goniec84 02.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam serdecznie, Rozpoczynam remont i zastanawiam się, jaki przydział mocy będzie wystarczający na moje potrzeby. Mam pewien zamysł, jednak nie jestem ekspertem i być może użytkownicy forum będą w tym przypadku pomocni. Najważniejsze urządzenia pobierające prąd:- piece akumulacyjne - z moich obliczeń wynika, że 8 - 9 kW powinno wystarczyć- bojler elektryczny - 1,5 - 2kW- grzejnik w łazience - 0,3 - 0,5 kW- płyta indukcyjna - 7,2 kW- piekarnik elektryczny - 2,8 kW- zmywarka - 1,5 kW Do tego oczywiście dojdą standardowe urządzenia domowe, typu lodówka, telewizor, itp. Gdyby wszystko na raz było uruchomione to zapotrzebowanie na moc wynosi 23 kW, jednak sytuacja taka jest praktycznie niemożliwa, ponieważ piece działają tylko w nocy, gdy raczej nie trzeba gotować, itp. Można by zastosować przekaźniki priorytetowe na piece, i zostaje nam 14 kW w ekstremalnej sytuacji, gdy wszystko inne byłoby włączone w jednym momencie. Dodatkowo trzeba by liczyć kilka kW na standardowy sprzęt. Jeśli weźmiemy jednak pod uwagę fakt, że aż tak ekstremalna sytuacja raczej się nie zdarzy to czy 15kW przydzielonej mocy byłoby wystarczające, czy jednak potrzebny będzie większy zapas? Z góry dziękuję za pomoc,Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.03.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jaki masz licznik, 1- czy 3-fazowy?Jakie masz zabezpieczenie główne?Co na to energetyka, a co na to spółdzielnia?Mieszkanie to nie to samo co domek, tu się musisz dostosować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniec84 03.03.2013 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 W tej chwili licznik jest 1-fazowy, ale będzie 3-fazowy ze względu na piece. Zabezpieczenia głównego nie znam - dopiero dostałem to mieszkanie, ale mam tylko 3 miesiące na remont i staram się jak najszybciej dowiedzieć, ile mocy potrzeba, bo bez elektryki ani rusz dalej. Dzwoniłem do zarządcy budynku i powiedzieli mi, że muszę napisać pismo o pociągnięcie siły do mieszkania i oni mi wtedy w ciągu 2 tygodni dadzą warunki, ale wyglądało na to, że nie ma problemu. Do energetyki dzwoniłem i mam napisać wniosek o zwiększenie mocy. W ciągu 2 - 4 tygodni prześlą mi swoje wytyczne co do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.03.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Wnioskuj o zabezpieczenia główne 25A, to jest mniej więcej 17kW mocy przyłączeniowej.Sprawdź, ale wg mojej wiedzy taryfa nocna działa również w ciągu dnia przez 2 godziny.Wtedy nastąpi kumulacji akumulacji, gotowania i prania.Twoje życie domowe będzie związane z zegarem taryf dzienna/nocna albo dopłacisz do biznesu. Nie oszczędzaj na przekrojach kabla zasilającego, albo będziesz doświadczał spadków napięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniec84 04.03.2013 00:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 17kW wystarczy na moje potrzeby? Przy zastosowaniu przekaźnika priorytetowego nie powinienem się chyba obawiać, prawda? Tak, taryfa nocna działa również w godzinach 13-15. Myślę, że będzie to optymalne rozwiązanie, skoro najwięcej prądu będą brały piece akumulacyjne. Czy jest jednak możliwość, że będą się również uruchamiały w ciągu dnia, gdy nie starczy im energii czy jest to tak przemyślane, że wystarczy im to nocne nagrzewanie? Jeśli chodzi o kable to chciałbym, aby instalacja była mocniejsza niż potrzeba, gdyby okazało się, że piece są za słabe, itp. Niestety nie znam nikogo, kto ogrzewałby mieszkanie w taki sposób, dlatego nie mam jak ocenić, czy wybrana przeze mnie moc będzie wystarczająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.03.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Podzwoń po kilku sklepach, pomogą Ci dobrać moc pieca.Wszystko zależy od powierzchni, wysokości pomieszczeń, izolacji ścian, tego czy masz sąsiadów pod i nad sobą, itd......Piec może, ale nie musi się ładować w ciągu dnia.W instalacji zastosuj przekaźnik priorytetowy, on będzie z automatu decydował o zasilaniu pieca/pieców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts