SUSPENSER 27.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Niestety wieczorem piec zastrajkował...spadała temperatura...zmieniłam nadmuch na 3...jutro postaram się coś zrobić z filmem,który nagrałam...Pozdrawiam To znaczy, że miał za małą moc ustawioną - dobrze zrobiłaś - dmuchawę na 3, tylko razem z tym musi iść skrócenie czasu przerwy pomiędzy podaniami tak, żeby się kopiec nie zapadał [zwiększając ilość powietrza trzeba odpowiednio zwiększyć ilość węgla]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 27.10.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Każdy sterownik trzeba ustawić. Nawet PID -y wymagają jakichś wstępnych nastaw. Skąd Ty jesteś dziewczyno? PS. Doczytałem że z okolic Poznania. W Pleszewie jest kotlarskie zagłębie. Na pewno są też osoby regulujące kotły. Edytowane 27 Października 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.10.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam nie marnuj kasy do apteki po melisę a nie do defro po nowy sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.10.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Dobra dziewczyno. Po kolei. Napisz jaką masz dmuchawę ( producent, typ, moc - a jak masz od niej papiery to także wydatek i spręż ). Czy jest na niej zamontowany terminator ciągu - taka klapka która zamyka powietrze kiedy dmuchawa nie pracuje. Z zewnątrz tego nie widać, ale widać przy dmuchawie taki jakby pręt z ciężarkiem albo jedną lub dwiema nakrętkami który się wychyla kiedy dmuchawa pracuje i zamyka kiedy przestaje. Jeżeli jest - czy się otwiera zaraz po starcie dmuchawy czy może potrzebuje dużo jakoś czasu zanim się otworzy ( ile tego czasu ), a może nie zawsze się otwiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum003 27.10.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Czy retorta i dmuchawa była czyszczona przez te 4 lata? Jeśli nie to prawdopodobnie kanały powietrzne są zapchane i dmuchawa nie dmucha tak jak powinna. Podejrzewam, że Pani sobie sama z czyszczeniem nie poradzi dlatego najlepiej zadzwonić do firmy, która montowała piec (lub poprosić sąsiada) i poprosić o wyczyszczenie i uszczelnienie retorty oraz wyczyszczenie dmuchawy, koszt około 200zł (dla pewności wcześniej zapytać o koszty), takie czyszczenie retorty należy przeprowadzać raz w roku, najlepiej w okresie letnim. Firma przy okazji ustawiłby również poprawne parametry sterownika.Konieczne również może okazać się czyszczenie rury łączącej piec z kominem zwłaszcza gdy rura jest długa i ma kolanko, taka czynność również powinna być przeprowadzana raz w roku. Gdy retorta będzie wyczyszczona to od siebie proponowałbym takie parametry sterownika:czas podawania - 10 sekprzerwa podawania - 80 sek (gdy niedopala węgiel to zwiększać stopniowo o 5 sek tylko ten parametr, pozostałe zostawić bez zmian)histereza kotła - 2 stopniesiła nadmuchu - 3 biegpraca w podtrzymaniu - 15 sekprzerwa w podtrzymaniu - 60 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam Spokojnie - co się stało - wygasło bo było za mało węgla do 3 biegu dmuchawy [nie został skrócony czas pomiędzy podaniami], nie dopala się [za krótka przerwa pomiędzy podaniami] czy jeszcze coś innego. Trochę cierpliwości a będzie dobrze - w swojej praktyce najlepiej ustawiony sterownik [a większość ustawiają mężczyźni] spotkałem u pewnej forumowiczki z ... Zakopanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.10.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Poddaję się...dzwonię aby założyli mi inny sterownik...Możecie mi podpowiedzieć jaki? Poczytałam sobie ale??????? Czy napewno nie będę miała takich problemów z ustawianiem jak teraz??? Pozdrawiam Jak byś naprawdę poważnie myślała o nowym sterowniku to Defro pewnie jak już nie wypuściło to jest w fazie testów nowego sterownika SMART II https://esterownik.pl/nasze-produkty Sterownik internetowy, klon i wygląda że lepszy od ecoal/bruli, nie trzeba siedzieć w kotłowni tylko na podstawie wykresów, charakterystyk siedząc w domu można sobie delikatnie podregulować proces palenia bo w większości sterownik zrobi to automatycznie za ciebie, a zawsze jak sobie nie radzisz to na podstawie w/w wykresów ktoś ci powie bez wróżenia co trzeba przestawić aby było lepiej. Z resztą te linki pod postami to odnośniki do właśnie tych sterowników internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.10.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Sterownik internetowy, klon i wygląda że lepszy od ecoal/bruli, No to zapytam znowu: na jakiej podstawie piszesz takie stwierdzenia że coś jest lepsze czy gorsze ? Widzisz ja akurat teraz mam na testach ster pod Smarta i czy widziałeś że coś takiego gdzieś napisałem ? Chyba byłoby to bardziej wiarygodne, no nie ? Chociaż go używam od kilku dni z minertu, zgłaszamy producentowi to co widzimy że trzeba dopracować. jednemu będzie się podobać a drugi dalej będzie marudził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 27.10.2014 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Dziękuję za odpowiedzi...dzisiaj już dam sobie spokój ze sprawdzaniem...nowymi parametrami...Ale od jutra rana ... do boju...Może farbowana blondynka z Vat-em da radę...Pozdrawiam...Dzisiaj przesiałam nie spalony groszek...zmieniłam nastawy i...nie dzwoni alarm...Mogę iść spać...Do jutra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 27.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 A ten nowy ster Smart pod jakie palniki będzie rekomendowany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.10.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 No to zapytam znowu: na jakiej podstawie piszesz takie stwierdzenia że coś jest lepsze czy gorsze ? Widzisz ja akurat teraz mam na testach ster pod Smarta i czy widziałeś że coś takiego gdzieś napisałem ? Chyba byłoby to bardziej wiarygodne, no nie ? Chociaż go używam od kilku dni z minertu, zgłaszamy producentowi to co widzimy że trzeba dopracować. jednemu będzie się podobać a drugi dalej będzie marudził Jest lepszy bo widzę to właśnie to na postawie testów i czytania wykresów twoich i minertu. Doszedł dodatkowy automat grupowy co ecoalowy automat jest niedopracowany (ale pomaga komuś kto nie chcę się bawić w ustawianie, a nie zależy na stratach kilkunastoprocentowych węgla paląc na nim), w defro widać że poszli w dobrym kierunku i to co ja przestawiam obserwując charakterystyki automat grupowy robi to sam, nie mówiąc że mamy do dyspozycji automat ręczny i dwu stan (czyli to samo co w ecoalu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 28.10.2014 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Dzisiejszej nocy zgasł mi piec...zrobiło się zimniej na dworze...Rano wyczyściłam palnik i ok.10:00 rozpaliłam przy parametrach :czas podania - 4 sekprzerwa - 60 sekhistereza kotła - 2histereza CWU - 4siła nadmuchu - 3przerwa w podtrz. - 30 minpraca w podtrz. - 5 sek.Temperatura wolno się podnosi i ma teraz 35,8 stopniOdpowiadam : cały piec był czyszczony przed rozpaleniem przez instalatorów...dmuchawa była rozebrana na czynniki pierwsze i zakonserwowana, wszystko o czym piszesz / kobra64/ działa...Teraz mam nastawiony piec wg forum003.Dzisiaj dowieźli nowy węgiel, piec narazie chodzi na starym...W popielniku jest węgiel...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nie napisałaś tylko jaką masz dmuchawę. A to jest istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
icc 28.10.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nie poddawaj się! Też mam problem, trochę inny, ale najważniejsza jest wytrwałość. Nie raz już brakowało mi sił, ale podnosiłem się i dalej do roboty.Nie znam Twojego sterownika, ale ogólna zasada jaką poznałem jest prosta: Wszystko obserwujesz po rok 40 - 60 min od rozpalenia (jak przepali się groszek z rozpalania). Jeśli w czasie pracy kotła widzisz, że ogień jest prawie biały, zmniejszasz nadmuch. Ogień ma być pomarańczowy i żwawo, ale nie za ostro iść do góry. Podawanie w czasie pracy jest wtedy dobre, gdy po osiągnięciu zadanej temperatury na środku paleniska widzisz parę czarnych groszków, a wokół całe palenisko pali się. Popiół ma być na obrzeżach paleniska. W czasie podtrzymywania musisz dobrać tak parametry nadmuchu i podawania, aby groszek ani nie przesypywał, ani palenisko nie opadało. Czyli musisz dobrać taki czas podawania w podtrzymywaniu u taki czas nadmuchu, aby to co zostało na palenisku mogło się przepalić, a jednocześnie dawać nowy groszek.Jeśli w Twoim przypadku kocioł wygasa i w popielniku jest cały, niedopalony groszek, a w czasie palenia palenisko pali się równo to ja bym spróbował podstawowych parametrów tak:- zwiększyć nadmuch, lub zmniejszyć podawanie w czasie pracy, - zwiększyć nadmuch / czas nadmuchu w podtrzymywaniu, oraz zmniejszyć podawanie w podtrzymywaniu. Warto też ustawić czasowo grzanie CWU (o ile sterownik ma takie możliwości). Jeśli nie to zwiększyć histereza CWU do ok 10 st. Pewnie masz ustawioną temp zadaną na ok 50st, a nawet jeśli spadnie do 40st, to swobodnie można korzystać. Wszystkie kroki robisz stopniowo i powoli obserwując co jakieś 40-60 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 28.10.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nie napisałaś tylko jaką masz dmuchawę. A to jest istotne. Wentylator promieniowy WPA 120 , spręż max 345 Pa, Wydatek max 255 m3/h Sterownik ST-37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Dzisiejszej nocy zgasł mi piec...zrobiło się zimniej na dworze...Rano wyczyściłam palnik i ok.10:00 rozpaliłam przy parametrach : czas podania - 4 sek przerwa - 60 sek histereza kotła - 2 histereza CWU - 4 siła nadmuchu - 3 przerwa w podtrz. - 30 min praca w podtrz. - 5 sek. Temperatura wolno się podnosi i ma teraz 35,8 stopni Odpowiadam : cały piec był czyszczony przed rozpaleniem przez instalatorów...dmuchawa była rozebrana na czynniki pierwsze i zakonserwowana, wszystko o czym piszesz / kobra64/ działa... Teraz mam nastawiony piec wg forum003. Dzisiaj dowieźli nowy węgiel, piec narazie chodzi na starym... W popielniku jest węgiel... Pozdrawiam to podnoś nadmuch ot cała filozofia nie ruszaj podawania i przerwy, reguluj jeden parametr aż do skutku. jedna korekta o jeden stopień nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 28.10.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Wróciłam do tego ustawienia, nadmuch ustawiłam na 4...za 2 godziny sprawdzę ...Popielnik wyczyszczony więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Wentylator promieniowy WPA 120 , spręż max 345 Pa, Wydatek max 255 m3/h Sterownik ST-37 Teraz będzie trudniejsza część zadania. St 37 ma ukryte menu serwisowe. Jeżeli w tym menu będą babole, nie ustawisz sterownika poprawnie. Trzeba zrobić tak: Wyłączyć sterownik. Poczekać ze 3 minuty. Nacisnąć przycisk " Wyjście " i trzymając go włączyć sterownik. Trzymać " Wyjście " aż wyświetli komunikat Menu serwisowe, lub Ustawienia serwisowe albo coś w tym stylu. Czasem też mruga i w końcu przestaje - wtedy można puścić klawisz " Wyjście ". I strzałką w dół lub w górę przewijasz menu serwisowe. Po jednym kroku - znaczy raz strzałka - wyświetla nazwę parametru. dajesz Menu - otwiera co jest ustawione. Na kartce spisujesz nazwę parametru i co jest ustawione. Naciskasz jeszcze raz Menu - wychodzisz z parametru ( znów wyświetla nazwę ). I strzałkę - wyświetla następny parametr. Znów Menu - otwiera co jest ustawione. Spisujesz nazwę parametru i co jest ustawione- i naciskasz Menu. I tak dalej aż przejrzysz i spiszesz ustawienia wszystkich parametrów menu serwisowego - jest ich kilka. Wtedy dajesz Wyjście - kocioł wraca do pracy. W niektórych trzeba wyłączyć i po minucie włączyć ( już zwyczajnie, bez żadnych kombinacji ). Jak spiszesz te parametry, to wrzuć je tutaj ( nazwy i co jest ustawione ) i wtedy coś poradzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 28.10.2014 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Udało się...Podaję parametry ...Czas podawania - 20 sekPrzerwa pod. - 30 sekOpoz.wyl.nadm. - 1 sekOpoz.zal.podaj. - 1 sekPompa CWU lato - zał.Pompa CO pok. - zał.Temp.podajnika - 70 stopniCzas al.podajn. - 3 minTemp. priorytetu - 62 stopnieZal.pompy CO - 80 stopniTemp.alrmu - 85 stopniNadmuch - 1Zmniejszyłam nadmuch na 3 bo temp. spadała...Miłej nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts