timon120777 18.01.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Majazdjęcia wrzuć efektów na tych nastawachjak pisze witkacy duży nadmuch przy tych parametrachzastanawia mnie skąd niedopały. jak kopiec wygląda w czasie pracy i w podtrzymaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 22.01.2014 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 tzn. mam zmniejszyć nadmuch, zrobię to zobaczę co będzie...dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.01.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 maja zdecyduj sietu piszesz o spiekach na innym watku przelatuje Ci cośjakiej mamy Ci rady udzielić jeśli za każdym razem czytam co innego?weź zrób zdjęciawrzuć na watek- zdecyduj się na jeden, najlepiej ten najbliższy Twojemu kociołkowi i tego się trzymajnikt nie siedzi 24/7 na forum czekając aż ktoś wyskoczy z problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 25.01.2014 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam...zrobiłam zdjęcia...nie wiem jak wkleić ...proszę o instrukcję...Podam nastawienie pieca...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 25.01.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 zobacz na poczte na forum....pomogę...Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 25.01.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam...zrobiłam zdjęcia...nie wiem jak wkleić ...proszę o instrukcję...Podam nastawienie pieca...Pozdrawiam Odpowiedz - Zaawansowana edycja - Zarządzaj załącznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.01.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 bobasxx...zrobiłam tak jak radziłeś ale nie mogę. Występuje błąd w przesyłaniu zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.01.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 wysłałam e'maila bo nie mogłam dołączyć zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 bobasxx...zrobiłam tak jak radziłeś ale nie mogę. Występuje błąd w przesyłaniu zdjęć. Widocznie są za duże. Musisz najpierw je pomniejszyć w jakimś programie. Np. klikasz prawym - otwórz za pomocą - Microsoft Office Picture Manager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 24.10.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam...nadal mam problem z ustawieniem pieca. Defro komfort eko 15KW Sterownik ST 37. Przy poniższym ustawieniu mam tak jak na załączonych zdjęciach: Temp. zadana - 50 temp. co - 48,8 czas podania - 4 sek przerwa podania - 45 sek temp. zał. pompy - 40 histereza kotła - 2 histereza CWU - 4 siła nadmuchu - 4 / skala do 10/ pompa CWU - zał. alarm - 3 godz przerwa w podtrz. 30 min praca w podtrz. 15 sek stała pompa co - zał. ogrzewam ok. 70 m2...bojler 80 ltr na wodę w łazience...na kaloryferach Danfosy....Zastanawiam się nad zmianą sterownika...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Majaprzewęglasz palnik.albo nadmuch do góry i to sporo albo wydłuż przerwę podawania. raczej to drugie. masz zapas mocy do małego metrażu więc obniżając ją możesz lepiej dogrzac złoże i dać czas węglowi aby się wypalił\zacznij od podawanie 4sek przerwa 50 sekzmień też czas pracę w podtrzymaniu na 5sekund to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 24.10.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Dziękuję...zaraz zmienię i zobaczę co się będzie działo...choć temperatura spada ale powinno być ok. Od poniedziałku będę miała inny węgiel...podobno dobry o wysokiej kaloryczności...Jutro dam znać jak działa piec...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.10.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 nie przekombinuj z opałemim wyższa kaloryczność tym za tym idzie wyższa spiekalność zazwyczaj i większe kłopoty ze spaleniem. u Ciebie jest sporo przewymiarowany kociołek na tak małą powierzchnię i lepiej by było o jakiś słabszy opał o mocy w okolicy 23MJ wtedy będzie to łatwiej wysterować. przy dużej kaloryczności będzie trzeba schodzić z mocą i mogą być kłopoty z ciągłym podtrzymaniem albo wygaszaniem. pogadaj z SUSPENSER-em lub kobra64 oni siedzą w węglu to Ci doradzą opał odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 25.10.2014 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Nadal w popielniku węgiel ale mniej ...no ale jest...Dzięki za podpowiedź...zaraz napiszę do Nich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.10.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Maja przewęglasz palnik. albo nadmuch do góry i to sporo albo wydłuż przerwę podawania. raczej to drugie. masz zapas mocy do małego metrażu więc obniżając ją możesz lepiej dogrzac złoże i dać czas węglowi aby się wypalił\ zacznij od podawanie 4sek przerwa 50 sek zmień też czas pracę w podtrzymaniu na 5sekund to wystarczy Obecnie na ogrzanie mojego domu [185 m2 po podłogach + CWU] wystarczy podawanie 4 przerwa 80 i dopasowany do tego nadmuch. Maja - gdy dobrze ustawisz kocioł to nawet Wesołą 29,5 MJ/kg samą wodę w bojlerze nagrzejesz i nie będzie przesypywanie węgla do popielnika. Moja rada - ustaw podawanie 4, i zwiększ przerwę tak, żeby nie przesypywało węgla nawet jeśli będzie trzeba dać 80 jak u mnie - jak dasz za dużo to kopiec się zapadnie i powoli wydłużysz, żeby był lekko wypukły - 1-2 cm nad powierzchnię płaszczyzny talerza palnika. Generalnie przy takiej powierzchni bym sprawdził jak dmuchawa działa przy sile nadmuchu 2, podawaniu 4 i przerwie 90 - ja wiem, że to radykalnie inne nastawy niż podają producenci, ale skoro u mnie działają to się nie ma co czaić. Ustaw i po 10 minutach pracy kotła wrzuć fotkę palnika - a najlepiej krótki filmik - wystarczy 5-10 sekund. PS jak mieszkasz w promieniu 50 km od Jelcza napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.10.2014 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Dzięki...ustawiłam jak podałeś : 4/80 nadmuch 2...piec ruszył i za ok.10min nagram co się w nim dzieje..Mieszkam niedaleko Poznania więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.10.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Zrobiłam filmik ale jakoś nie mogę go wkleić...próbuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.10.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 wrzuć na YT i zapodaj linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.10.2014 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Nie umiem wrzucać na YT... mam 2x30+VAT hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 26.10.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Dzięki...ustawiłam jak podałeś : 4/80 nadmuch 2...piec ruszył i za ok.10min nagram co się w nim dzieje..Mieszkam niedaleko Poznania więc... Niestety wieczorem piec zastrajkował...spadała temperatura...zmieniłam nadmuch na 3...jutro postaram się coś zrobić z filmem,który nagrałam...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts