mar1973 08.08.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 U mnie 45% zwracają, nie więcej jak 3000 zł, więc chyba warto się temu bliżej przyglądnąć. witam 3.000 piechotą nie chodzi tam, gdzie montuję, a gdzie są lub były jakieś dofinansowania - zawsze była lista kolejkowa, przepychanki, itp. jeżeli jesteś zmuszony (lub masz zamiar w niedalekiej przyszłości) wymienić stary kocioł na nowy - nie ma się co zastanawiać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLekR. 21.01.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam. Chciałbym dołączyć się też do tematu żeby nie zaczynać już nowego o tym samym wątku. A mianowicie niedawno kupiliśmy dom z żoną wybudowany w roku 77. Chcielibyśmy zrobić nową instalację C.O. mianowicie pokoje grzejniki panelowe a kuchnia łazienka i przedpokój ogrzewanie podłogowe plus łazienka dodatkowo suszarki a c.w.u. jakieś 200L i zasilić to kotłem z podajnikiem tłokowym gdyż chciałbym używać groszku jako paliwa o granulacji do 4 cm Zastanawiam się nad kotłem od Witkowskiego z serii EKW-RAPS 22kw . Czy może mi ktoś doradzić jaki kocioł ewentualnie zakupić i jakiej mocy powinien on być żeby niebył przewymiarowany. Dom 10x12m jest nieocieplony (w przyszłości planujemy ocieplenie) ściana 40 cm z pustaka , okna wymienione na plastiki, dach nieocieplony ( w planach również ocieplenie) powierzchnia parteru 75m, góra 75m, wejście i klatka to około 30m, docelowo chcemy zaadoptować strych na powierzchnię mieszkalną to jest około 9x11m z tym że nie ma tam pełnego wymiaru a średnia wysokość wyniesie około 2,2m dach jest 4 spadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgoś83 21.01.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam:) jesteśmy na etapie szukania kotła c.o, w projekcie napisane jest,że projektuje się kocioł typ UKS 23,0 kW i stąd moje pytanie czy ktoś używa taki kocioł i czy jest to dobry wybór. Zapotrzebowanie na moc cieplną dla bud.nr 1 wynosi 12876 W a dla budynku nr 2 6844 W (mamy do ogrzania dwa budynki z jednego kotła). I czy grzejnik typ CV22-50 też jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 OLekR, nie pchałbym się w tłoka.Są kotły na ślimaku żeliwne na których również można spalać grubsze frakcje paliwa i są lepiej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam:) ... I czy grzejnik typ CV22-50 też jest ok? odpowiadam tylko na to; jeden taki grzejnik na te 2 budynki to zdecydowanie za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLekR. 24.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 karoka65 , to może podpowiedziałbyś jaki wybrać do mojego domu (KW) ewentualnie możesz podać kilku producentów kotów ze ślimakiem (tzn cieszących się uznaniem i bezawaryjnością) i wtedy napewno bym zawęził obszar poszukiwań może ktoś jeszcze mi coś podpowie gdyż nie chciałbym przewymiarować kotła bo jak narazie to taki mam i pożera duże ilości opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts