Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

maja zdecyduj sie

tu piszesz o spiekach na innym watku przelatuje Ci coś

jakiej mamy Ci rady udzielić jeśli za każdym razem czytam co innego?

weź zrób zdjęcia

wrzuć na watek- zdecyduj się na jeden, najlepiej ten najbliższy Twojemu kociołkowi i tego się trzymaj

nikt nie siedzi 24/7 na forum czekając aż ktoś wyskoczy z problemem

• 8 months później...

Witam...nadal mam problem z ustawieniem pieca. Defro komfort eko 15KW Sterownik ST 37. Przy poniższym ustawieniu mam tak jak na załączonych zdjęciach:

Temp. zadana - 50

temp. co - 48,8

czas podania - 4 sek

przerwa podania - 45 sek

temp. zał. pompy - 40

histereza kotła - 2

histereza CWU - 4

siła nadmuchu - 4 / skala do 10/

pompa CWU - zał.

alarm - 3 godz

przerwa w podtrz. 30 min

praca w podtrz. 15 sek

stała pompa co - zał.

ogrzewam ok. 70 m2...bojler 80 ltr na wodę w łazience...na kaloryferach Danfosy....Zastanawiam się nad zmianą sterownika...Pozdrawiam

podawanie1 (3).jpg

podawanie1 (4).jpg

podtrzymanie (2).jpg

przerwa w podtrzymaniu (3).jpg

popielnik.jpg

Maja

przewęglasz palnik.

albo nadmuch do góry i to sporo albo wydłuż przerwę podawania. raczej to drugie. masz zapas mocy do małego metrażu więc obniżając ją możesz lepiej dogrzac złoże i dać czas węglowi aby się wypalił\

zacznij od

podawanie 4sek

przerwa 50 sek

zmień też czas pracę w podtrzymaniu na 5sekund to wystarczy

nie przekombinuj z opałem

im wyższa kaloryczność tym za tym idzie wyższa spiekalność zazwyczaj i większe kłopoty ze spaleniem. u Ciebie jest sporo przewymiarowany kociołek na tak małą powierzchnię i lepiej by było o jakiś słabszy opał o mocy w okolicy 23MJ wtedy będzie to łatwiej wysterować. przy dużej kaloryczności będzie trzeba schodzić z mocą i mogą być kłopoty z ciągłym podtrzymaniem albo wygaszaniem. pogadaj z SUSPENSER-em lub kobra64 oni siedzą w węglu to Ci doradzą opał odpowiedni

Maja

przewęglasz palnik.

albo nadmuch do góry i to sporo albo wydłuż przerwę podawania. raczej to drugie. masz zapas mocy do małego metrażu więc obniżając ją możesz lepiej dogrzac złoże i dać czas węglowi aby się wypalił\

zacznij od

podawanie 4sek

przerwa 50 sek

zmień też czas pracę w podtrzymaniu na 5sekund to wystarczy

Obecnie na ogrzanie mojego domu [185 m2 po podłogach + CWU] wystarczy podawanie 4 przerwa 80 i dopasowany do tego nadmuch.

Maja - gdy dobrze ustawisz kocioł to nawet Wesołą 29,5 MJ/kg samą wodę w bojlerze nagrzejesz i nie będzie przesypywanie węgla do popielnika.

Moja rada - ustaw podawanie 4, i zwiększ przerwę tak, żeby nie przesypywało węgla nawet jeśli będzie trzeba dać 80 jak u mnie - jak dasz za dużo to kopiec się zapadnie i powoli wydłużysz, żeby był lekko wypukły - 1-2 cm nad powierzchnię płaszczyzny talerza palnika.

Generalnie przy takiej powierzchni bym sprawdził jak dmuchawa działa przy sile nadmuchu 2, podawaniu 4 i przerwie 90 - ja wiem, że to radykalnie inne nastawy niż podają producenci, ale skoro u mnie działają to się nie ma co czaić.

Ustaw i po 10 minutach pracy kotła wrzuć fotkę palnika - a najlepiej krótki filmik - wystarczy 5-10 sekund.

PS jak mieszkasz w promieniu 50 km od Jelcza napisz na priv.

Dzięki...ustawiłam jak podałeś : 4/80 nadmuch 2...piec ruszył i za ok.10min nagram co się w nim dzieje..Mieszkam niedaleko Poznania więc...

Niestety wieczorem piec zastrajkował...spadała temperatura...zmieniłam nadmuch na 3...jutro postaram się coś zrobić z filmem,który nagrałam...Pozdrawiam