kobra64 29.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) W tych parametrach brakuje mi jednego - powinien mieć w nazwie coś z rozdmuchem, Rozdmuch, Bieg Rozdmuchu, Czas Rozdmuchu - jakoś tak. Nie przegapiłaś go przypadkiem? Zrobiłbym tak: Na początek ustawiłbym w menu serwisowym parametr " Opoz. wyl. nadm " na 5 s. Parametr " Opoz. zal. podaj. " na 10 s. W głównym menu dałbym podawanie 5s, przerwa 45s, siła nadmuchu 4, przerwa w podtrzymaniu 30, praca w podtrzymaniu 5. I trzeba by sprawdzić jak kocioł będzie pracował w podtrzymaniu. Czy teraz zacznie się najpierw załączać dmuchawa, po 10 sekundach jej pracy podajnik na 5 sekund i po wyłączeniu podajnika jeszcze przez 5 sekund dmuchawa. I czy klapka przy dmuchawie otwiera się w trakcie pracy dmuchawy w podtrzymaniu. PS. Po wprowadzeniu zmian oczyść popielnik. I tak za jakieś 2 godzinki po zmianie nastaw popatrz do kotła i opisz co tam widzisz. Najlepiej byłoby na chwilę przy nim usiąść. Policzyć ile musi wykonać cyklów pracy ( czyli ile razy musi podać węgiel ), żeby dojść do temperatury zadanej. Zobaczyć o ile przebije temperaturę zadaną. Zmierzyć czas przez jaki pozostaje w podtrzymaniu. Edytowane 29 Października 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 30.10.2014 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Sprawdziłam ...jest na końcu Nadmuch i nic więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 30.10.2014 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Poddaję się...zrobiłam to co kobra napisał i ...Oczyściłam na równo palnik i znowu kilka centymetrów żaru powyżej krawędzi i węgiel bokami przelatuje...Będę w domu ok.20:00 zobaczę co będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.10.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Majaopcja o której pisze Kobra to "bieg rozdmuchu" odpowiada za to z jaką prędkością wystartuje wentylator do pracy zarówno w podtrzymaniu jak i do pracy. niestety nie pamiętam czy jest w nastawach głównych czy w menu instalatoraskoro jednak masz problemy z fazą pracy to trzeba chyba zmienić podejście do nastaw.myślę że kłopotem jest węgiel i trzeba zmienić sposób jego spalenia.jeśli przy stosunku 1:9 masz bokami niedopałki to proponuję rewolucję:podawanie 5sekprzerwa 100sek nadmuch 2w nosie miej temperaturę na kotle na razie- zapewne nie będzie rosła. bardziej nam zależy na dobraniu mieszanki z powietrzem w czasie najpierw.więc ustawiasz i dajesz mu pracować powiedzmy pół godziny.jak zacznie kopiec rosnąć dajesz tylko nadmuch oczko w górę, jeśli zacznie się kopiec zapadać to nie ruszasz nadmuchu tylko skracasz przerwę o 5 sek.wracasz do salonu na pół godziny.po tym czasie zabawa od nowa- czyli albo nadmuch w górę albo krótsza przerwa.jeśli okaże się że węgiel musi długo z małym nadmuchem aby się dopalił bo po zwiększeniu mocy pojawiają się spieki to potrzebny będzie zakup domieszki- już Ci kobra poleci odpowiednią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.10.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Poddaję się...zrobiłam to co kobra napisał i ...Oczyściłam na równo palnik i znowu kilka centymetrów żaru powyżej krawędzi i węgiel bokami przelatuje...Będę w domu ok.20:00 zobaczę co będzie... Dodaj do przerwy 5 sekund. Jeżeli kocioł nie wygasa, osiąga zadaną temperaturę bez problemu i w domu masz ciepło to nic więcej oprócz przerwy nie ruszaj. Wybierz popiół i znów poczekaj do rana. Jeżeli rano znów stwierdzisz że przesypał niespalony opał - wybierz popiół i znów dodaj do przerwy 5 sekund. I nic oprócz przerwy nie ruszaj. Napisz rano czy przesypał, jeżeli tak to czy ilość przesypanego opału się zmniejszyła. Jak znajdziesz chwilę siądź przy kotle i zaobserwuj jak pracuje w podtrzymaniu - czy najpierw startuje dmuchawa, w 10 sekund po jej starcie załącza się podajnik na 5 sekund, po wyłączeniu podajnika jeszcze 5 sekund pracuje dmuchawa. Jeżeli kocioł grzeje i nie wygasa - będziesz wprowadzać 2 zmiany na dobę. Tylko przerwy podawania - nic więcej nie będziesz ruszać. Za najwyżej 2 - 3 dni będzie Ci się palić jak ta lala. Edytowane 30 Października 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 01.11.2014 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 kobra...cały czas zmieniam przerwę...TYLKO...piec nie wygasa...Od poniedziałku/jutro napiszę namiary/ siedzę i patrzę na piec tzn. sterownik i palnik...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 03.11.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 I piec zgasł...temperatura nie rosła...włączył się alarm...A ustawienie było takie :temp. zadana 50czas podania 5 sekprzerwa podania 1 min 35 sektemp. zal.pomp 40 stopnihistereza kotła 2 stopniehistereza CWU 4 stopniesiła nadmuchu 3 biegpompa CWU zał.res.pok. wył.alarm temp. 3 godzpraca w podtrz. 5 sekprzerwa w podtrz. 30 minstała pompa CO zał.Na dworze ciepło więc pieca narazie nie włączę, chyba,że wieczorem i wtedy zobaczę co się będzie działo.Wczoraj po wyczyszczeniu tzn zrównaniu z krawędzią paleniska po ok. 2 godz. na środku zrobił się wysoki stożek bokami wegiel znowu się nie wypalał i w trakcie podawania węgla spadał do popielnika.Pozdrawiam...idę przesiać węgiel z paleniska i wyczyścić piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 03.11.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Miałaś zmieniać tylko przerwę podawania. 6 postów wyżej napisałem żeby dać siłę nadmuchu na 4 bieg - a Ty piszesz że miałaś na 3 biegu. Jak będziesz rozpalać zostaw wszystko tak jak było kiedy wygasło, tylko siłę nadmuchu daj na 4 bieg - i obserwuj. Jeżeli po 3 - 4 godzinach nie będzie grzać albo na palniku znów zacznie niepokojąco rosnąć - zwiększ siłę nadmuchu na 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 03.11.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Piec cały wyczyszczony...nadmuch zmieniony na 4...Dzisiaj chyba nie rozpalę bo nie jest tak źle, ale już sobie wydrukowałam moje ustawienie i Twoją odpowiedź...Chyba za dużo miałam doradców...moja wina...Zostaję przy Tobie...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 04.11.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 No to rozpaliłam...parametry takie jak przy zgaśnięciu...nadmuch 4...temperatura rośnie...za pół godziny sprawdzę kopczyk w palenisku...narazie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 No to rozpaliłam...parametry takie jak przy zgaśnięciu...nadmuch 4...temperatura rośnie...za pół godziny sprawdzę kopczyk w palenisku...narazie ok. Nie prościej byłoby jednak zmienić sterownik na internetowy i ustawić automat i mieć święty spokój lub poprosić kogoś o zdalny nadzór i wprowadzenie korekt. Mi jak z 4 razy zgasł przy zmianie opału miałem dość i palnik gazowy przytargałem do rozpalania, a teraz raz na jakiś czas popatrzę na wykresy i ewentualnie wprowadzę jakieś korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 04.11.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Kopczyk rośnie..zwiększyłam nadmuch na 5 przy temp. 35 stopni...temp. nie rośnie...jeszcze sprawdzę za jakiś czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 04.11.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Nie prościej byłoby jednak zmienić sterownik na internetowy i ustawić automat i mieć święty spokój lub poprosić kogoś o zdalny nadzór i wprowadzenie korekt. Mi jak z 4 razy zgasł przy zmianie opału miałem dość i palnik gazowy przytargałem do rozpalania, a teraz raz na jakiś czas popatrzę na wykresy i ewentualnie wprowadzę jakieś korekty. Co to za sterownik? Proszę o więcej informacji...Też mam już dosyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Co to za sterownik? Proszę o więcej informacji...Też mam już dosyć... Pewnie chodzi mu o SPP lub Bruli - możesz o nich poczytać u mnie na stronie: http://suspenser.eu/sterowniki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Pewnie chodzi mu o SPP lub Bruli - możesz o nich poczytać u mnie na stronie: http://suspenser.eu/sterowniki/ Ja mam ecoal/bruli może z tego co słyszałem SPP lepiej steruje piecem, ale znowu ecoal/bruli steruje u mnie całym ogrzewaniem i dodatkowo ma te swoje statystyki. Słyszałem ze defro wypuścił/ma wypuścić klona ecoal/bruli może lepiej podejdzie pod ten piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 04.11.2014 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Temperatura ok.39 stopni...idę spać...jutro będę pilnować jak piec działa zgodnie z sugestiami kobry...Dobranoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 05.11.2014 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Piec nie zgasł...temp. na piecu ok. 36 stopni...w popielniku jest kilka węgielków nie spalonych...nie ma dużo popiołu...woda w bojlerze letnia...To na teraz za chwilę będę sprawdzała co i jak z działaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.11.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jak to na piecu 36 stopni? Jaką masz zadaną temperaturę? Czy coś się teraz ostatnio załączyło do grzania - na przykład bojler po długim postoju czy jakieś grzejniki i temperatura pieca tak mocno spadła? Napisz czy rośnie ta temperatura i w jakim mniej więcej tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 05.11.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Temperatura zadana 50 stopni...nic nowego nie mam załączone...tzn odkręcone mam wszystkie kaloryfery bo temp. na piecu c.o. max 40,7 i piec cały czas chodzi. Stałam przy nim przeszło pół godziny i cały czas podawał tzn tak jak ustawiony i wentylator też chodził.W przerwie podania temperatura spadała czasami do 37 stopni Edytowane 5 Listopada 2014 przez MajaRóżakicia dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 05.11.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Panowie a może sterownik coś oszukuje. Bo to trochę dziwne. A ile pokazuje na termometrze na kotle tym zastępczym o ile jest. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts