Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OP - rozdzielacz

moreln1

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje małej rady odnośnie rozdzielaczy do OP.

Ogrzewanie podłogowe w nowym domu na 100% powierzchni. 2 rozdzielacze - parter i poddasze. Piec kondensacyjny gazowy.

Jeden z rozdzielaczy który biorę pod uwagę (załączam poniżej), ale chyba nie do końca rozumiem jak działa ;) generalnie nie znam się na tym, ale potrzebuje wyjaśnienia zanim spotkam się z hydraulikiem.

Rozdzielacz:

m0204a_05.jpg

Jak rozumiem, zasilanie z kotła wchodzi na dolną belkę przed głowicą.

Woda z kotła miesza się z wodą z powrotu z obwodów z OP zgadza się ?

Kapilara zanurzeniowa mierzy temp. zasilania obwodów OP.

Jak temp. wody na zasilaniu OP będzie większa niż. ustawiona na głowicy, to głowica się przymyka, żeby zasilanie z kotła już nie szło. Do tego miejsca rozumiem chyba.

Ale co się dzieje dalej... jak głowica się przymknie. Woda z powrotu wraca od razu do kotła czy może układ pracuje jakoś tak, że woda krąży tylko w obrębie rozdzielacza OP, a jak temp. spadnie to otwiera się zasilanie z kotła ? Pytanie pewnie trywialne dla kogoś kto się zna.

Pozdr.

mam takie rozwiązanie u siebie tyle że ja mam instalacje mieszaną tzn trochę grzejników troche podłogówki i kocioł na paliwo stałe i u mnie to ma sens aby regulować niezależnie temperaturę OP . U ciebie natomiast przy kotle nisko temperaturowym z własną pomkną i regulacją temperatury wystarczą same rozdzielacze z głowicami. Nie potrzebna ci ta głowica z kapilarą.

może ktoś potwierdzić, że pompa w kotle da rade "napędzić" ok. 1000 mb podłogówki ??

zakładam, że nie bede zmieniać projektu, i zrobie dokładnie tak jak tam jest, a wolałbym nie dodawać niepotrzebnych dupereli do rozdzielaczy....no chyba, że będzie trzeba.

ma ktoś tak ?

Pozr.

może ktoś potwierdzić, że pompa w kotle da rade "napędzić" ok. 1000 mb podłogówki ??

To nie jest 1000m to jest 13x ileś tam metrów połączonych równolegle, więc opory przepływu będą w miarę niskie. Ważnym jest, żeby do rozdzielaczy poprowadzić w miarę grubą rurkę (np. miedź 28 lub podobną), która nie będzie dławiła przepływu, a pętle nie powinny być dłuższe niż 100m, ale to powinno być w projekcie. Jeśli masz w nim policzone opory to porównaj z możliwościami obiegówki kotła. Twoje rozdzielacze powinny być jak z postu numer 6 bez mieszaczy i dodatkowych obiegówek - tylko rotametry, zawory do regulacji podłogówki i odpowietrzniki.

To nie jest 1000m to jest 13x ileś tam metrów połączonych równolegle, więc opory przepływu będą w miarę niskie. Ważnym jest, żeby do rozdzielaczy poprowadzić w miarę grubą rurkę (np. miedź 28 lub podobną), która nie będzie dławiła przepływu, a pętle nie powinny być dłuższe niż 100m, ale to powinno być w projekcie. Jeśli masz w nim policzone opory to porównaj z możliwościami obiegówki kotła. Twoje rozdzielacze powinny być jak z postu numer 6 bez mieszaczy i dodatkowych obiegówek - tylko rotametry, zawory do regulacji podłogówki i odpowietrzniki.

Do rozdzielaczy hydraulik poprowadził rute stabi fi 32 (kotłownia bedzie w rurach z miedzi).

Pętle nie będą dłuższe niż 100m. Są różne..Od 60m. do 92 m. Większość ok. 80 m.

Zakupiłem rozdzielacze takie jak polecaliście. czyli bez mieszaczy i pomp itd.

W razie "W" wziąłem trochę większe szafki, żeby ew. można było włożyć dodatkową pompę, choć mam nadzieję że nie będzie trzeba :)

Pozdr.

• 7 months później...
  • 2 weeks później...