kobra64 05.11.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Temperatura zadana 50 stopni...nic nowego nie mam załączone...tzn odkręcone mam wszystkie kaloryfery bo temp. na piecu c.o. max 40,7 i piec cały czas chodzi. Stałam przy nim przeszło pół godziny i cały czas podawał tzn tak jak ustawiony i wentylator też chodził.W przerwie podania temperatura spadała czasami do 37 stopni To skracaj przerwę - bo znów wywali alarm. Na początek dość drastycznie - o 15 sekund ( pisałaś że masz 5 do 1 min. 35 sekund? ). Potem jak nadal się dogrzewał nie będzie to po 5 - o ile nie zacznie przerzucać. A nadmuch na 5 zostaw na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 05.11.2014 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zmniejszyłam na 1 min 20 sek. nadmuch zostawiłam...za ok. 2 godz. / teraz wychodzę z domu/ napiszę co jest. Popielnik wyczyszczony więc zobaczę co w nim będzie. Dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.11.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zanim wyjdziesz to może wyłącz sterownik na jakieś 15 sekund i włącz ponownie. Nie wiadomo jak długo już pracuje w takim stałym trybie i ile mu czasu zostało do alarmu - po wyłączeniu zacznie liczyć od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 05.11.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Wróciłam...temp. c.o. 41,1 stopnia...zmniejszyłam o następne 5 sekund...będę sprawdzała co 10/15 minut temp. i popielnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 05.11.2014 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Temp. c.o. 41,5 stopnia...czas podawania 5 sek, przerwa zmniejszona o następne 5 sek tzn jest 1 min 10 sek nadmuch 5. sprawdzę zanim pójdę spać...Do jutra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 06.11.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 No i piec ZGASŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁLLL.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 06.11.2014 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Rozpaliłam ... ustawienia: podawanie 5s...przerwa 45 s...siła nadmuchu 4...przerwa w podtrzymaniu 30 min ...praca w podtrzymaniu 5 s...Za dwie godziny napisze co się dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 06.11.2014 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Temperatura na piecu c.o. dochodzi do temp. zadanej 50 stopni. W podtrzymaniu był ok 5,5 minuty. Włączył się podajnik na 3 sek...włączył się nadmuch i po 45 sek. włączył się podajnik...po 14 cyklach temp. doszła do zadanej. Nadmuch jest na 4 a pręt z nakrętkami wychylił się trochę...tzn. w połowie pomiędzy zamkniętym a otwartym. Gdy spróbowałam zmienić na 5 to przechylił się na pionowo / jeszcze jest trochę luzu ale to chyba gdybym podkręciła nadmuch na większy/ W palenisku jest kopczyk...w popielniku trochę węgla niespalonego. Zgodnie z sugestią kobra64 dodaję do przerwy 5 sek i czyszczę popielnik...Rano sprawdzę co i jak. Najważniejsze,że ciepło i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.11.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 pasowałoby wyważyć tą przeciwwagę ( ten pręt z nakrętkami ) tak, żeby się otwierał zaraz po starcie dmuchawy i całkiem, ale żeby po stopie dmuchawy się zamykał ( jakiś czas po stopie, kiedy już zwolni z rozbiegu ). To się tymi nakrętkami robi. Jakby jakiś chłop Ci w tym mógł pomóc byłoby extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 07.11.2014 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Te nakrętki to mi ustawił facet od instalacji i czyszczenia pieca. Dzisiaj pręt przy 4 stoi pionowo...kręciłam nakrętkami ale nic nie ruszyło...Dzisiaj mnie nie było...jak wróciłam po kilku godzinach to w popielniku było mało popiołu...tak na oko to szufladka do popiołu w tym "tempie"zapełni się za kilka dni...ale jutro wyjeżdżam na dwa dni więc piec wyłączam dzisiaj wieczorem...kobra64 dzięki za dotychczasowe prowadzenie...chciałabym coś napisać co przepowiedziałeś ale nie chcę zapeszyć...Dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 14.11.