Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

Witam!Pisze do was z podobnym problemem co Maja.Od roku jestem posiadaczem pieca setlans eko plus 17 kw firmy kon-bud.Palenie w tym piecu na początku było dla mnie koszmarem,tak naprawde wolałem palić na ruszcie zastępczym.Teraz gdy zaczyna robić się zimniej na dworze znów zaczynam walkę z ustawieniami i ciągłym przesiadywaniem w kotłowni.Według mnie piec nie dopala groszku,długo grzeje zadaną temp.i krótko jest w podtrzymaniu.Moje parametry to:20s podawanie,65s przerwa,60% dmuchawa,przedmuchy w podtrzymaniu co 3 min na 60s dmuchawa 60%,histereza 2 stop.Do ogrzania mam ok.140m2,200 l bojler i ok.100 m2 podłogówki.Proszę was o pomoc?:cry::cry::cry::cry:

Sprawdź uszczelnienie palnika

i na początek podziel podawanie na mniejsze wsady czyli masz 1:3,25

ustaw

6 s podawanie

20 s przerwa

Edytowane przez animuss

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam!Co to znaczy uszczelnienie palnika?Miałem małe problemy z tym piecem,na początku serwisant zmienił mi uszczelkę w zasobniku na eko na taką gumową,ponieważ przy grzaniu wydobywał się dym z zasobnika.Potem przerabiał dmuchawę z tyłu na przód pieca,a po paru miesiącach pękła mi taka wymieniana część na retorze.Na szczęście piec jest jeszcze na gwarancji i wymienili.Do czego dążę jak przysłali mi tą część to ona bardzo ciasno pasowała,ale weszła może tu jest problem.Może coś dmucha nie tak?Zobaczę twoje parametry dzięki!

witam!Co to znaczy uszczelnienie palnika?Miałem małe problemy z tym piecem,na początku serwisant zmienił mi uszczelkę w zasobniku na eko na taką gumową,ponieważ przy grzaniu wydobywał się dym z zasobnika.Potem przerabiał dmuchawę z tyłu na przód pieca,a po paru miesiącach pękła mi taka wymieniana część na retorze.Na szczęście piec jest jeszcze na gwarancji i wymienili.Do czego dążę jak przysłali mi tą część to ona bardzo ciasno pasowała,ale weszła może tu jest problem.Może coś dmucha nie tak?Zobaczę twoje parametry dzięki!

Uszczelnia się palnik silikonem ,a jaki masz tam palnik daj zdjęcia .

tzn.silikon masz na myśli coś w rodzaju bosman na wysokie temp.Ten kopczyk na zdjęciu jest z twoich ustawień 6sx20s.,wydaje mi się,że bardzo długo grzeje zadaną temp.tj,50 stop.przy histerezie 2 stop.ok.23 minuty

To jest korona palnika trochę inna ale wiadomo o cochodzi

http://images61.fotosik.pl/404/4fb96e7e7ca14086gen.jpg

na zdjęciu leży odwrotnie, miejsca styku z palnikiem korony zaznaczone w kolorach zielony czerwony, smaruje się uszczelniaczem do pieców kominków do 1500*c

Twoja taka

http://i688.photobucket.com/albums/vv250/grzenkowicz/th_koronaBrucer1.jpg

Edytowane przez animuss

[ATTACH=CONFIG]293563[/ATTACH]zaraz postaram się coś wrzucić.

niezależnie czy ten palnik uszczelniony czy nie to na pewno przewęglony. za malo wiatru - wymiennik czarny

uszczelnić palnik podnieśc nadmuch- tylko nie od razu. najpierw odpalić po uszczelnieniu. może się okazać że proces uszczelniania skieruje odpowiednią ilość powietrza tam gdzie trzeba i będzie dobrze. jak nadal niedopał to wiatr w górę

Właśnie,zauważyłem różnice ponieważ na wszystkich grzejnikach mam termostaty i były nastawione na 6,ponieważ mojej pani jest wiecznie zimno.Przy całodobowym paleniu i termostatach na 6 w domu w pewnym momencie było prawie 26 stopni,więc postanowiłem przestawić je chociaż na 3.I wtedy zobaczyłem,że piec pracuje inaczej,jakby szybciej grzał i dłużej trzymał.