Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

możesz wydłużyć czas pomiędzy przedmuchami,chyba że kiepski węgiel i szybko gaśnie. jak nie stoi dłużej niż pół godziny to możesz całkiem zrezygnować lub ustawić czas dłuższy i nie dmuchnie w tym czasie. potem dopasuj tylko podawanie w podtrzymaniu po wyłączeniu przedmuchów- będzie wolniej schodził żar w dół palnika i może dojść do przewęglenia jak zbyt dużo podasz lub za często.

U mnie mniej jak 50*C na sterowniku się nie ustawi,a w domu i tak ciepło.Piec jeszcze trochę żużluje,ale jest lepiej niż na początku.Mam pytanie czy te przedmuchy i podawanie groszku w podtrzymaniu są potrzebne,według mnie wychładzają piec?
Możesz zastosować zawór 4D i obniżyć temperaturę za kotłem.

Jeżeli nie zapada się kopiec i nie wygaśnie , można zmniejszyć ich ilość w ciągu doby.

Byłem u znajomego on ma piec eko-greń pierwsze co wpadło mi w oko to dużo większy deflektor niż mój i dużo niżej zamontowany,ale pewnie zależy to od pieca.Na pewno to,że przewęglam to wina zbyt częstego podawania,spróbuje coś pozmieniać?A z tą cegłą jak to ma wyglądać?

Masz wielką japę palnika prostokąt ,kup 1 cegłę szamotową i 3 płytki szamotowe.Jedną płytkę przetnij na połowę ,nawierć w cegle otwory i w płytkach tak żeby powiązać je z cegłą w otwory wstaw pręty z gwoździ pociętych na kawałki całość skręć drutem na rogach zrób rowki na drut . Powieś nad palnikiem .

http://i.imgur.com/MY4oe74.png

Edytowane przez animuss

to nic dziwnego że niedopala

masz stosunek podawanie przerwa 60:16-1:3,75

czyli prawie moc maksymalna

wytnij z podawania 1 i zrób podawanie 6sek i przerwę 60 i do tego nadmuch dopasuj w okolicy 25-30%

będzie dużo niższy stosunek(1:10) kocioł będzie dłużej pracował i krócej stał a jeśli nadal będa niedopałki podniesiesz nadmuch odrobinę lub wydłużysz przerwę o kilka sekund