bejek81 29.12.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ok,ale przy takich parametrach nie będzie zbyt długo grzał zadaną temperaturę?U mnie nadmuch podnosi się co 10%,a klapka jak powinna być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 29.12.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Siedziałem teraz 1.5 godz.w kotłowni i nic na tych ustawieniach był bardzo mały kopczyk czego efektem była spadająca temp.Z moich doświadczeń z tym piecem wiem,że musi być duży kopczyk żeby dobił do zadanej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Siedziałem teraz 1.5 godz.w kotłowni i nic na tych ustawieniach był bardzo mały kopczyk czego efektem była spadająca temp.Z moich doświadczeń z tym piecem wiem,że musi być duży kopczyk żeby dobił do zadanej temp. Bejek zrobiłeś ten deflektor szamotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 29.12.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Jeszcze nie.Myślisz,że coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Jeszcze nie.Myślisz,że coś pomoże? Ja mam całą komorę wyłożoną szamotem.Nigdy nie miałem niedopału ,a nastawy są łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 29.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ja mam całą komorę wyłożoną szamotem.Nigdy nie miałem niedopału ,a nastawy są łatwiejsze. Daj jakąś fotkę jak możesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Daj jakąś fotkę jak możesz? http://muratordom.pl/galerie/budowa/modernizacja-kota-rakoczy-gigar,2029/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ok,ale przy takich parametrach nie będzie zbyt długo grzał zadaną temperaturę?U mnie nadmuch podnosi się co 10%,a klapka jak powinna być? po to robią kotły stałopalne aby się w nich stale paliło a nie stale kisiło Siedziałem teraz 1.5 godz.w kotłowni i nic na tych ustawieniach był bardzo mały kopczyk czego efektem była spadająca temp.Z moich doświadczeń z tym piecem wiem,że musi być duży kopczyk żeby dobił do zadanej temp. jak nie chciał dojść do zadanej to się skraca przerwę podawania po 1-2 sekundy aż do osiągnięcia oczekiwanych efektów. spróbuj klocków animuss-a on też zapalony hobbysta i nie wciska beznadziejnych pomysłów a tylko te sprawdzone. ja sprawdziłem u siebie prace z dużą i małą mocą i wiem że mała moc i długa praca jest lepsza niż gaz do dechy i potem jazda na luzie, gdzie i tak paliwo się spala z beznadziejną sprawnością i do tego kupa syfu w kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 29.12.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Czyli nie jest ważne,że krótko jest w podtrzymaniu?Lepiej niech załącza się częściej i szybciej łapie zadaną temp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Czyli nie jest ważne,że krótko jest w podtrzymaniu?Lepiej niech załącza się częściej i szybciej łapie zadaną temp.? Mój odstawia się na 5 minut a dobija do zadanej ze 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 są i tacy co ustawiają kocioł tak że nie osiąga zadanej wcale(SUSPENSER np.) przez kilkanaście godzin a nawet ponad dobęnajlepiej jak krótko stoi a że długo osiąga zadaną to nawet lepiej bo się złoże rozgrzeje i lepiej wszystko dopaliostatnio polubiłem porównanie podtrzymania do zostawienia auta na parkingu z właczonym silnikiem- zostawiłbyś tak swoje na cały dzień?a sa tacy co chcą by kocioł grzał 5 minut i stał 5 godzin. efekty podobne- paliwo spalone a zysków z tego żadnych poza utrzymaniem żaru w kotle i ciepłym wnętrzem w aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 29.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 są i tacy co ustawiają kocioł tak że nie osiąga zadanej wcale(SUSPENSER np.) przez kilkanaście godzin a nawet ponad dobę najlepiej jak krótko stoi a że długo osiąga zadaną to nawet lepiej bo się złoże rozgrzeje i lepiej wszystko dopali ostatnio polubiłem porównanie podtrzymania do zostawienia auta na parkingu z właczonym silnikiem- zostawiłbyś tak swoje na cały dzień? a sa tacy co chcą by kocioł grzał 5 minut i stał 5 godzin. efekty podobne- paliwo spalone a zysków z tego żadnych poza utrzymaniem żaru w kotle i ciepłym wnętrzem w aucie A ja zawsze myślałem,że powinien krótko grzać,a długo trzymać?Dla mnie jest to troszkę uciążliwe ponieważ mam dom parterowy i odgłos załączającego się ciągle pieca jest troszkę uciążliwy!!!!Według mnie bardzo głośno chodzi cały mechanizm ślimakowy,w porównaniu do innych kotłów.Albo ja jestem bardzo przewrażliwiony:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 29.12.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 A ja zawsze myślałem,że powinien krótko grzać,a długo trzymać?Dla mnie jest to troszkę uciążliwe ponieważ mam dom parterowy i odgłos załączającego się ciągle pieca jest troszkę uciążliwy!!!!Według mnie bardzo głośno chodzi cały mechanizm ślimakowy,w porównaniu do innych kotłów.Albo ja jestem bardzo przewrażliwiony:bash: A kocioł stoi na gumie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 30.12.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A kocioł stoi na gumie ? Nie bezpośrednio na płytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 i roznoszą po całej chałupie hałasy, defro raczej cicho pracuje więc uważam ze masz faktycznie wrażliwe ucho.spróbuj chociaż pod stopkę zasobnika podłożyć grubą gumę albo kawałek pasa transmisyjnego pamiętając o sprawdzeniu poziomowania po tej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.12.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie bezpośrednio na płytkach. Guma przydaje się wszędzie nawet w łóżku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 30.12.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Guma przydaje się wszędzie nawet w łóżku. Zgadza się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 30.12.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 i roznoszą po całej chałupie hałasy, defro raczej cicho pracuje więc uważam ze masz faktycznie wrażliwe ucho. spróbuj chociaż pod stopkę zasobnika podłożyć grubą gumę albo kawałek pasa transmisyjnego pamiętając o sprawdzeniu poziomowania po tej operacji Kilka postów wcześniej pisałem,że mam kocioł SETLANS,ale dla mnie ten wynalazek głośno chodzi!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 wybaczsugerowałem się tytułem wątku:eek:to masz palnik żeliwny w nim a te faktycznie mocniej hałasują- wiem bo sam mam:Dduża czy mała wersja??uszczelniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejek81 30.12.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 wybacz sugerowałem się tytułem wątku:eek: to masz palnik żeliwny w nim a te faktycznie mocniej hałasują- wiem bo sam mam:D duża czy mała wersja??uszczelniony? Rozumiem.Tak wszystko jest żeliwne.17kw,uszczelniałem go niedawno silikonem wysokotemp.ponieważ ta nakładka na retorę mi pękła i wymienili na nową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts