Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

W tych parametrach brakuje mi jednego - powinien mieć w nazwie coś z rozdmuchem, Rozdmuch, Bieg Rozdmuchu, Czas Rozdmuchu - jakoś tak. Nie przegapiłaś go przypadkiem? Zrobiłbym tak: Na początek ustawiłbym w menu serwisowym parametr " Opoz. wyl. nadm " na 5 s. Parametr " Opoz. zal. podaj. " na 10 s. W głównym menu dałbym podawanie 5s, przerwa 45s, siła nadmuchu 4, przerwa w podtrzymaniu 30, praca w podtrzymaniu 5. I trzeba by sprawdzić jak kocioł będzie pracował w podtrzymaniu. Czy teraz zacznie się najpierw załączać dmuchawa, po 10 sekundach jej pracy podajnik na 5 sekund i po wyłączeniu podajnika jeszcze przez 5 sekund dmuchawa. I czy klapka przy dmuchawie otwiera się w trakcie pracy dmuchawy w podtrzymaniu. PS. Po wprowadzeniu zmian oczyść popielnik. I tak za jakieś 2 godzinki po zmianie nastaw popatrz do kotła i opisz co tam widzisz. Najlepiej byłoby na chwilę przy nim usiąść. Policzyć ile musi wykonać cyklów pracy ( czyli ile razy musi podać węgiel ), żeby dojść do temperatury zadanej. Zobaczyć o ile przebije temperaturę zadaną. Zmierzyć czas przez jaki pozostaje w podtrzymaniu. Edytowane przez kobra64

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maja

opcja o której pisze Kobra to "bieg rozdmuchu" odpowiada za to z jaką prędkością wystartuje wentylator do pracy zarówno w podtrzymaniu jak i do pracy. niestety nie pamiętam czy jest w nastawach głównych czy w menu instalatora

skoro jednak masz problemy z fazą pracy to trzeba chyba zmienić podejście do nastaw.

myślę że kłopotem jest węgiel i trzeba zmienić sposób jego spalenia.

jeśli przy stosunku 1:9 masz bokami niedopałki to proponuję rewolucję:

podawanie 5sek

przerwa 100sek

nadmuch 2

w nosie miej temperaturę na kotle na razie- zapewne nie będzie rosła. bardziej nam zależy na dobraniu mieszanki z powietrzem w czasie najpierw.

więc ustawiasz i dajesz mu pracować powiedzmy pół godziny.

jak zacznie kopiec rosnąć dajesz tylko nadmuch oczko w górę, jeśli zacznie się kopiec zapadać to nie ruszasz nadmuchu tylko skracasz przerwę o 5 sek.

wracasz do salonu na pół godziny.

po tym czasie zabawa od nowa- czyli albo nadmuch w górę albo krótsza przerwa.

jeśli okaże się że węgiel musi długo z małym nadmuchem aby się dopalił bo po zwiększeniu mocy pojawiają się spieki to potrzebny będzie zakup domieszki- już Ci kobra poleci odpowiednią

Poddaję się...zrobiłam to co kobra napisał i ...Oczyściłam na równo palnik i znowu kilka centymetrów żaru powyżej krawędzi i węgiel bokami przelatuje...Będę w domu ok.20:00 zobaczę co będzie...
Dodaj do przerwy 5 sekund. Jeżeli kocioł nie wygasa, osiąga zadaną temperaturę bez problemu i w domu masz ciepło to nic więcej oprócz przerwy nie ruszaj. Wybierz popiół i znów poczekaj do rana. Jeżeli rano znów stwierdzisz że przesypał niespalony opał - wybierz popiół i znów dodaj do przerwy 5 sekund. I nic oprócz przerwy nie ruszaj. Napisz rano czy przesypał, jeżeli tak to czy ilość przesypanego opału się zmniejszyła. Jak znajdziesz chwilę siądź przy kotle i zaobserwuj jak pracuje w podtrzymaniu - czy najpierw startuje dmuchawa, w 10 sekund po jej starcie załącza się podajnik na 5 sekund, po wyłączeniu podajnika jeszcze 5 sekund pracuje dmuchawa. Jeżeli kocioł grzeje i nie wygasa - będziesz wprowadzać 2 zmiany na dobę. Tylko przerwy podawania - nic więcej nie będziesz ruszać. Za najwyżej 2 - 3 dni będzie Ci się palić jak ta lala. Edytowane przez kobra64

I piec zgasł...temperatura nie rosła...włączył się alarm...A ustawienie było takie :

temp. zadana 50

czas podania 5 sek

przerwa podania 1 min 35 sek

temp. zal.pomp 40 stopni

histereza kotła 2 stopnie

histereza CWU 4 stopnie

siła nadmuchu 3 bieg

pompa CWU zał.

res.pok. wył.

alarm temp. 3 godz

praca w podtrz. 5 sek

przerwa w podtrz. 30 min

stała pompa CO zał.

Na dworze ciepło więc pieca narazie nie włączę, chyba,że wieczorem i wtedy zobaczę co się będzie działo.

Wczoraj po wyczyszczeniu tzn zrównaniu z krawędzią paleniska po ok. 2 godz. na środku zrobił się wysoki stożek bokami wegiel znowu się nie wypalał i w trakcie podawania węgla spadał do popielnika.

Pozdrawiam...idę przesiać węgiel z paleniska i wyczyścić piec...

Miałaś zmieniać tylko przerwę podawania. 6 postów wyżej napisałem żeby dać siłę nadmuchu na 4 bieg - a Ty piszesz że miałaś na 3 biegu. Jak będziesz rozpalać zostaw wszystko tak jak było kiedy wygasło, tylko siłę nadmuchu daj na 4 bieg - i obserwuj. Jeżeli po 3 - 4 godzinach nie będzie grzać albo na palniku znów zacznie niepokojąco rosnąć - zwiększ siłę nadmuchu na 5.

No to rozpaliłam...parametry takie jak przy zgaśnięciu...nadmuch 4...temperatura rośnie...za pół godziny sprawdzę kopczyk w palenisku...narazie ok.

Nie prościej byłoby jednak zmienić sterownik na internetowy i ustawić automat i mieć święty spokój lub poprosić kogoś o zdalny nadzór i wprowadzenie korekt. Mi jak z 4 razy zgasł przy zmianie opału miałem dość i palnik gazowy przytargałem do rozpalania, a teraz raz na jakiś czas popatrzę na wykresy i ewentualnie wprowadzę jakieś korekty.

Nie prościej byłoby jednak zmienić sterownik na internetowy i ustawić automat i mieć święty spokój lub poprosić kogoś o zdalny nadzór i wprowadzenie korekt. Mi jak z 4 razy zgasł przy zmianie opału miałem dość i palnik gazowy przytargałem do rozpalania, a teraz raz na jakiś czas popatrzę na wykresy i ewentualnie wprowadzę jakieś korekty.

Co to za sterownik? Proszę o więcej informacji...Też mam już dosyć...

Pewnie chodzi mu o SPP lub Bruli - możesz o nich poczytać u mnie na stronie:

http://suspenser.eu/sterowniki/

Ja mam ecoal/bruli może z tego co słyszałem SPP lepiej steruje piecem, ale znowu ecoal/bruli steruje u mnie całym ogrzewaniem i dodatkowo ma te swoje statystyki. Słyszałem ze defro wypuścił/ma wypuścić klona ecoal/bruli może lepiej podejdzie pod ten piec.

Temperatura zadana 50 stopni...nic nowego nie mam załączone...tzn odkręcone mam wszystkie kaloryfery bo temp. na piecu c.o. max 40,7 i piec cały czas chodzi. Stałam przy nim przeszło pół godziny i cały czas podawał tzn tak jak ustawiony i wentylator też chodził.W przerwie podania temperatura spadała czasami do 37 stopni Edytowane przez MajaRóżakicia
dodanie informacji