Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

Temperatura zadana 50 stopni...nic nowego nie mam załączone...tzn odkręcone mam wszystkie kaloryfery bo temp. na piecu c.o. max 40,7 i piec cały czas chodzi. Stałam przy nim przeszło pół godziny i cały czas podawał tzn tak jak ustawiony i wentylator też chodził.W przerwie podania temperatura spadała czasami do 37 stopni
To skracaj przerwę - bo znów wywali alarm. Na początek dość drastycznie - o 15 sekund ( pisałaś że masz 5 do 1 min. 35 sekund? ). Potem jak nadal się dogrzewał nie będzie to po 5 - o ile nie zacznie przerzucać. A nadmuch na 5 zostaw na razie.

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temperatura na piecu c.o. dochodzi do temp. zadanej 50 stopni. W podtrzymaniu był ok 5,5 minuty. Włączył się podajnik na 3 sek...włączył się nadmuch i po 45 sek. włączył się podajnik...po 14 cyklach temp. doszła do zadanej. Nadmuch jest na 4 a pręt z nakrętkami wychylił się trochę...tzn. w połowie pomiędzy zamkniętym a otwartym. Gdy spróbowałam zmienić na 5 to przechylił się na pionowo / jeszcze jest trochę luzu ale to chyba gdybym podkręciła nadmuch na większy/ W palenisku jest kopczyk...w popielniku trochę węgla niespalonego. Zgodnie z sugestią kobra64 dodaję do przerwy 5 sek i czyszczę popielnik...Rano sprawdzę co i jak. Najważniejsze,że ciepło i...

pasowałoby wyważyć tą przeciwwagę ( ten pręt z nakrętkami ) tak, żeby się otwierał zaraz po starcie dmuchawy i całkiem, ale żeby po stopie dmuchawy się zamykał ( jakiś czas po stopie, kiedy już zwolni z rozbiegu ). To się tymi nakrętkami robi. Jakby jakiś chłop Ci w tym mógł pomóc byłoby extra.

Te nakrętki to mi ustawił facet od instalacji i czyszczenia pieca. Dzisiaj pręt przy 4 stoi pionowo...kręciłam nakrętkami ale nic nie ruszyło...Dzisiaj mnie nie było...jak wróciłam po kilku godzinach to w popielniku było mało popiołu...tak na oko to szufladka do popiołu w tym "tempie"zapełni się za kilka dni...ale jutro wyjeżdżam na dwa dni więc piec wyłączam dzisiaj wieczorem...kobra64 dzięki za dotychczasowe prowadzenie...chciałabym coś napisać co przepowiedziałeś ale nie chcę zapeszyć...Dziękuję...

Dzisiaj ustawienie 1min15sek- przerwa w podawaniu...trochę węgla spadło do popielnika...czy mam zwiększyć nadmuch? Podejrzewam,że węgiel do kitu...jak spalę ten zamówię u innego dostawcy...nie mam możliwości prosto z kopalni i muszę zawierzyć dostawcy skąd i jaki ma...A robi się coraz zimniej ale w mieszkaniu ok...na piecu pochodzi do temp. zadanej...Pozdrawiam

Nie chcę zapeszyć ale...kobra dzięki...choć...dzisiaj dowieźli inny opał...zgodnie z wcześniejszymi sugestiami miałam za dużą kaloryczność...ten ma 24...pojutrze będę wiedziała jak się spala...dorzucili do zasobnika ale jutro jeszcze "jadę" na starym...Pozdrawiam

Temperatura minusowa... ok. 2 stopni ...w nocy ok.6 stopni...moje ustawienie na dzisiaj : temp. zadana 53 stopnie

podawanie - 5 sek, przerwa 50 sek., nadmuch 5, praca w podtrzymaniu 15 sek, przerwa w podtrzymaniu 20 minut / dwa ostatnie ustawienia podał facet z Defro bo w niedziele włączył się alarm bo przegrzał się podajnik/.

Proszę o podpowiedź co robić gdy na dworze coraz chłodniej.

A węgiel nie wypalony nie spada tylko mam dużo żużla ...ale to chyba wina węgla....

To ustawienia mam od rana zobaczę czy do wieczora będzie ok. Pozdrawiam

Żeby kocioł nie wygasał przy tak małej powierzchni a po osiągnięciu zadanej pewnie odstawia się na długo zwłaszcza nocą i łapie alarmy temperaturowe podajnika ,trzeba zwiększyć mu pracę w podtrzymaniu oraz zmniejszyć histerezę na 1 żeby częściej się włączał na krótsze cykle ,do tego moc kotła niska to podstawa na tyle na ile pozwoli ciśnienie w palniku. Edytowane przez animuss

Witam!Pisze do was z podobnym problemem co Maja.Od roku jestem posiadaczem pieca setlans eko plus 17 kw firmy kon-bud.Palenie w tym piecu na początku było dla mnie koszmarem,tak naprawde wolałem palić na ruszcie zastępczym.Teraz gdy zaczyna robić się zimniej na dworze znów zaczynam walkę z ustawieniami i ciągłym przesiadywaniem w kotłowni.Według mnie piec nie dopala groszku,długo grzeje zadaną temp.i krótko jest w podtrzymaniu.Moje parametry to:20s podawanie,65s przerwa,60% dmuchawa,przedmuchy w podtrzymaniu co 3 min na 60s dmuchawa 60%,histereza 2 stop.Do ogrzania mam ok.140m2,200 l bojler i ok.100 m2 podłogówki.Proszę was o pomoc?:cry::cry::cry::cry: