Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska pod?ogowa z drewna egzotycznego

aziel

Recommended Posts

• 4 weeks później...
generalnie kazda, bo to drewno jest o wiele bardziej wytrzymale niz gatunki rodzime. Pieknie wyglada merbau, ale ja zastanawiam sie nad Ipe w malych waskich deszczolkach tzw. podloga przemyslowa -roznorakie barwy od jasnych, przez odcien bursztynowy, ciemno zielony do brazowobrunatnego ... cudo

rzeczywiscie podloga nie nalezy do najtanszych, ale trzeba szukac po roznych firmach bo ceny mocno sie roznia Wiem, ze przemyslowa mozna kupic za 70 zl za m, a inne gatunki zaczynaja sie od 110zl. I do tego trzeba doliczyc robocizne, klej, lakierowanie. Notabene olejowanie jest tansze, tyle, ze podlog a ciemniej. Gaja

• 1 year później...

Ja zrezygnowałam z egzotycznego.

1. Istotnie, dobrze trzeba ułożyć a kleje i robocizna sono kosztują

2. NIKT mi nie gwarantuje, że będę mieć takie samo drewno (kolor!) jak na ekspozycji

3. musi być idealna wilgotnośc podłoża (o ile pamiętam max2%)

w sumie mam finish parkiet yatobe (i też nieststy, na wystawie kolor podcodzi pod czerwień, u mnie wybarwienie w brąz)

Mam rowniez podlogi egzotyczne: iroko - jasne, badi i merbau. Wrazenie jest powalajace. Wszyscy znajomi nam " zazdroszcza " w sensie pozytywnym. Rzeczywiscie sa drogie, ale piekne. To tak jak antyki mijaja lata, zmienia sie moda a podlogi wciaz piekne. A teraz troche minusow.

Cena, nie sa takie twarde jak sie o nich pisze ( niestety ), rzeczywiscie gama odcieni jest strasznie szeroka w obrebie jednego gatunku drewna - ale to akurat poczytalem za atut, bo to drewno a nie panele ( ktore sa identyczne).

pozdrawiam