Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła DimpleX SI9TE - PROSZĘ O RADĘ/PODPOWIEDŹ

wojciech1991

Recommended Posts

Witam,

Od trzech miesięcy mam zainstalowaną w domu jednorodzinnym pompę ciepła (marka jak w tytule) od kiedy została uruchomiona dostaję bardzo wysokie rachunki za prąd (ok. 1000 zł / miesięcznie)... miało być ekonomicznie ... nagrałem filmik z historią pracy i danymi roboczymi http://www.youtube.com/watch?v=-sxyrg_TRpk . Pomyślałem, że może ktoś wtajemniczony coś wyczyta dla mnie ważnego z tych danych. DOKŁADNY OPIS SYTUACJI JEST POD FILMEM, W OPISIE FILMU .

Po pierwsze: instalator wykonał szkolenie, wyjaśnił działanie, ustawienia sterownika, optymalne parametry pracy, etc ? Jeżeli nie to wezwać ponownie - to należy do ich obowiązków: przekazać informacje użytkownikowi dotyczące sterowania pracą pompy.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz najmniejszego pojęcia o ustawieniach sterownika Dimplexa. Albo zdobędziesz tą wiedzę samodzielnie - powinienes otrzymać komplet dokumentacji a w nim również instrukcję użytkownika sterownika. Być może tylko w wersji po angielsku no ale to nie pownien być problem, albo tak jak napisałem na wstępie: wzywaj instalatora.

W skrócie: tak jak napisał "Mardor1971" "kreski" oznaczają zadaną temperaturę powrotu, jeżeli są skrajnie po lewej stronie to oznacza, że zadajesz bardzo niską tę temperaturę czyli de facto pompa przy temp. zewnetrznych rzędu +1,5 st.C nie powinna się wcale włączać, chyba, że masz bardzo wysoko podniesioną krzywą grzania (dostęp do tego parametru po wejściu w zaawansowane menu Ustawienia) Domyślnie zdaje się jest to 30 st.C. Przy tych 30 st.C i "kreskach" po lewej stronie pompa praktycznie nie powinna pracować. Ale jeżeli krzywa grzania została zmieniona i ustawiona np. na 46 st.C to masz inną sytuację. Ja obstawiam podobnie jak "Mardor1971" że pompa "chodzi" Ci tylko na grzałce.

PS. Ja mam Dimplexa SI 7TE (grzeje tylko c.o.o) i cały sezon grzewczy zamknę w kwocie około 1000 zł.