lelelek 28.02.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 czy mógłby ktoś udzielić paru rad jak prawidłowo wykonać nadproże nad kominkiem narożnym. Chodzi mi o grubość, zbrojenie i oczywiście z jakiej zaprawy to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.03.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Można bez nadproża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 01.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Czternaście lat temu wykonałem pierwsze nadproże nad wkładem ze zwykłego betonu zbrojonego w szalunku "bele czym" - to były płaskowniki pozostałe po innych pracach remontowych - oczywiście na "wysoki kant". Trzyma do dziś, a nagrzewa się do wysokich temperatur, potem były nadproża Kleina a także z gotowych kształtek klinkierowych podparte na czas prac szalunkiem i zbrojone. Dodam, że nie zarabiam budowaniem kominków, nie mam wszechstronnej wiedzy lecz lubię sobie pogadać, a więc moje rady traktować należy z odpowiednią rezerwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 01.03.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 eniu, jeśli uchylisz trochę więcej rąbka tajemnicy to będzie super. Zamierzam murować z cegieł szamotowych, ponieważ płyt się trochę boję ze względu na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 01.03.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Bolt, nadproża Kleina i z kształtek klinkierowych to chyba tylko nad wkładem nie narożnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 01.03.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) w rzeczy samej...jeśli chodzi o Kleina P.s: kształtki i tak zbroisz, więc z nich można i narożne i pryzmy i panoramy... Edytowane 1 Marca 2013 przez Bolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 03.03.2013 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 eniu, zdradzisz tajemnicę wykonania obudowy bez nadproża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Skoro cegły to z nadprożem. Najlepiej solidna rama ze stali, zakotwiona i podwieszona w ścianie. Z kolei zalewanie betonem nad wkładem stali grubszej niż pręty 5-6 mm, to igranie z losem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 03.03.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 dzięki za odpowiedź, ale czy dobrze zrozumiałem lepiej pospawać jakieś płaskowniki niż pręty zalewać betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts