Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

Czwarta zima a ja ciągle mam problem z tym piecem. Wiem,ze dużym problemem jest jakość ekogroszku / tylko raz kupiłam ekogroszek i nie miałam problemu z popiołem/. Jak dzwonię do serwisu i ustawiam piec na ich parametry to jest gorzej...Jestem sama i już mam dosyć wyrzucania popiołu...brudu...kurzu...A miało być tak pięknie...Jedyna super sprawa,że jest ciepło przez 24 godz.Proszę o kontakt z użytkownikami tego pieca...Pozdrawiam

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

napisz jaki jest dokładnie problem- jaki sterownik masz i jakie ustawienia

wrzuć zdjęcia jak wygląda opał na palniku i płomień oraz jaki jest popiół

jak będę wiedział jakie są objawy to spróbuję napisać receptę na lekarstwo na Twój problem.

zanim to o co proszę napiszesz i obfotografujesz to napisz mi jeszcze czy palnik był czyszczony i sprawdzona była jego szczelność i kiedy miało to miejsce ostatni raz

• 8 months później...
I nadal mam problem z piecem...Postaram się zrobić zdjęcia jutro i wkleję..."zanim to o co proszę napiszesz i obfotografujesz to napisz mi jeszcze czy palnik był czyszczony i sprawdzona była jego szczelność i kiedy miało to miejsce ostatni raz " ...Palnik wyczyściłam przed rozpaleniem po raz pierwszy przed sezonem grzewczym, nie wiem jak sprawdzić szczelność... Groszek jest b.dobry tzn wysoka kaloryczność...nie wypala się...w popiele węgiel nie spalony...

masz na pewno jeden ze sterowników TECHA bo takie wstawia defro pozostaje tylko pytanie który?

jeśli masz niespalony węgiel to złe parametry są -napisz jakie są nastawy

czas podawania

przerwa podawania

moc wentylatora

powiem co przestawić i w która stronę

może posiadasz wiedzę na temat rodzaju tego węgla i jego pochodzenia?

Dzisiaj znowu pełen popielnik węgla...Odpowiadam : Mam piec Komfort eko 15KW - powierzchnia grzewcza ok. 70 m2 przy temp. minus 20 - wtedy grzejniki wszędzie otwarte, teraz tylko w łazience i sporadycznie w sypialni. Piec ogrzewa wodę w bojlerze. Mam Sterownik TECH ST-37. Węgiel mam prosto z kopalni przez Skład opałowy...przywozi mokry mam miejsce i wysypuje z worków...zanim wsypie do zbiornika jest suchy...Ja już "wysiadam"...Proszę o odpowiedź...Jutro sobota...jestem w domu i moge eksperymentować z ustawianiem...

Witaj...oto parametry na moim piecu...C.O. 54stopnie; zadana 55 stopnie;

czas podawania - 5 sek

przerwa podawania - 50 sek

temp. zał. pomp. - 35 stopni

histereza kotla - 3 stopnie

histereza CWU - 2 stpnie

siła nadmuchu - 4 bieg / 10 biegów/

pompa CWU - załączona

Res.pokojowy - wyłączony

alarm temp. - 3 godziny

praca w podtrzymaniu - 15 sek

przerwa w podtrzymaniu - 30 min

stała pompa co - załączona

tryb letni - wyłączony

To są parametry sterownika - ustawienie moje...

Pozdrawiam

Tak myślę że większość tego węgla w popiele masz z podtrzymania. Napisz może, jak Ci wentylator w podtrzymaniu dmucha. Podałaś - praca w podtrzymaniu 15 sekund, przerwa podtrzymania 30 minut. To chyba będzie za dużo węgla podawane w podtrzymaniu, trzeba by wiedzieć ile do tego jest dmuchania. I czy dmuchawa ma klapkę - terminator ciągu. W pracy raczej nie powinien przerzucać - masz 1 do 10 podawanie - przerwa. Moim zdaniem trzeba dobrze dostroić podtrzymanie. No i napisz wreszcie, z jakiej kopalni masz ten węgiel.

• 2 weeks później...
Witaj...podpowiedział mi facet z Defro...mam za dużą kaloryczność węgla na moją powierzchnię grzewczą. A węgiel ten który miałam a już wypalam ostatni pojemnik jest z Kopalni Wesoła....Teraz eko o niższej kaloryczności mam mieszany : Wesoła,Sobieski,Wieczorek,Ziemiowit...W czwartek zamawiam...i ???????????????????qrde jak ustawić???????? Chyba zmienię na gaz...Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam...Podam dzisiejsze parametry pieca...z godz. 9:30 / przed pójściem do pracy.../

Temp zadana 55 stopni

Czas podawania 5 sek

Przerwa podawania 46 sek.../miało być 1:8...palec się "omsknął"/

Temp. zał.pompy 35 stopni

Histereza kotła 2 stopnie

Histereza CWU 6 stopni

Siła nadmuchu 8 bieg / skala do 10 /

Pompa CWU załączona

Praca w podtrzymaniu 15 sek

Przerwa w podtrzymaniu 30 min.

Trochę groszku jeszcze przelatuje...Zmiana eko na Pieklorza / do 30 MJ/ i jak na razie nie dymi...

Gdy zgasł piec po innym eko i kolega po wyczyszczeniu paleniska zobaczył,że nie można było rozpalić...uwierzył,że to wina węgla...KOBIETA też nieraz ma rację...

Jutro jestem w domu...czekam na propozycje jak ustawić...

Powiedziano mi,że mam ustawiać w stosunku 1:8 czyli 5:40...niższa gdy mróz...wyższa gdy ciepło...Pozdrawiam i ...do jutra...