moreln1 01.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam, Potrzebuje małej rady odnośnie rozdzielaczy do OP. Ogrzewanie podłogowe w nowym domu na 100% powierzchni. 2 rozdzielacze - parter i poddasze. Piec kondensacyjny gazowy. Jeden z rozdzielaczy który biorę pod uwagę (załączam poniżej), ale chyba nie do końca rozumiem jak działa generalnie nie znam się na tym, ale potrzebuje wyjaśnienia zanim spotkam się z hydraulikiem. Rozdzielacz: Jak rozumiem, zasilanie z kotła wchodzi na dolną belkę przed głowicą. Woda z kotła miesza się z wodą z powrotu z obwodów z OP zgadza się ? Kapilara zanurzeniowa mierzy temp. zasilania obwodów OP. Jak temp. wody na zasilaniu OP będzie większa niż. ustawiona na głowicy, to głowica się przymyka, żeby zasilanie z kotła już nie szło. Do tego miejsca rozumiem chyba. Ale co się dzieje dalej... jak głowica się przymknie. Woda z powrotu wraca od razu do kotła czy może układ pracuje jakoś tak, że woda krąży tylko w obrębie rozdzielacza OP, a jak temp. spadnie to otwiera się zasilanie z kotła ? Pytanie pewnie trywialne dla kogoś kto się zna. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 01.03.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 mam takie rozwiązanie u siebie tyle że ja mam instalacje mieszaną tzn trochę grzejników troche podłogówki i kocioł na paliwo stałe i u mnie to ma sens aby regulować niezależnie temperaturę OP . U ciebie natomiast przy kotle nisko temperaturowym z własną pomkną i regulacją temperatury wystarczą same rozdzielacze z głowicami. Nie potrzebna ci ta głowica z kapilarą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 ok...a co w wypadku jak np. na piecu mam ustawione 40 st., a na podłogę będę chciał puścić np. 25 st. ?? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 hmm... czyli ani układ mieszający, ani pompa na rozdzielaczu nie jest potrzebny dla mojego przypadku ? Rozdzielacz np. taki: Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 01.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Dokładnie taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.03.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Potrzebny jest tylko odpowiednio dobrany kocioł i dedykowany do niego sterownik z czujnikiem tem. zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 oka ta pompa na piecu da rade ? wg projektu będzie ok. 1000 mb. rur (ok. 150 m2 powierzchni). 1. rozdzielacz - 6 sekcji, drugi - 7 sekcji.Nie wiem jeszcze jakiej firmy będzie piec, dlatego nie wiem jaka będzie pompa. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 heh...jeszcze nie wiem co planuje ogólnie żeby było tak, żeby wszystko działało i żeby kocioł chodził z największą sprawnością. nie wiem czy 40 st., może mniej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 01.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zleć wykonanie projektu i obliczeń do podłogówki żebyś nie przedobrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zleć wykonanie projektu i obliczeń do podłogówki żebyś nie przedobrzył. no właśnie projekt już mam zrobiony przez firmę (OZC + projekt podłogówki) dlatego pisałem o tych ok. 1000 mb. rurek i rozdzielacze 6+7, bo tak jest w projekcie i wolałbym tego nie zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 01.03.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 może ktoś potwierdzić, że pompa w kotle da rade "napędzić" ok. 1000 mb podłogówki ??zakładam, że nie bede zmieniać projektu, i zrobie dokładnie tak jak tam jest, a wolałbym nie dodawać niepotrzebnych dupereli do rozdzielaczy....no chyba, że będzie trzeba.ma ktoś tak ? Pozr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.03.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 może ktoś potwierdzić, że pompa w kotle da rade "napędzić" ok. 1000 mb podłogówki ?? To nie jest 1000m to jest 13x ileś tam metrów połączonych równolegle, więc opory przepływu będą w miarę niskie. Ważnym jest, żeby do rozdzielaczy poprowadzić w miarę grubą rurkę (np. miedź 28 lub podobną), która nie będzie dławiła przepływu, a pętle nie powinny być dłuższe niż 100m, ale to powinno być w projekcie. Jeśli masz w nim policzone opory to porównaj z możliwościami obiegówki kotła. Twoje rozdzielacze powinny być jak z postu numer 6 bez mieszaczy i dodatkowych obiegówek - tylko rotametry, zawory do regulacji podłogówki i odpowietrzniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moreln1 09.03.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 To nie jest 1000m to jest 13x ileś tam metrów połączonych równolegle, więc opory przepływu będą w miarę niskie. Ważnym jest, żeby do rozdzielaczy poprowadzić w miarę grubą rurkę (np. miedź 28 lub podobną), która nie będzie dławiła przepływu, a pętle nie powinny być dłuższe niż 100m, ale to powinno być w projekcie. Jeśli masz w nim policzone opory to porównaj z możliwościami obiegówki kotła. Twoje rozdzielacze powinny być jak z postu numer 6 bez mieszaczy i dodatkowych obiegówek - tylko rotametry, zawory do regulacji podłogówki i odpowietrzniki. Do rozdzielaczy hydraulik poprowadził rute stabi fi 32 (kotłownia bedzie w rurach z miedzi). Pętle nie będą dłuższe niż 100m. Są różne..Od 60m. do 92 m. Większość ok. 80 m. Zakupiłem rozdzielacze takie jak polecaliście. czyli bez mieszaczy i pomp itd. W razie "W" wziąłem trochę większe szafki, żeby ew. można było włożyć dodatkową pompę, choć mam nadzieję że nie będzie trzeba Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 10.10.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 I jak wyszło ? Ps nie myśl że jak puścisz 40 stopni w rozdzielacz to na podłodze też będziesz miał 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.10.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 I jak wyszło ? Ps nie myśl że jak puścisz 40 stopni w rozdzielacz to na podłodze też będziesz miał 40 jakby na podłodze miał 40stC to po suficie musiałby chodzić - czy ty sądzisz, że on naprawdę tak myśli??? - co post to większy babol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 23.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 jakby na podłodze miał 40stC to po suficie musiałby chodzić - czy ty sądzisz, że on naprawdę tak myśli??? - co post to większy babol Widzę, ze kolega nie wytrzymuje psychicznie nawet odrobiny krytyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.10.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Widzę, ze kolega nie wytrzymuje psychicznie nawet odrobiny krytyki... celna uwaga ale samo celowanie to nie wszystko celuj dalej, kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts