wojciech1991 28.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam,Od trzech miesięcy mam zainstalowaną w domu jednorodzinnym pompę ciepła (marka jak w tytule) od kiedy została uruchomiona dostaję bardzo wysokie rachunki za prąd (ok. 1000 zł / miesięcznie)... miało być ekonomicznie ... nagrałem filmik z historią pracy i danymi roboczymi http://www.youtube.com/watch?v=-sxyrg_TRpk . Pomyślałem, że może ktoś wtajemniczony coś wyczyta dla mnie ważnego z tych danych. DOKŁADNY OPIS SYTUACJI JEST POD FILMEM, W OPISIE FILMU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 06.03.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ja mam HPK 9 TEW ale jest to model na bazie SI 9TE i mam rachunki za cały dom wszystko na prąd 500 zł. Musisz napisać coś więcej a najlepiej wezwać serwis bo normalne to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 06.03.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Kompresor miesięcznie u mnie pracuje ok 200 godz u ciebie ponad tysiąc już jest. Masz załączone drugie zródło ciepła czyli chyba grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 06.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 na samym początku te kreseczki na dole zrób tak aby ich nie było żeby strzałkami w stronę czerwonego. Gdy znikną wtedy wejdz w ustawienia i sprawdz jakie masz. U mnie 2gi obieg grzewczy jest wyłączony. Wyłącz płukanie grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 13.03.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Po pierwsze: instalator wykonał szkolenie, wyjaśnił działanie, ustawienia sterownika, optymalne parametry pracy, etc ? Jeżeli nie to wezwać ponownie - to należy do ich obowiązków: przekazać informacje użytkownikowi dotyczące sterowania pracą pompy.Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz najmniejszego pojęcia o ustawieniach sterownika Dimplexa. Albo zdobędziesz tą wiedzę samodzielnie - powinienes otrzymać komplet dokumentacji a w nim również instrukcję użytkownika sterownika. Być może tylko w wersji po angielsku no ale to nie pownien być problem, albo tak jak napisałem na wstępie: wzywaj instalatora.W skrócie: tak jak napisał "Mardor1971" "kreski" oznaczają zadaną temperaturę powrotu, jeżeli są skrajnie po lewej stronie to oznacza, że zadajesz bardzo niską tę temperaturę czyli de facto pompa przy temp. zewnetrznych rzędu +1,5 st.C nie powinna się wcale włączać, chyba, że masz bardzo wysoko podniesioną krzywą grzania (dostęp do tego parametru po wejściu w zaawansowane menu Ustawienia) Domyślnie zdaje się jest to 30 st.C. Przy tych 30 st.C i "kreskach" po lewej stronie pompa praktycznie nie powinna pracować. Ale jeżeli krzywa grzania została zmieniona i ustawiona np. na 46 st.C to masz inną sytuację. Ja obstawiam podobnie jak "Mardor1971" że pompa "chodzi" Ci tylko na grzałce.PS. Ja mam Dimplexa SI 7TE (grzeje tylko c.o.o) i cały sezon grzewczy zamknę w kwocie około 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts