sewerynslowi 28.02.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam, podczas silnych podmuchów wiatru bardzo mocno słychac wiatr przez kominek, kominek niestety jest bez szybra. Słychac wiatr duzo mocniej niż przez kratki wentylacyjne. mieszkamy na terenie, gdzie często wieje - a w sumie przeszkadza mi to. Czy jest jakaś nasada kominowa, którą mogę regulowac w zależności od tego, czy palę w kominku czy nie? Palimy w kominku sporadycznie, nie służy do ogrzewania domu. Z góry dziekuję za pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.02.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Ja też mam kominek bez szybra (Tarnava), ale słychać w nim hałasy z ulicy tylko wtedy, gdy otwieram drzwiczki. Poza tym - nie. Niestety - takiej nasady nie ma. Jedynym "panaceum" jak sądzę, byłby wymiennik ciepła z przestawianym szybrem z "meandrującą" rurą boczną, na którą to inwestycję (jak mniemam) jest już u Ciebie za późno(?) Edytowane 1 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 01.03.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 no własnie za późno już niestety:( zastanawiam się nad jakimś regulatorem ciągu, albo nasadą kominową, która trochę zmniejszy ciąg podczas silnych porywów wiatru. tylko nie wiem czy to pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) zastanawiam się nad jakimś regulatorem ciągu, albo nasadą kominową, która trochę zmniejszy ciąg podczas silnych porywów wiatru. tylko nie wiem czy to pomoze Pewnikiem - nie Tylko nie napisałeś, czy hałasy masz także przy zamkniętych drzwiczkach A tak poza tym - to może na wylocie komina masz ...gwizdek a nie np. daszek? Może daj tu jego fotkę, to może coś poradzimy(?) Wydaje mi się, że np. nasada typu "strażak" ustawiająca się zawsze "tyłem" do wiatru mogła by być stosowną Tyle, że ona znowu poprawi ciąg, który jak mniemam już masz niezły Edytowane 1 Marca 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts