Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

Niestety wieczorem piec zastrajkował...spadała temperatura...zmieniłam nadmuch na 3...jutro postaram się coś zrobić z filmem,który nagrałam...Pozdrawiam

To znaczy, że miał za małą moc ustawioną - dobrze zrobiłaś - dmuchawę na 3, tylko razem z tym musi iść skrócenie czasu przerwy pomiędzy podaniami tak, żeby się kopiec nie zapadał [zwiększając ilość powietrza trzeba odpowiednio zwiększyć ilość węgla].

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobra dziewczyno. Po kolei. Napisz jaką masz dmuchawę ( producent, typ, moc - a jak masz od niej papiery to także wydatek i spręż ). Czy jest na niej zamontowany terminator ciągu - taka klapka która zamyka powietrze kiedy dmuchawa nie pracuje. Z zewnątrz tego nie widać, ale widać przy dmuchawie taki jakby pręt z ciężarkiem albo jedną lub dwiema nakrętkami który się wychyla kiedy dmuchawa pracuje i zamyka kiedy przestaje. Jeżeli jest - czy się otwiera zaraz po starcie dmuchawy czy może potrzebuje dużo jakoś czasu zanim się otworzy ( ile tego czasu ), a może nie zawsze się otwiera?

Czy retorta i dmuchawa była czyszczona przez te 4 lata? Jeśli nie to prawdopodobnie kanały powietrzne są zapchane i dmuchawa nie dmucha tak jak powinna. Podejrzewam, że Pani sobie sama z czyszczeniem nie poradzi dlatego najlepiej zadzwonić do firmy, która montowała piec (lub poprosić sąsiada) i poprosić o wyczyszczenie i uszczelnienie retorty oraz wyczyszczenie dmuchawy, koszt około 200zł (dla pewności wcześniej zapytać o koszty), takie czyszczenie retorty należy przeprowadzać raz w roku, najlepiej w okresie letnim. Firma przy okazji ustawiłby również poprawne parametry sterownika.

Konieczne również może okazać się czyszczenie rury łączącej piec z kominem zwłaszcza gdy rura jest długa i ma kolanko, taka czynność również powinna być przeprowadzana raz w roku.

Gdy retorta będzie wyczyszczona to od siebie proponowałbym takie parametry sterownika:

czas podawania - 10 sek

przerwa podawania - 80 sek (gdy niedopala węgiel to zwiększać stopniowo o 5 sek tylko ten parametr, pozostałe zostawić bez zmian)

histereza kotła - 2 stopnie

siła nadmuchu - 3 bieg

praca w podtrzymaniu - 15 sek

przerwa w podtrzymaniu - 60 min

Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam

Spokojnie - co się stało - wygasło bo było za mało węgla do 3 biegu dmuchawy [nie został skrócony czas pomiędzy podaniami], nie dopala się [za krótka przerwa pomiędzy podaniami] czy jeszcze coś innego.

Trochę cierpliwości a będzie dobrze - w swojej praktyce najlepiej ustawiony sterownik [a większość ustawiają mężczyźni] spotkałem u pewnej forumowiczki z ... Zakopanego

Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam

Jak byś naprawdę poważnie myślała o nowym sterowniku to Defro pewnie jak już nie wypuściło to jest w fazie testów nowego sterownika SMART II

https://esterownik.pl/nasze-produkty

Sterownik internetowy, klon i wygląda że lepszy od ecoal/bruli, nie trzeba siedzieć w kotłowni tylko na podstawie wykresów, charakterystyk siedząc w domu można sobie delikatnie podregulować proces palenia bo w większości sterownik zrobi to automatycznie za ciebie, a zawsze jak sobie nie radzisz to na podstawie w/w wykresów ktoś ci powie bez wróżenia co trzeba przestawić aby było lepiej.

Z resztą te linki pod postami to odnośniki do właśnie tych sterowników internetowych.

Sterownik internetowy, klon i wygląda że lepszy od ecoal/bruli,

No to zapytam znowu:

na jakiej podstawie piszesz takie stwierdzenia że coś jest lepsze czy gorsze ?

Widzisz ja akurat teraz mam na testach ster pod Smarta i czy widziałeś że coś takiego gdzieś napisałem ?

Chyba byłoby to bardziej wiarygodne, no nie ?

Chociaż go używam od kilku dni z minertu, zgłaszamy producentowi to co widzimy że trzeba dopracować.

jednemu będzie się podobać a drugi dalej będzie marudził :)

Dziękuję za odpowiedzi...dzisiaj już dam sobie spokój ze sprawdzaniem...nowymi parametrami...Ale od jutra rana ... do boju...Może farbowana blondynka z Vat-em da radę...Pozdrawiam...Dzisiaj przesiałam nie spalony groszek...zmieniłam nastawy i...nie dzwoni alarm...Mogę iść spać...Do jutra...

No to zapytam znowu:

na jakiej podstawie piszesz takie stwierdzenia że coś jest lepsze czy gorsze ?

Widzisz ja akurat teraz mam na testach ster pod Smarta i czy widziałeś że coś takiego gdzieś napisałem ?

Chyba byłoby to bardziej wiarygodne, no nie ?

Chociaż go używam od kilku dni z minertu, zgłaszamy producentowi to co widzimy że trzeba dopracować.

jednemu będzie się podobać a drugi dalej będzie marudził :)

Jest lepszy bo widzę to właśnie to na postawie testów i czytania wykresów twoich i minertu. Doszedł dodatkowy automat grupowy co ecoalowy automat jest niedopracowany (ale pomaga komuś kto nie chcę się bawić w ustawianie, a nie zależy na stratach kilkunastoprocentowych węgla paląc na nim), w defro widać że poszli w dobrym kierunku i to co ja przestawiam obserwując charakterystyki automat grupowy robi to sam, nie mówiąc że mamy do dyspozycji automat ręczny i dwu stan (czyli to samo co w ecoalu).

Dzisiejszej nocy zgasł mi piec...zrobiło się zimniej na dworze...Rano wyczyściłam palnik i ok.10:00 rozpaliłam przy parametrach :

czas podania - 4 sek

przerwa - 60 sek

histereza kotła - 2

histereza CWU - 4

siła nadmuchu - 3

przerwa w podtrz. - 30 min

praca w podtrz. - 5 sek.

Temperatura wolno się podnosi i ma teraz 35,8 stopni

Odpowiadam : cały piec był czyszczony przed rozpaleniem przez instalatorów...dmuchawa była rozebrana na czynniki pierwsze i zakonserwowana, wszystko o czym piszesz / kobra64/ działa...

Teraz mam nastawiony piec wg forum003.

Dzisiaj dowieźli nowy węgiel, piec narazie chodzi na starym...

W popielniku jest węgiel...

Pozdrawiam

Nie poddawaj się! Też mam problem, trochę inny, ale najważniejsza jest wytrwałość. Nie raz już brakowało mi sił, ale podnosiłem się i dalej do roboty.

Nie znam Twojego sterownika, ale ogólna zasada jaką poznałem jest prosta:

Wszystko obserwujesz po rok 40 - 60 min od rozpalenia (jak przepali się groszek z rozpalania).

Jeśli w czasie pracy kotła widzisz, że ogień jest prawie biały, zmniejszasz nadmuch. Ogień ma być pomarańczowy i żwawo, ale nie za ostro iść do góry. Podawanie w czasie pracy jest wtedy dobre, gdy po osiągnięciu zadanej temperatury na środku paleniska widzisz parę czarnych groszków, a wokół całe palenisko pali się. Popiół ma być na obrzeżach paleniska.

W czasie podtrzymywania musisz dobrać tak parametry nadmuchu i podawania, aby groszek ani nie przesypywał, ani palenisko nie opadało. Czyli musisz dobrać taki czas podawania w podtrzymywaniu u taki czas nadmuchu, aby to co zostało na palenisku mogło się przepalić, a jednocześnie dawać nowy groszek.

Jeśli w Twoim przypadku kocioł wygasa i w popielniku jest cały, niedopalony groszek, a w czasie palenia palenisko pali się równo to ja bym spróbował podstawowych parametrów tak:

- zwiększyć nadmuch, lub zmniejszyć podawanie w czasie pracy,

- zwiększyć nadmuch / czas nadmuchu w podtrzymywaniu, oraz zmniejszyć podawanie w podtrzymywaniu.

Warto też ustawić czasowo grzanie CWU (o ile sterownik ma takie możliwości). Jeśli nie to zwiększyć histereza CWU do ok 10 st. Pewnie masz ustawioną temp zadaną na ok 50st, a nawet jeśli spadnie do 40st, to swobodnie można korzystać. Wszystkie kroki robisz stopniowo i powoli obserwując co jakieś 40-60 minut.

Dzisiejszej nocy zgasł mi piec...zrobiło się zimniej na dworze...Rano wyczyściłam palnik i ok.10:00 rozpaliłam przy parametrach :

czas podania - 4 sek

przerwa - 60 sek

histereza kotła - 2

histereza CWU - 4

siła nadmuchu - 3

przerwa w podtrz. - 30 min

praca w podtrz. - 5 sek.

Temperatura wolno się podnosi i ma teraz 35,8 stopni

Odpowiadam : cały piec był czyszczony przed rozpaleniem przez instalatorów...dmuchawa była rozebrana na czynniki pierwsze i zakonserwowana, wszystko o czym piszesz / kobra64/ działa...

Teraz mam nastawiony piec wg forum003.

Dzisiaj dowieźli nowy węgiel, piec narazie chodzi na starym...

W popielniku jest węgiel...

Pozdrawiam

to podnoś nadmuch ot cała filozofia

nie ruszaj podawania i przerwy, reguluj jeden parametr aż do skutku. jedna korekta o jeden stopień nadmuchu

Wentylator promieniowy WPA 120 , spręż max 345 Pa, Wydatek max 255 m3/h

Sterownik ST-37

Teraz będzie trudniejsza część zadania. St 37 ma ukryte menu serwisowe. Jeżeli w tym menu będą babole, nie ustawisz sterownika poprawnie. Trzeba zrobić tak: Wyłączyć sterownik. Poczekać ze 3 minuty. Nacisnąć przycisk " Wyjście " i trzymając go włączyć sterownik. Trzymać " Wyjście " aż wyświetli komunikat Menu serwisowe, lub Ustawienia serwisowe albo coś w tym stylu. Czasem też mruga i w końcu przestaje - wtedy można puścić klawisz " Wyjście ". I strzałką w dół lub w górę przewijasz menu serwisowe. Po jednym kroku - znaczy raz strzałka - wyświetla nazwę parametru. dajesz Menu - otwiera co jest ustawione. Na kartce spisujesz nazwę parametru i co jest ustawione. Naciskasz jeszcze raz Menu - wychodzisz z parametru ( znów wyświetla nazwę ). I strzałkę - wyświetla następny parametr. Znów Menu - otwiera co jest ustawione. Spisujesz nazwę parametru i co jest ustawione- i naciskasz Menu. I tak dalej aż przejrzysz i spiszesz ustawienia wszystkich parametrów menu serwisowego - jest ich kilka. Wtedy dajesz Wyjście - kocioł wraca do pracy. W niektórych trzeba wyłączyć i po minucie włączyć ( już zwyczajnie, bez żadnych kombinacji ). Jak spiszesz te parametry, to wrzuć je tutaj ( nazwy i co jest ustawione ) i wtedy coś poradzimy.

Udało się...Podaję parametry ...

Czas podawania - 20 sek

Przerwa pod. - 30 sek

Opoz.wyl.nadm. - 1 sek

Opoz.zal.podaj. - 1 sek

Pompa CWU lato - zał.

Pompa CO pok. - zał.

Temp.podajnika - 70 stopni

Czas al.podajn. - 3 min

Temp. priorytetu - 62 stopnie

Zal.pompy CO - 80 stopni

Temp.alrmu - 85 stopni

Nadmuch - 1

Zmniejszyłam nadmuch na 3 bo temp. spadała...Miłej nocy...