się pracować.

Dlatego my idziemy do Zakopanego.

A inni - niech se gadają z bacą.

Pamiętacie może, jak ze dwa lata temu, może nawet troszkę więcej, zacząłem tutaj dyskusję n/t wyższości pracy kotła z mocą modulowaną nad pracą kotła z przechodzeniem w podtrzymanie? Taką teorię lansowali wtedy PID-owcy, a i my swoje działania też zaczęliśmy, z rozpędu, od takiego założenia. Zastanawiałem się wtedy, czy to jest prawda. Szukałem dowodów na tę teorię. I nie znalazłem. Z pewnością to pamiętacie, bo PID-owcy nawrzeszczeli wtedy na mnie sakramencko. A życie pokazuje, że ten temat jest nadal aktualny. I nadal nie można napotkać nigdzie wyników badań, potwierdzających wyższość jednego lub drugiego systemu. Nikt tego nie chce badać? Nikt takich badań nie potrzebuje?

Czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że nie rozumiecie (nie wszyscy, oczywiście), co się dzieje na waszych oczach. Spróbuję Wam to przybliżyć nieco. Popatrzcie na to, co potrafi eCoal http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/o-sterowaniu-kotlem/co-potrafi-ecoal/

W postaci sterownika eCoal.pl daliśmy użytkownikom narzędzie do badania pracy ich własnych kotłów. Mogą badać efekty pracy kotłów w różnych warunkach - przy pracy z modulacją mocy, przy pracy z podtrzymaniem, przy różnych systemach podawania paliwa i powietrza itp. Wszystko to na tym samym kotle, z jednym tylko sterownikiem. I z jednym i tym samym operatorem przez cały ten czas. Rozumiecie to?

A wszystko to jest rejestrowane i archiwizowane. To ogromnie cenne bazy danych. Popatrzcie teraz - na platformie https://esterownik.pl/zdalny-dostep jest ponad 900 kotłów, które pracują na oczach wszystkich, którzy tylko zapragną to oglądać. To jest ponad 900 obiektów badawczych, pracujących non stop. W ciągu jednego roku zbieramy tam taką ilość danych badawczych, na jaką zawijanom, gdyby działali samotnie, potrzebne byłoby kilkaset lat. Rozumiecie to?

Rozumiecie, jaki to ma i jaki będzie miało wpływ na rozwój naszych sterowników? Rozumiecie?

A tu ktoś gada, że internet w sterowniku kotła to taki kwiatek do kożucha, który nikomu nie jest potrzebny.

Niepotrzebny? W XXI wieku?

Co to za jeden, ten gadacz?

zawijan[/b] występuje firma i kilka osób' date=' piszące z jednego i tego samego konta, podpisujące się nikiem zawijan.[/quote']

Mylisz się kolego absolutnie.

ZawiJan - to jestem ja i tylko ja. Czasem piszę tylko od siebie, czasem w imieniu całego naszego zespołu, ale zawsze jestem to ja.

Nie wiem, o co Ci chodzi. Może to taki żart?

u ciebie też napisze, a co mi tam

nie atakuje cię i nie obraź się, ale

pie... ( mijasz się z prawdą)

bo ty takie badania zrobiłeś, tylko ich nie opublikowałeś, bo postawily by one. bardzo niekorzystnym świetle ecoal

już przy 7kW bylo widać wyraźną i rosnącą przewagę dwustanowegao bruli, ale poniżej 7kW opiblikowałeś tylko wyniki coali.

Jak by nie było, to dość przykra porażka, po tej całej kampanii internetowe i rozumiem trudności by się do niej otwar ie przyznać.

Publicznie niby pytasz, nibyi masz wątpliwości, ale sam już wiesz. Dlatego otworzyłeś coale i narazileś się na krytykę konkurencji.

Pozdr

...nie atakuje cię i nie obraź się, ale...

Nie obrażam się. Jesteś jednym z nielicznych, którzy rozumieją się na rzeczy.

Na tym forum nazywają nas, zawijanów, profesorami. Przyjmujemy to, jako wyraz Waszej życzliwości i sympatii do tego, co tu robimy. Nie jesteśmy profesorami. Jesteśmy starymi praktykami, co z niejednego pieca chleb jedli. W gronie twórców eCoala jest jednak także jeden prawdziwy profesor. Znamy się na badaniach. Znamy się na wdrożeniach. Szczególnie dla mnie - wdrożenia to chleb powszedni. Kierowałem około 20-toma poważnymi projektami wdrożeniowymi, pierwszym z nich w roku 1978. Wiem, jak to się je.

Niektórych dziwi, dlaczego sterownik eCoal.pl nie jest dedykowany do wszystkich kotłów. Nie mam zamiaru tego wyjaśniać. To sprawa naszej strategii działań wdrożeniowych. Zwracam jednak Waszą uwagę, że nasz sterownik Bruli.pl, który był jeszcze do niedawna sterownikiem wyłącznie dwu-stanowym Włącz/Wyłącz, teraz od eCoala różni się tylko brakiem opcji Retortowy-eCoal. Posiada natomiast w zamian opcje Tłokowy-ręczny i Tłokowy-auto. Opcje Retortowy-grupowe i Tłokowy-auto wykorzystują algorytm eCoal, podobnie jak opcja Retortowy-eCoal w sterowniku eCoal.pl. Zobaczcie panel sterownika Bruli.pl

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/regulatory-kotlow/sterownik-bruli-pl/

I ten sterownik Bruli.pl jest dedykowany do wszystkich kotłów – retortowych, tłokowych i zasypywanych ręcznie. I pracuje już na wszystkich tych kotłach. Możecie zobaczyć to na platformie eSterownik.pl https://esterownik.pl/zdalny-dostep

Nie zamierzamy naśladować innych. Idziemy własną drogą. Tak już mamy. Od pewnego momentu droga nasza i droga naszych naśladowców rozwidliły się niepostrzeżenie. Niepostrzeżenie dla nich.

Zaproszę Was jeszcze na platformę internetową https://esterownik.pl/zdalny-dostep

Zobaczycie tam on-line pracę kotłów różnych typów, od różnych producentów (aktualnie ponad 900 kotłów). Możecie podglądnąć, na jakich opcjach pracują, jakie mają nastawy poszczególnych parametrów, jak wyglądają wykresy wynikowe (aktualne i archiwalne) charakterystycznych parametrów ich pracy. Jak prowadzą je ich operatorzy. Pełne dossier. Naprawdę warto to zobaczyć.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziecie tam użytkowników z kotłami podobnymi do Waszych. Jak nie dzisiaj, to za tydzień, za miesiąc… Możecie z nimi nawiązać kontakt, bezpośrednio lub za pomocą forum http://esterownik.pl/forum Wymienicie doświadczenia, uzyskacie porady od praktyków. I nie tylko od praktyków.

Ażeby nie było, że przechwalam się tu tylko - muszę przyznać, że platforma eSterownik.pl ma jednak bardzo poważną wadę. Wszystkie kotły, które na niej zobaczycie, pracują tylko na jednym typie sterownika – eCoal/Bruli. Niestety, nic na to nie potrafimy poradzić.

To tyle. To już chyba koniec. Cóż więcej mógłbym jeszcze tu teraz napisać?

Koniec. Na teraz. Co będzie jutro, pojutrze, popojutrze…? A kto to wie? Gra toczy się cały czas. Gra nigdy się nie kończy.

Game over? Śmieszne to. I naiwne.

• 8 years później...