prezmer 03.03.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam, Kilka miesięcy temu kupiłem kilka desek tarasowych modrzewiowych o wymiarze 25 x 140. Mam ścinki tych desek (przechowywane w domu) które uległy efektowi łódeczkowania. Czy to samo spotka te deski jeśli będą zamocowane na zewnątrz jako tarasowe? Czy da się uniknąć tego efektu, czy też po prostu taka jest natura drewna i należy nauczyć się z tym żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramuh 03.03.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Taska natura drzewa i trzeba z tym zyc. efekt pracy drewna niweluje sie w jakims stopniu poprzez łapanie wkretami do legarów ale gładkie jak blat nigdy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 03.03.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 @prezmer Deska tarasowa ma wilgotność dostosowaną do użytkowania na zewnątrz. Takie "mokre" ścinki wstawiłeś do suchego mieszkania, gdzie podejrzewam w okresie grzewczym masz wilgotność równoważną drewna na poziomie 6 - 7 %. I to jest przyczyna Twojego problemu. Bez paniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 03.03.2013 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No to mnie uspokoiliście W tym roku planuję zrobić minitarasy pod balkonami i bałem się że będę musiał zrobić pracę naukową pod tytułem gdzie są dobre deski tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts