Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa po nowemu

jarpol

Recommended Posts

[ciekawsze odcinki

Zaklad Energetyczny wydajac warunki przesteplowal pieczatka tylko 7 naszych planow zagospodarowania dzialki wykonanych przez kierownika budowy .Calosc dokumentacji z ZE otrzymamy po otrzymaniu opinii z ZUDP przy starostwie. Teraz skladamy dokumenty do ZUDP ciekawe ile zajmie nam ta procedura o wszystkich zalacznikach nastepnym razem. Jak widzimy w naszym projekcie typowym podczas starania sie o dokumenty potrzebne na pozwolenie do budowy uczestniczy caly czas tylko kierownik budowy jak do tej pory nie korzystalismy z uslug projektanta ani architekta. Inna moze wyniknac procedura przy projektach indywidualnych ale my nie omawiamy tego przypadku. CDN...................

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jak widzimy w naszym projekcie typowym podczas starania sie o dokumenty potrzebne na pozwolenie do budowy uczestniczy caly czas tylko kierownik budowy jak do tej pory nie korzystalismy z uslug projektanta ani architekta.

Zapewniam, przy moim typowym projekcie wysilał się WYŁĄCZNIE architekt - wszystko za mnie załatwił, kierownik dopiero wrócił z wakacji, zabiera się za czytanie projektu (pozwolenie już od jakiegoś czasu mam).

...w przedostatnim odcinku kierownik budowy zaaranżuje nam sypialnię...cdn

...w ostatnim odcinku zaśpiewa nam kołysankę na dobranoc.koniec.

Jarpol, bez urazy, czytam pilnie twój serial, jest dużo konkretów i dzięki ci za to, ale twoja stronniczość może zniechęcić najwytrwalszych.

czego ci nie życzę.

Kto ma inne pomysły?

U nas inne pomysly wygladaja troche inaczej geodeta dostarczyl nam wylaczenie z produkcji rolnej terenu zajmowanego pod budynek. Natomiast wszystkie warunki techniczne otrzymane od dostawcow medii jako ksera oraz warunki techniczne otrzymane z gminy tez ksera oraz naszych 7 projektow zagospodarowania dzialki wykonanych przez kierownika budowy a opieczetowanych przez ZE skladamy wraz ze znaczkami skarbowymi za 6 pln do Zespolu Uzgadniania Dokumentacji Projektowych przy starostwie. Za trzy dni w naszym przypadku powinnismy otrzymac opinie z ZUD. Teraz nastepna czynnosc do wykonania przez naszego kierownika budowy otoz przy pomocy tej samej pieczatki co poprzednio a zastosowanej na projekcie zagospadarowania dzialki oraz drugiej pod nazwa "adaptowal" stemplujemy wszystkie karteczki - strony - naszych projektow technicznych wraz z poprawkami dokonanymi za pomoca czerwonego dlugopisu we wszystkich egzemplarzach jest to czynnosc meczaca ale przygotowujaca nasze projekty techniczne do ostatniej fazy kompletowania dokumentow .

W drugim rozdziale:

Inwestor zmusza kierownika budowy do wykonania znaczacych zmian w wykonaniu budowy tzn. powiekszenia realizowanego budynku o prawie 2 metry. Dochodzi do sporu pomiedzy inwestorem a kierownikiem budowy. Inwestor mowi ze nie takie poprawki sie robilo na budowach i one stoja. Kierownik budowy informuje inwestora ze jego dzialnie jest niezgodne z prawem budowlanym i uzyskanym pozwoleniem na budowe. Wstrzymuje roboty zapisuje w dzienniku budowy ze istotne zmiany nalezy uzgodnic z pania projektant wykonuje telefon do projektanta. Jest pelne zaskoczenie pani projektant po wizycie na budowie nie bardzo wie jak tego dokonac. Kierownik budowy zaprasza pania projektant na rozmowe ktora ma wyjasnic ile dodatkowego wynagrodzenia mozna pobrac za dokonane zmiany w projekcie celem zmiany w pozwoleniu na budowe.

UWAGA:

Inwestorze powinienes wiedziec ze takie zmiany powoduja zmiane pozwolenia na budowe jest to czysta formalnosc ale bez projektanta i kierownika budowy niczego nie zdzialasz .Pamietaj jednak ze tym razem sasiedzi nie maja wplywu na decyzje wydana przez organ architektury. Nie ryzykuj szybko dokonuj zmiany pozwolenia na budowe aby cie nie dopadla jakas kontrol w miedzyczasie. Jesli zlozysz wniosek o zmiane pozwolenia na budowe cykl twojej budowy moze ciagnac sie bez przeszkod. CDN...........

Kto ma inne pomysły?

W ZUDP juz wszystko w piatek bylo gotowe oczekujemy tylko na pieczatke i podpis kierownika biura umowlilismy sie na poniedzialek godz 9.00 do odbioru OPINII.

Na innej budowie inwestor uparl sie na odbior koncowy obiektu przez kierownika budowy bez dokumentow typu opinia kominiarska , protokol elektryczny, niekompletna mapa inwentaryzacji powykonawczej dot. medii inwestor dokonal wpisu do dziennika budowy ze zwalnia kierownika budowy z odpowiedzialnosci za niekompletnosc dokumentow oraz ponosi odpowiedzialnosc i odbiera budynek pod wzgledem technicznym . Ten zapis zwalnia calkowicie kierownika budowy z odpowiedzialnosci za wady techniczne zarazem ukryte na obiekcie.Kierownik wypelnia do konca dziennik budowy zaznaczajac godzine ostatniego wpisu do dziennika oraz wypelnia zgloszenie zakonczenia budowy dolacza ksero swoich uprawnien oraz ksero oplaconej skladki OC. W tym momencie rozwiazuje sie umowe z kierownikiem budowy na tej budowie. Zgodnie z ustna informacja kierownika budowy wydzial budowlany nie przyjal papierkow po odbiorze. Inwestor musi wg. prawa budowlanego DODATKOWO wykonac rysunki z naniesionymi nie istotnymi zmianami na budowie oraz co wazne musi uzyskac podpis projektanta oraz kierownika budowy. Dochodzi do wyjasnienia stanowiska ze czynnosci kierownika budowy po odbiorze koncowym to praca za inne wynagrodzenie inwestor zastanawia sie co ma dalej z tym zrobic?????????

W ZUDP

Tak otrzymalismy Opinie ZUDP oplacilismy 92 pln w kasie starostwa na naszych planach zagospodarowania dzialki nabito duze czerwone pieczatki. Opiszemy teraz co skladamy do jednego dostawcy media czyli Zaklad Elektryczny:

- 1-egz planu zagospodarowania placu budowy opracowanego przez naszego kierownika budowy wraz z czerwona pieczatka ZUDP

- 2 egz planu powyzszego lecz juz ksero

- 1 egz ksero opini z ZUDP

- 1 egz ksero mapy do celow ewidencyjnych

- ksero wszystkich ewidencji dzialek przez ktore ma przebiegac projektowane przylacze

- 4 egz projektu technicznego aby adaptowac przylacze na budynku czyli w naszym przypadku instalacja wewnetrzna.

Obiecano ze do 7 dni wszystko bedzie w komplecie do odbioru. Wtedy bedziemy placic ale o tym w dalszym odcinku. CDN.................

Hej Jarpol,

dzieki za wiele konstruktywnej wiedzy jaką się tu dzielisz.

Może mógłbyś mi doradzić kolejność działań. Mam wydane pozwolenie ale nie zgłosiłem rozpoczęcia robót budowlanych. Analizując projekt zwróciłem uwagę że garaż 5,15 jest za wąski na 2 samochody. Mogę go powiększyć przestawiając na zew. jedną jego ścianę. Jest to ściana zewnętrzna ale jakby nie ostatnia od budynku tzn zmiana ta nie powoduje zwiekszenia wymiarow budynku - ani szerokosci ani dlugosci calkowitej.

Jednak poniewaz spodziewam sie ze jest to zmiana istotna domyslam sie ze konieczna bedzie zmiana pozwolenia na budowe. I teraz pytanie o kolejnosc. Czy skladac papiery o zmiane pozwolenia czy najpierw zglosic rozpoczecie budowy i dopiero potem o zmiany? Chodzi o to czy sie moga nie zgodzic i ewentualnie każą budowac wg oryginału jezeli juz rozpoczęty. Czy moga przy okazji zmian cos wymyslic pt "a sprawdzimy czy pierwotne pozwolenie bylo wydane OK" i jakiejs błachostki sie doszukaja i bede mial problem. Nie mam nic "przewalonego" ale chucham na zimne i tak sobie teoretyzuje.

Nie jest tak ze duzo trudniej wstrzymac juz rozpoczeta budowe niz taka ktora sie jeszcze nie zaczela? lepiej zaczac czy zmieniac?

bede wdzieczny za kazda sugestie

I teraz pytanie o kolejnosc.

Pozwolenie na budowe jest wydane na okreslona ilosc czasu czyli jesli np. w okresie 2 lat nie rozpocznie inwestor budowy to pozwolenie na budowe wygasnie samoczynnie i nie potrzeba informowac ze np. nie ma sie pieniazkow na realizacje budowy. Jesli zglosi sie budowe na 7 dni przed terminem rozpoczecia robot i otrzyma sie dziennik budowy to rozpocznie sie fizyczny cykl budowy.

ZMIANY

No wlasnie powstaje pytanie czy bez zgloszenia juz wbito rydel w ziemie czy nadal rosna kwiatki na rabatce pod starym budynkiem czyli istniejacym?????????

Jesli jeszcze nic nie robiono fizycznego na budowie to temat jest prosty i nie ma tutaj zadnego znaczenia w ktorym momencie inwestor chce poprawiac plany zawsze moze poprawiac i doskonalic projekt techniczny a co za tym idzie zmieniac pozwolenia na budowe.

Wiec nie ma znaczenia w ktorym momencie zmieni sie pozwolenie na budowe.

ALE UWAGA!

Jesli pozwolenie na budowe zostalo wydane przed ostatnia nowelizacja prawa budowlanego czyli przed 5 grudnia 2003 to zmiana pozwolenia na budowe wydanego przed ta data spowoduje i tutaj niespodzianka ze pozostala czesc budowy owego garazu zostanie zakwalifikowana wg. nowego prawa budowlanego czyli po tej dacie??????????

Oznacza to ze owa budowla bedzie traktowana przez PINB jak pozwolenie wydane po dacie 1 stycznia br.

I wlasnie nowe prawo budowlane mowi ze urzad wydajacy pozwolenie moze ale nie musi sprawdzic na gruncie czy inwestor przypadkiem nie rozpoczal budowe bez zgloszenia rozpoczecia robot.?????????????.

WNIOSEK DO ZMIAN

- jesli zmiany beda nie istotne to wystarczy tylko 4 x rysunki wykonane przez kierownika budowy akceptowane przez projektanta

- przy zmianach istotnych nalezy opracowac projekt techniczny zawierajacy zmiany wykonany przez uprawnionego projektanta w 4 ezemplarzach do wniosku nalezy dolaczyc uzasadnienie tych zmian.

UWAGA!

Prawo budowlane oraz zalaczniki do niego nie reguluja co jest zmiana nie istotna ?

Inwestorze musisz powaznie przemyslec jak chcesz prowadzic dalej swoja budowe.CDN................

WNIOSEK DO ZMIAN

- jesli zmiany beda nie istotne to wystarczy tylko 4 x rysunki wykonane przez kierownika budowy akceptowane przez projektanta

- przy zmianach istotnych nalezy opracowac projekt techniczny zawierajacy zmiany wykonany przez uprawnionego projektanta w 4 ezemplarzach do wniosku nalezy dolaczyc uzasadnienie tych zmian.

UWAGA!

Prawo budowlane oraz zalaczniki do niego nie reguluja co jest zmiana nie istotna ?

Hej Jarpol,

wprost nie wierzę ale jednak chyba trafiła mi się okazja przedstawić Tobie jak wygląda aktualny stan prawny w tym temacie. Mianowicie weszła już w życie ustawa o zmianie ustawy Prawo Budowlane z dnia 30 kwietnia 2004 (Dz.U. z 2004r. Nr 93, poz. 888.),która określiła dokładnie co to jest istotne odstepstwo, cytuję:

PKT 14) w art. 36a:

a) ust. 2 i 3 otrzymują brzmienie:

„2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku

wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę,

przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.”,

b) dodaje się ust. 5 i 6 w brzmieniu:

„5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub

innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji

o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu;

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury,

powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości, liczby

kondygnacji i elewacji;

©Kancelaria Sejmu s. 5/15

3) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci

dachowych);

4) niezbędnych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego,

zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem;

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego

obiektu przez osoby niepełnosprawne;

6) zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub

decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów,

wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie

informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym

mowa w ust. 5.”;

dlatego stąd wiem że planowana przeze mnie zmiana JEST istotna (zmiana kubatury itd) . Moje pytanie dotyczyło tylko kwestii na ile wprowadzanie takich zmian irytuje urzędników i może spowodować że zafundują mi np. obowiązkową kontrolę przy odbiorze. Właśnie z powodu wprowadzonej zmiany. I czy nie lepiej zacząć budowę juz teraz najwyzej każą dokończyć wg oryginału. A moze to nie ma znaczenia i tak jak piszesz - mozna w dowolnym momencie wprowadzac zmiany.

A propos - jak wyglada procedura? Jest jakis osobny wniosek o zmiane pozwolenia na budowe? Trzeba uzasadniac? "Mi sie garaz wydal za wąski" itd itp?

itd itp?

Prawo budowlane nalezy czytac ze spojkojem moje posty rowniez to co podajesz jest ogolnie mi znane czytaj jeszcze raz moj post. Jednak moze sie zdazyc ze urzednik czytajac ustawe zrozumie ja dokladnie tak samo jak ty dlatego nalezy zlozyc dokumenty o zmiane i czekac na odpowiedz pisemna. Jesli bedzie negatywna nalezy zwrocic sie do urzedu o wyjasnienie odmowy i przedstawienie strony prawnej negatywnej odpowiedzi. Wtedy urzad po zastanowieniu sie odstapi od decyzji niewlasciwej gdyz nie znajdzie podstawy prawnej przeciw twojemu pisemnemu uzasadnieniu / nalezy wtedy dyskutowac o tzw. centymetry a jest to wazny argument i cale prawo budowlane z zalacznikami nie reguluje tej kwestii / podpisanego przez kierownika budowy oraz projektanta. Te dwie osoby na budowie sa mocniejsze w swoim uzasadnieniu niz caly urzad starostwa powiatowego.Powodzenia. CDN.............

To ja mam takie pytanie:

Stan faktyczny: dostałem pozwolenie na "budowę wewnętrznej instalacji gazowej dla budynku mieszkalnego". Budowa całego domu jeszcze trwa; jest jej kierownik, dziennik itd. W pouczeniu na odwrocie tego świeżego pozwolenia na gaz stoi to samo co standardowo przy pozwoleniach na budowę całych budynków, między innymi:

- inwestor jest zobowiązany zawiadomić PINB co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem robót, załączając: 1) oświadczenie kierownika budowy (robót) stwierdzające sporządzenie BIOZ i przejęcie kierownictwa plus oczywiście kwit z izby,

2) informację o danych z zakresu BIOZ zamieszczonych w ogłoszeniu z art. 42 ust.2 pkt.2 prawa budowlanego

Pytanie do Jarpola i innych (chętnie z doświadczeniami w PINB Piaseczno): jaka jest praktyka - czy mam traktować instalację gazową jako odrębną inwestycję (2-3 facetów robi to w max dwa dni), z własnym kierownikiem, dziennikiem (!) i zgłoszeniami na początku i na końcu (chyba nikt tak nie robi?!?), czy mam uznać, że jest to część całego procesu i tylko załączyć protokół odbióru instalacji gazowej do zgłoszenia końcowego?