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Od dzisiaj mam nowe ustawienia tzn podawania 5 sek przerwa w podawaniu 65 sek. nadmuch 4...pręcik pionowy...Trochę węgla jeszcze spada do popielnika nie spalonego...ale o wiele mniej aniżeli wcześniej...jutro jak będzie trzeba to zwiększę o 5 sek....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 16.11.2014 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Dzisiaj ustawienie 1min15sek- przerwa w podawaniu...trochę węgla spadło do popielnika...czy mam zwiększyć nadmuch? Podejrzewam,że węgiel do kitu...jak spalę ten zamówię u innego dostawcy...nie mam możliwości prosto z kopalni i muszę zawierzyć dostawcy skąd i jaki ma...A robi się coraz zimniej ale w mieszkaniu ok...na piecu pochodzi do temp. zadanej...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 20.11.2014 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Temperatura na zewnątrz coraz niższa...Przed godziną włączył się alarm...teraz ustawiłam podawanie 5 sek przerwa 1 min nadmuch na 4 biegu...Mało nie wypalonego węgla...od poniedziałku zmiana paliwa...kobra podpowiedz co dalej...co zmieniać ????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.11.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Może spróbuj podnieść nadmuch na 5 i skrócić przerwę o 5 sekund - na 55 sekund. Jaki masz ustawiony czas alarmu temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 21.11.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Zmieniłam...Czas alarmu temperatury 3 godziny. Dzięki za podpowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 24.11.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Nie chcę zapeszyć ale...kobra dzięki...choć...dzisiaj dowieźli inny opał...zgodnie z wcześniejszymi sugestiami miałam za dużą kaloryczność...ten ma 24...pojutrze będę wiedziała jak się spala...dorzucili do zasobnika ale jutro jeszcze "jadę" na starym...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 02.12.2014 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Temperatura minusowa... ok. 2 stopni ...w nocy ok.6 stopni...moje ustawienie na dzisiaj : temp. zadana 53 stopniepodawanie - 5 sek, przerwa 50 sek., nadmuch 5, praca w podtrzymaniu 15 sek, przerwa w podtrzymaniu 20 minut / dwa ostatnie ustawienia podał facet z Defro bo w niedziele włączył się alarm bo przegrzał się podajnik/. Proszę o podpowiedź co robić gdy na dworze coraz chłodniej.A węgiel nie wypalony nie spada tylko mam dużo żużla ...ale to chyba wina węgla....To ustawienia mam od rana zobaczę czy do wieczora będzie ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.12.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Żeby kocioł nie wygasał przy tak małej powierzchni a po osiągnięciu zadanej pewnie odstawia się na długo zwłaszcza nocą i łapie alarmy temperaturowe podajnika ,trzeba zwiększyć mu pracę w podtrzymaniu oraz zmniejszyć histerezę na 1 żeby częściej się włączał na krótsze cykle ,do tego moc kotła niska to podstawa na tyle na ile pozwoli ciśnienie w palniku. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.12.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Majajak żużel to za dużo wiatru możesz albo obniżyć nadmuch albo skracać przerwę podawania tylko delikatnie po 1-2%/sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 09.12.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam!Pisze do was z podobnym problemem co Maja.Od roku jestem posiadaczem pieca setlans eko plus 17 kw firmy kon-bud.Palenie w tym piecu na początku było dla mnie koszmarem,tak naprawde wolałem palić na ruszcie zastępczym.Teraz gdy zaczyna robić się zimniej na dworze znów zaczynam walkę z ustawieniami i ciągłym przesiadywaniem w kotłowni.Według mnie piec nie dopala groszku,długo grzeje zadaną temp.i krótko jest w podtrzymaniu.Moje parametry to:20s podawanie,65s przerwa,60% dmuchawa,przedmuchy w podtrzymaniu co 3 min na 60s dmuchawa 60%,histereza 2 stop.Do ogrzania mam ok.140m2,200 l bojler i ok.100 m2 podłogówki.Proszę was o pomoc?:cry::cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts