Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO Komfort eko...Pomocy!!!!!

MajaRóżakicia

Recommended Posts

więc postanowiłem przestawić je chociaż na 3.I wtedy zobaczyłem,że piec pracuje inaczej,jakby szybciej grzał i dłużej trzymał.

To chyba normalne - jak z autem - do 50 km/h rozpędzasz w 5 s. a do 100 12 s. :) A komfort najważniejszy. Jak na 3 masz dobrą temperaturę to po co więcej odkręcać?

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za rade.Nie wiem jak to będzie jak będą mrozy,pewnie będę musiał podkręcić je na 4-5.Teraz gdy na dworze jest na + wystarczająco jest na 3.s

Nie będziesz musiał nic podkręcać bo np. 3 to około 20*C, 4 to około 24*C i termostat otwiera i przymyka zawór do grzejnika tak, żeby zadaną temp. utrzymać.

Przy mrozach wystarczy podnieść temp. zadaną na kotle co spowoduje wzrost temp. zasilającej grzejniki, a to z kolei moc samych grzejników.

Wczoraj byłam znowu przerażona bo węgiel w popielniku...uparłam się...przeczytałam co doradzaliście i...dzisiaj rano ODPUKAĆ PROSZĘ... szok...pyłek i trochę spieków...W domu temperatura letnia...więc piec wyłączyłam...trochę oszczędzę na groszku ... Następne włączenie pieca na tych samych parametrach. Życzenia złożę za kilka dni...Dzisiaj dziękuję ...

A co to da?

Jest kilka sposobów na ogrzewanie domu ,ty stosujesz jeden temperaturą ,jak zimno podnosisz temperaturę wody w instalacji i masz cieplej ,można też przepływem wody ,szybszy obieg w instalacji pozwala na uzyskanie wyższej temperatury w pomieszczeniach bez konieczności podwyższania temperatury wody w instalacji.:)

Rozumiem,czyli woda szybciej krąży w instalacji i podnosi temperaturę-ciekawę.:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:Ale automatycznie pompki zwiększają swoją prędkość i pobór prądu.No,ale coś za coś.

Tak pompki zwiększają pobór prądu,ale niższa temperatura na kotle to większy odbiór energii cieplnej przez twój kocioł .Kup sobie pompki elektroniczne ciągną tyle prądu na III biegu co zwykła pompa na I biegu..

Tzn,mniejsza temperatura na kotle to większy odbiór cieplny?Widziałem takie na jednym filmie na youtube,a ile może kosztować taka pompka?
Tak niższa temperatura na kotle to większy odbiór cieplny ,a pompka "czterdziestka" kosztuje 3 stówy . :)

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-grundfos-alpha-2l-25-40-180-i4910280638.html