To by oznaczało, że pouczenie jest dla pouczenia, papier cierpliwy, a urzędnicy myśleć nie muszą, zwłaszcza w dobie komputerów. Bo chyba dobrze rozumiem, zgodnie z przepisami i tym co wcześniej napisano, że BIOZ nie dotyczy takiej małej robótki?

Z samych przepisów niewiele moim zdaniem wynika, tu potrzebna jest praktytka :wink:

odrębną inwestycję [/b

Jesli kierownik budowy obecnego domu posiada jeszcze uprawnienia gazowe to moze spelniac funkcje kierownika budowy na instalacji gazowej jesli ich nie posiada to przykro mi ale musisz zatrudnic kierownika z takimi uprawnieniami.

Jesli bylo pozwolenie na budowe np. domu a instalacja gazowa jest jako uzupelnienie tzn. wystawca nowego pozwolenia powoluje sie na numer. poprzedniego pozwolenia to mozna dokonac dziela jako kontynuacja poprzedniego pozwolenia na budowe z tym ze kierownikiem robot musi byc ktos kto posiada uprawnienia do gazu.

Natomiast jesli jest to nowe oddzielne pozwolenie na budowe instalacji gazowej wewnetrznej na ktore byl wykonywany projekt techniczny to trzeba wykonac wszystkie procedury jak dla inwestycji nowej czyli zgloszenie dziennik odbior itp. Pomimo ze wykonanie takiej instalacji moze trwac choc tylko 2 godziny.

Inna sytuacja bedzie na przylaczu gazowym na ktore wg. nowego prawa budowlanego nie trzeba pozwolenia lecz zgloszenie ale uwaga jesli inwestor zechce umiescic licznik gazowy w plocie / granicy /posesji to od licznika do wewnetrznej instalacji gazowej trzeba projekt natomiast od plotu do sieci miejskiej tylko zgloszenie. Takie ciekawe zjawisko w jednej instalacji gazowej. CDN......................................

Dzięki Jarpol,

Moje pozwolenie na gaz nie powołuje się na żadne inne pozwolenie, a kierownik "ogólny" nie ma uprawnień gazowych :cry: :cry: :cry:

Trzeba przyznać, że te zasady dot. przyłączy i skrzynek są niezmiernie ciekawe, tylko ciężko dopatrzyć się w tym krzty sensu. A więc będę miał kolejny, tym razem bardzo treściwy dziennik budowy. Dla pełnego obrazu upewnię się jeszcze w PINB w Piasecznie, bo jak wiem z doświadczenia, z przepisami bywa niekiedy tak, że "u nas się nie przyjęły". A może jest na Forum ktoś, kto już to ćwiczył właśnie w Piasecznie i może coś podpowiedzieć? Jak nie, to ja będę pierwszy i pochwalę jak mi poszło.

Do wiadomości nie czytających wątku "Piaseczno i okolice" w Klubie Budującym: Mieczotronix potwierdza, że w Piasecznie wymagają zgłoszeń rozpoczęcia i zakończenia, ale wystarczy wpis gazownika do ogólnego dziennika budowy - jako kierownika tego odcinka robót. Dam znać, gdyby ode mnie chcieli czegoś innego.

wymagają zgłoszeń rozpoczęcia i zakończenia

Nalezy uwazac przy dzialkach pochylonych ze spadkiem aby punkt zero budynku zostal wyznaczony zgodnie z projektem zgodnie z nowym prawem budowlanym ma to istotne znaczenie gdyz budynek moze byc postawiony niezgodnie z adaptacja prowadzona przez osoby adaptujace projekty na slepo bez wizyty na dzialce. NA JAKIEJ WYSOKOSCI JEST PUNKT ZERO??????? Oto pytanie dla geodety dzialka pochyla spadek od naroza do naroza ponad 1 metr. Wydzial budownictwa zaszokowany pytaniem urzednik zrobil wielkie oczy. Inwestor upiera sie aby ten ppunkt byl na samej gorze co wydaje sie zrozumiale nie chce miec budynku zatopionego z jednej strony. Co na to sasiedzi jak budynek stanie i zostanie podsypany grunt wokol budynku ?Co z woda opadowa ? Sasiedni budynek odleglosc okolo 15 metrow bedzie w dole. Czy prawidlowo adaptowano projekt? Jak podejdzie do tego PINB na odbiorze koncowym??????????????????? . CDN................

Nalezy uwazac

W ZE otrzymalismy 4 egz projektu technicznego na przylacze elektryczne koszt 270 pln do tego umowa na dostawe pradu cena 1350 + Vat co zaplacimy w momencie wykonania przylacza. Dzisiaj przygotowujemy wszystkie dokumenty czyli wykonujemy po 4 egz ksera wszystkiego od poczatku zbierania czyli od 4 czerwca br i w czwartek dostarczamy wszystko do starostwa celem uzyskania pozwolenie na budowe. W dalszym ciagu kompletowaniem dokumentow oraz tworzeniem 4 egz projektu technicznego w naszym konkretnym przypadku zajmuje sie tym nasz kierownik budowy.

W miescie Rzeszow przy poprawkach na projekcie w zmianach jako nie istotne zmiany otrzymalismy w PINB informacje ze nalezy wykonac rysunki oraz poprawic zmiany na czerwono oraz oswiadczenie kierownika budowy o wykonaniu wszystkiego zgodnie z projektem itp.......podpisac ma to wszystko kierownik budowy oraz projektant wzgl. osoba adaptujaca projekt typowy. I tutaj zaskoczenie pana projektanta juz na emeryturze nie bardzo wiedzial co ma z tym zrobic. Kierownik budowy podejmuje szybka decyzje w pobliskim sklepie wykonuje ksero z projektu 2 egz. projektant przybija pieczatki i sklada podpisy ze wyraza na wszystko zgode . Reszte rysunkow i podpisy kierownika budowy uzupelniamy na spokojnie w domu. Poprawki zaznaczamy czerwonym flamastrem. Inwestor jest zadowolony??????????

Dzwoni telefon w czwartek nastepny inwestor zacznie swoja budowe prosi o plan BIOZ. CDN.................

inwestor zacznie swoja budowe

Trzeci dzien pada deszcz zalalo wykopy mamy chwile na odpoczynek mozemy pochodzic po urzedach z nowymi papierami. Myslimy o wakacjach i urlopach sa pewne propozycje oraz i rozwiazania . Inwestorzy nie beda wiedziec ze odpoczywamy telefon komorkowy dziala bez przerwy.CDN............

Trzeci dzien pada deszcz zalalo wykopy........

a czytałem że właśnie dlatego wykopy należy wykonać szybko i szybko je zalać aby nie doszło do zalania wykopów a co za tym idzie rozmiękczenia warstwy nośnej pod ławami. Jak rozmięknie należy znowu wybrać kolejne 10-15cm błotka i robić głębiej ławy - czy tak panie Kierowniku?

I drugie pytanie:

przy stawianiu ściany fundamentowej na ławie murarz się pomylił i gwoździk który miał oznaczać linię zew ściany stał się linią wew. W sumie przesunięcie jest o grubość bloczka czyli 25cm. O tyle garaż będzie z tego powodu szerszy. Zaizolowano i zasypano.

Pytanie: co teraz? powiadamiać Inspektorat o istotnym odstępstwie? wpisać to do Dziennika Budowy z wyjaśnieniem zaistniałej pomyłki i ciągnąć dalej? Dziennik się składa do nadzoru do odbioru domu prawda? To może lepiej nic tam nie pisać? Rozbiórka to ostateczność - czas goni, szerszy garaż nie boli, w sumie wszyscy są zadowoleni. Ale co na to Kierownik Jarpol? Jego rady są zawsze cenne. Wiadomo że zawalił nasz kierownik bo nie sprawdził - ale nie szukamy winnego tylko pytamy CO TERAZ?

. Ale co na to Kierownik

Procedura jest prosta nalezy wykonac tak kierownik budowy przez male "k" za pieniazki inwestora wykona ksero 2 razy projektu technicznego owego garazu w rzucie poziomym czerwonym kolorem naniesc zmiany na rysunkach podpisac je jako nie istotne zmiany uzyskac podpis projektanta jako wyrazenie zgody na zmiany i listem poleconym przeslac do starostwa do instytucji wydajacej pozwolenie na budowe celem zatwierdzenia nie istotnych zmian wysylajac jedno ksero wraz z opisem kierownika budowy.Tymczasem do dziennika budowy nalezy zapisac o wprowadzeniu nie istotnych zmian wzgledem projektu zalaczajac jeden poprawiony rysunek. Na korespondencje zwrotna z urzedu czekac do 14 dni brak odpowiedzi pisemnej w tym terminie oznacza zgode urzedu na nie istotne zmiany. Pismo z urzedu bedzie zawieralo zgode wzglednie pouczenie co dalej robic z tym fantem zgodnie z przepisami. Budowe prowadzic nadal bez zatrzymywania cyklu inwestycyjnego. Gdyby urzad sprzeciwil sie i zmiany potraktowal jako istotne nie powoduje to wstrzymania budowy ani nie naklada kar otrzymuje sie tylko termin do wykonania doprowadzenia papierow do stanu istniejacego wraz ze zmiana pozwolenia na budowe .......

TROCHE INFORMACJI O DESZCZOWYCH DNIACH.

Inwestor po pierwszej burzy pojechal na teren budowy o malo nie dostal zawalu jak stwierdzil ze jego budowy z wody nie widac. Wykonal kilka telefonow do projektanta z pytaniem co ma robic i nie uzyskal odpowiedzi wiec telefon do kierownika budowy ale ze ten znal topografie terenu sciagnal ekipe ktora przez trzy godziny w deszczu wykonala row dlugosci okolo 20 metrow wypuszczajac wode z wykopow na teren polozony nizej w mysl zasady ze woda scieka zawsze w dol. Przez kilka dni obserwacji padajacego deszczu zauwazono ze projektant adaptujacy budynek wykonal kilka spraw nieprawidlowo:

- nie zrozumial wynikow badan geologa

- nie byl na dzialce przed adaptacja

- dokonal adaptacji budynku do terenu na slepo wykonujac ja jak dla plaskiego terenu

- zapomnial zaprojektowac drenaz oraz izolacje odpowiednia do tej ilosci wody

Inwestor jest w szoku przez kilka lat jak jest wlascicielem dzialki nie wiedzial ze woda z calej gorki plasko pokonuje jego trawiasty teren dzialki i na calej powierzchni dzialki scieka ciekiem wodnym na tereny ponizej / a wystarczylo dobrze obserwowac mape i uklad warstwic /.

Dzisiaj jest juz pierwszy sloneczny dzien ekipa wyjmuje z wykopu zbrojenie oczyszcza dno w miejscach law z namulu podbierajac do twardego gruntu. Na nowo poprawia deskowania samych law. Inwestor dolozy do budowy koszt ponownych robot i materialu na podbicie law itd.

Kierownik budowy opracowal juz bez wiedzy projektanta szkic drenazu wokol domku oraz calej dzialki.

Przyjechal sasiad z sasiedniej budowy caly jego dom polozony jest nizej nie zachowano poziomu zero podobna adaptacja jak nasza na slepo !!!!!!!!!!oddany juz do uzytkowania dom ale nie zamieszkaly jest zalany w salonie jest bloto - zgroza.

Kto winien??????POGODA , PROJEKTANT, KIEROWNIK ROBOT , KIEROWNIK BUDOWY czy INWESTOR??????????????????

Jedno jest wiadomo inwestor zaczal liczyc koszty okazalo sie ze adaptacja projektu technicznego typowego wykonana przez naszego kierownika budowy byla by tansza i to sporo .Nie warto bylo zatrudniac projektanta z duzym ladnym szyldem wystarczyl by skromny technik budowlany ale z glowa. Zamiast w tym roku wykonac poddasze inwestor zabezpieczy swoj dom przed podobnym zjawiskiem w przyszlosci. Koszt bedzie duzy gdyz anomalie pogodowe to chyba juz codziennosc. Dzisiaj juz na spokojnie wiadomo ze w tym terenie kilkanascie wykopow zostalo zalanych nie jestesmy sami jest nas wiecej!!!!!!!!!!!!!CDN.........................