xlenka 02.03.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam! Spprzedawcy mnie tak zakręcili jak rondo w Będzinie. Każdy radzi co innego. Dom nowo wybudowany, ściana trójwarstwowa z ociepleniem 10cm. Powierzchnia użytkowa to 150 m + 20 m garaż + bojler 140 l + jeden grzejnik w piwnicy,. W domu grzejniki + podłogówka w dwóch łazienkach i kuchni. Dom jest parerowy rozłożysty 17 X 18 m ( jeśli to ma jakieś znaczenie ) Strop teriwa, strych na pranie, graty i ...siłownię. Dach ocieplpny wełną. na dachu płyty i gonty. Chodi mi o 22 stopnie w pomieszczeniach mieszkalnych i jak najbardziej ekonomiczny piec pod względem opału i np. poboru mocy. Cały cas był brany pod uwagę na ekogroszek, ale jest teraz tyle mozliwości, że nas skołowali. Dodam, że w obecnym domu may stary pies do którego trzeba cały czs latać, więc jeśli załdunek miałby być raz na dobe to już dla nas nie problem, tylko koleżanka postraszyła mnie, ze ma miałowy i jak zimno to i tak chodzi często. Budżet do 9 tys. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.03.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 stałopalny podajnik, albo dolnego spalania 10-12 kW, górnego spalania ok 20-25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.03.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Ile macie tej wełny w dachu i jakiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 07.03.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zdecydowaliśmy sie na kocioł z ppodajnikiem na ekogroszek. Pod uwagę bierzemyy DefroRBR EkouniwersalWitkowskiSekom Skam-p Premium Jeszcze z czopuchem na górze zrobiłaby firma Kamen, ale bardzo mało na jej temat na forum Nie mamy dużego wyboru bo wyjście czopucha muci być usytuowane na górze. Podoba nam się Witkowski KMB-RP PLUS, ale raz panowie z firmy doradzają 19kw raz 22kw którego na stronie w ogóle nie ma. Może jakieś rady od osób użytkujących te piece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 a dlaczego musi być wyjście do góry???przecież można założyć kolano i prostym odcinkiem doprowadzić do wejścia w komin. trzeba tylko zadbać aby nie było tych kolan za dużomoc kotła moim zdaniem maksymalnie 12KW jeśli z podajnikiem większych nie brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 07.03.2013 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Właśnie za dużo byłoby kolan. Wejście kominowe do czopucha zrobili nie z tej stony co potrzeba i nic się już nie da zrobić Zdjęcia Edytowane 7 Marca 2013 przez xlenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Zdecydowaliśmy sie na kocioł z ppodajnikiem na ekogroszek. Pod uwagę bierzemyy Defro RBR Ekouniwersal Witkowski Sekom Skam-p Premium Jeszcze z czopuchem na górze zrobiłaby firma Kamen, ale bardzo mało na jej temat na forum Nie mamy dużego wyboru bo wyjście czopucha muci być usytuowane na górze. Podoba nam się Witkowski KMB-RP PLUS, ale raz panowie z firmy doradzają 19kw raz 22kw którego na stronie w ogóle nie ma. Może jakieś rady od osób użytkujących te piece? Ja polecę ci RBRa i Skama, znam te kotły dobrze i wiem jak pracują. Witkowski proponuje 22 czy 19kW bo mniejszych pewnie nie robi a te będą dużo za duże. Luknij na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 07.03.2013 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tak to wyglada w piwnicy. http://s1.pokazywarka.pl/bigImages/1813726/6416813.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.03.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 karoka ci proopnuje kotły przyzwoiteupewnij się tylko w przypadku skam-premium co do budowy wymiennika z takim rozwiązaniem- pisali koledzy że się różni od standardunie szukaj nic ponad 12KW bo będziesz się przyczyniać do efektu cieplarnianego i szybszego drenażu swojego portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 07.03.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) A co myślicie o Hefie? Mają też z takim wyjściem, że super by się wpasował. Szwagier ma i wychwala, pali drugi sezon, tylko, że ten co miałby być u nas nie ma żeliwnego podajnika i rusztu wodnego tylko żeliwny.Znalazłam jeszcze Diubarczyk, Cichewicz, Weber, Enka ( u każdego z producentów jest wyjście u góry )Więcej nie szukam, bo oszaleje Drogą selekcji Defro odpada bo ten do by nam odpowiadał wymiarowo ma podajnik tłokowy, którego do ekogroszku nie polecają. Edytowane 7 Marca 2013 przez xlenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 18.03.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam! Spprzedawcy mnie tak zakręcili jak rondo w Będzinie. Każdy radzi co innego. Dom nowo wybudowany, ściana trójwarstwowa z ociepleniem 10cm. Powierzchnia użytkowa to 150 m + 20 m garaż + bojler 140 l + jeden grzejnik w piwnicy,. W domu grzejniki + podłogówka w dwóch łazienkach i kuchni. Dom jest parerowy rozłożysty 17 X 18 m ( jeśli to ma jakieś znaczenie ) Strop teriwa, strych na pranie, graty i ...siłownię. Dach ocieplpny wełną. na dachu płyty i gonty. Chodi mi o 22 stopnie w pomieszczeniach mieszkalnych i jak najbardziej ekonomiczny piec pod względem opału i np. poboru mocy. Cały cas był brany pod uwagę na ekogroszek, ale jest teraz tyle mozliwości, że nas skołowali. Dodam, że w obecnym domu may stary pies do którego trzeba cały czs latać, więc jeśli załdunek miałby być raz na dobe to już dla nas nie problem, tylko koleżanka postraszyła mnie, ze ma miałowy i jak zimno to i tak chodzi często. Budżet do 9 tys. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Kurcze, coś dużo znaków zapytania. Czy ta siłownia i pralnia jest uwzględniona w powierzchni grzewczej budynku? Spróbuję policzyć, proszę nie bić: Podana powierzchnia to 170 m, a sam wymiar zewnętrzny budynku to 17x18m, co daje nam 306 m (oczywiście jest to wymiar zewnętrzny czyli w przybliżeniu wewnętrzny wychodzi ok 288 m) Jakie zapotrzebowanie kW jest podane w projekcie budynku? Jeśli chodzi o producentów - wiem, że niektórzy mają możliwość wykonania niestandardowego czopucha. Szwagier miał taką sytuację z Galmetem, stąd jestem trochę w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 19.03.2013 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Dom jest w kształcie litery L więc dlatego wymiary wychodzą inne. Strych nieogrzewany ( siłownia i suszarnia prania ) Zamówiliśmy już piec Sas Multi 17 Kw. Mam nadzieję, że bedziemy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 19.03.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 17 kW? czyli wypociny kolegów poszły na marne. Pewnie poszła zasada że lepiej trochę większy niż za mały hehe. poracha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.03.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Przynajmniej koleżanka będzie miała o czym pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 07.08.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam,potrzebuję porad w sprawie mocy kotła na ekogroszek z podajnikiem do mieszkania o powierzchni ok. 108 m2. Stare budownictwo, budynek niemal 100-letni, nieocieplony. Mieszkanie na parterze, pod spodem piwnica, piętro wyżej inne mieszkanie, więc nie będzie bezpośrednich strat przez dach. Ogrzewanie grzejnikami płytowymi, bojler 120L.Zastanawiałem się nad 15kW, lecz jedną opinię mam że wystarczy 12 kW. Co o tym sądzicie? Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez z-paul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 07.08.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, potrzebuję porad w sprawie mocy kotła na ekogroszek z podajnikiem do mieszkania o powierzchni ok. 108 m2. Stare budownictwo, budynek niemal 100-letni, nieocieplony. Mieszkanie na parterze, pod spodem piwnica, piętro wyżej inne mieszkanie, więc nie będzie bezpośrednich strat przez dach. Ogrzewanie grzejnikami płytowymi, bojler 120L. Zastanawiałem się nad 15kW, lecz jedną opinię mam że wystarczy 12 kW. Co o tym sądzicie? witam dużo zależy od jakości paliwa ja wybrałbym 15kW o jakim kotle myślisz? pozdrawiam Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 07.08.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam, potrzebuję porad w sprawie mocy kotła na ekogroszek z podajnikiem do mieszkania o powierzchni ok. 108 m2. Stare budownictwo, budynek niemal 100-letni, nieocieplony. Mieszkanie na parterze, pod spodem piwnica, piętro wyżej inne mieszkanie, więc nie będzie bezpośrednich strat przez dach. Ogrzewanie grzejnikami płytowymi, bojler 120L. Zastanawiałem się nad 15kW, lecz jedną opinię mam że wystarczy 12 kW. Co o tym sądzicie? 10-12kw weź nie wiekszy poszukaj z sterownikiem ecoal ,bruli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 07.08.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 bierz max 12kW a i tak pełną parą bedzie szedł w mrozy po niżej -20 czyli jakiś tydzień dwa wciągu całej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z-paul 07.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Zastanawiałem się nad Skam-p Premium 12kW ze sterownikiem Bruli oraz RBR EKOUNIWERSAL 11kW ze starownikiem eCoal.Przyszły teść mi najpierw wyszukał ofertę kotła Stalkot KWM-SGR 15 kW, a następnie Defro Komfort Eko 12kW. Wyczytałem o kotłach dużo i te od niego jakoś dobrej opinii nie mają, dlatego myślę o tych dwóch pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 07.08.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 witam dużo zależy od jakości paliwa ja wybrałbym 15kW o jakim kotle myślisz? pozdrawiam Dlaczego koledze doradzasz taki wielki kociołek jak mój, przecież on ma dużo mniej do ogrzania niż ja. Będzie miał sporo przewymiarowany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts