Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na Wichrowym Wzgórzu.

Recommended Posts

I udało się !!:lol2: Wczoraj 10.06 wystartowaliśmy. O 4 rano zadzwonił Koparkowy, że jest już na miejscu i trzeba było tyłek zwlec, nawet słonka jeszcze nie było tak do końca. Dzięki temu, że tak wcześnie zaczęliśmy udało się zalać zbrojenie przed wieczornym deszczem:lol2:

2013-06-10-415.jpg2013-06-10-416.jpg2013-06-10-417.jpg2013-06-10-418.jpg

Edytowane przez aLilith

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po południu na działce tak pięknie wyschła ziemia, ze można było dowieźć piach. Wcześniej wszystko wywożone było ładowarkami i wszystkim czym się tylko udało wjechać.

2013-06-10-427.jpg2013-06-10-428.jpg

A dzisiaj znów pogoda w kratkę i błoto po pachy, aż mi ich szkoda było. Nawet inwestor pomagał w przeniesieniu betoniary, oczywiście przejechała mu po nodze, ach ta nadgorliwość. Myślałam, że będzie stop, na szczęście materiału starczyło, zapału majstrom i pomocnikom również.

2013-06-11-429.jpg2013-06-11-430.jpg

Udało się, skończyli i mamy fundamenty :wave:

Edytowane przez aLilith

u mnie kierbud nie zgodził się na lanie fundamentów bezpośrednio do gruntu... Musiałam mieć wykopaną całą półkę, zrobione szalunki i dopiero w szalunek a to z powodu trwałości i warunków na śląsku związanych ze szkodami górniczymi i małymi "tąpnięciami" :( chłopacy się narobili a mnie deski też nieźle kosztowały :(

Pogoda dopisuje, humory majstrom również :) kończymy tydzień z "papowym" :cool: zalanym wieńcem na warstwie bloczków i zalanym tarasikiem.Widać tez pół drzwi do kotłowni. Przy omawianiu planów na ściany oczywiście pojawił się problem. Otóż ściana w łazience ma 2,3m długości a okno na tej ścianie tylko 2,8m - znakiem tego zgodnie z projektem musiało by być również w pokoju. Dobrze, że majstry to wychwyciły bo do tej pory nikt na to uwagi nie zwrócił.:bash:

Drzwi do kotłowni.jpgI wieniec.jpgtaras.jpg

Taras już też można sobie wyobrazić:

2013-06-19-497_2.jpg2013-06-19-498_2.jpg

Mam też salon i jadalnię:

2013-06-25-510.jpg2013-06-25-511.jpg

Wszystkie ściany stawiane na ławofundamencie. Nie znaleźliśmy "na już" panów od wylewek więc na razie na "podłogach" brzydko, będą za 2- 3 tygodnie więc będę mogła przemyśleć rozkład wszelkich rur i rureczek, coby potem nie przekuwać. Spokojnie też zaizolujemy ściany, teraz było tak gorąco, że nie mieliśmy serca smrodzić smołami murarzom i tak mieli przerąbane na tym słonku.

Zrobiły się tez schodki wejściowe

2013-06-25-514.jpg2013-06-25-517.jpg2013-06-25-518.jpg

Dziś zaczęli walczyć ze stropem - niestety znów zaczęło padać.

2013-06-25-515.jpg2013-06-25-516.jpg

W sobotę po wielkiej ulewie odpłynęły nam palety z pobocza - cale szczęście, że były już puste, z sercem w gardle szliśmy na działkę bo w piątek na poboczu leżało jeszcze sporo elementów systemu kominowego, chłopaki jednak sprzątnęli wszystko na górę. Jednak budowa na górce ma też plusy :) znajomemu odpłynął piasek, grys i sporo elementów stropu na szczęście strop odszukał.

Edytowane przez aLilith

fajny domek będzie, i to jakieś 35km odemnie :wiggle:

fajnie z tymi fundamentami wam wyszło, ja miałem gline którą musiałem wybrać, szalować, zalewać (18kubików betonu) potem murować fundament na 8 rzędów bloczków (1460szt), a na koniec to wszystko zasypać - 15 wywrotek piachu, tak że kosztów pracy i czasu to troche pochłonęło ;)

pozdrawiam, i życzę pogody bo ostatnio bardzo niepewna :bye:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...