beton44 24.09.2009 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 to zależy głównie - od betonu... i szczególnie od danego w fabryce kruszywa... jak będzie to raczej żwir z małą ilością piasku to nie popękajak będzie to raczej piasek z małą ilością żwiru - to popeka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 24.09.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 krótko mówiąc na pękanie nie ma wpływu ilościowa zawartość cementu, a jakościowa zawartość odpowiedniego kruszywa- żwiru. Im go więcej tym lepiej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.09.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 krótko mówiąc na pękanie nie ma wpływu ilościowa zawartość cementu, a jakościowa zawartość odpowiedniego kruszywa- żwiru. Im go więcej tym lepiej!!! nie. Beton danej klasy to ścisła proporcja kruszyw różnej gradacji i odpowiedniego cementu. Uczciwa betoniarnia powinna trzymać się przepisów i potwierdzić to nam certyfikatem na nasz beton, innego nie bierzcie. Żaden beton prawidłowo przygotowany i pielęgnowany nie powinien z założenia pękać a już na pewno mocny. Małe pęknięcia powszechne na budowach z powodu niedostatecznej pielęgnacji czy złego składu betonu, są na szczęście niegroźne bo stropy mają duże współczynniki bezpieczeństwa przewidziane właśnie min. na błędy wykonawcze. Krótko mówiąc są bardzo przeprojektowane, dlatego nawet beton "urabiany" na budowie jest wystarczający. Kiedyś lano tylko tak stropy i te domy mają się świetnie, więc nie bójcie się o swoje stropy, niewielkie rysy nie są problemem, a przepłacanie za wyższą klasę betonu to też wyrzucanie pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Witam. Proszę o pomoc. Właśnie jesteśmy z mężem na etapie adaptacji projektu WB 3945 biura Agrobisp. Projektant który robi tę adaptację zaproponował nam strop teriva zamiast wylewanego, chociaż wolelibyśmy ten drugi. Tłumaczył, ze przy monolicie musiałby zaprojektować podciągi przez środek salonu, ponieważ są zbyt duże odległości między ścianami. Czy takie podciągi można ukryć w stropie? Czy one jednak wystają? Nie jestem przekonana do terivy. Wydaje mi się, że nas wkręca ten projektant. Kontaktowałam się z osobami które budowały ten domek i mają monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ... Kontaktowałam się z osobami które budowały ten domek i mają monolit. kto im projektował ten monolit ? czy przypadkiem nie zbrojarz ? czy podciag / w ich przypadku/ wystaje ? ... Czy takie podciągi można ukryć w stropie? Czy one jednak wystają? ... to zalezy jak wysoki podciag zaprojektuje projektant lecz podciąg zarówno moze byc opuszczony ponizej sufitu, jak i podniesiony w góre /wystaje ponad strop i tam zostaje zamaskowany warstwa styropianu i jastychem / p.s. nie rozumiem czesto tych, którym przeszkadza opuszczony podciąg a majacych odpowiednia wysokośc pomieszeń w czym Wam to przeszkadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 W oryginale jest zaprojektowany monolit, ale moj architekt twierdzi ze brak tam podciągów. A podciąg mi przeszkadza bo mój projektant chce go poprowadzić przez sam srodek salonu. Nie po to chcę taki duży salon, żeby mi z sufitu na srodku wystawała jakaś poprzeczna belka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a gdybyś tak skan lub foto tego bemonolitu tu umieściła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Niestety w chwili obecnej projekt jest u architekta, ale jak tylko go odbiorę to wrzucę na forum. Propozycja zmiany wyszła od architekta, więc może chodzi o kasę za wprowadzone zmiany. Teriva może i nie jest zła, ale nie mam do niej przekonania, tym bardziej, ze bedą dwa stropy, nad piwnicą i nad parterem. Chciałabym wybrać optymalnie najlepsze, niekoniecznie najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 W oryginale jest zaprojektowany monolit, ale moj architekt twierdzi ze brak tam podciągów ... zapytaj architekta czy ma uprawnienia konstrukcyjne do projektowania ? p.s. obawiam sie ze takowych nie posiada i dlatego mendzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.09.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Wszelka sztuka budowlana mówi aby na strop dawać B-20. A kto taką sztukę budowlaną uskutecznia ? Ja mam w fundamentach B-20, na stropie B15 i jakoś chałupa się zawalić nie chce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.09.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Skoro w projekcie jest monolit i taki chcecie to w czym rzecz?Powiedzcie architektowi jakie przeróbki sobie życzycie i tyle, a jak gmera to poszukajcie innego, rozumiem, że projekt który macie robił projektant z uprawnieniami.Wśród współczesnych architektów jest tendencja do projektowania "bunkrów" pełno betonu i stali tylko po co?Konstrukcyjnie zarówno strop teriva i monolit można są porównywalne i nie widzę powodu, żeby przy prawidłowym projekcie w tym samym układzie ścian jednocześnie jeden wymagał podciągów a drugi nie.Jeśli da się zrobić terivę bez podciągów to monolit też i chyba tak właśnie macie w oryginalnym projekcie.Sztuką nie jest przewymiarować całą konstrukcję bo to potrafiłby każdy, sztuką jest zastosować tylko niezbędne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szdar77 24.09.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 U mnie pierwszy strop na parterze lany b 20, majster mówił zeby brać b15 ale ja swoje , ale do rzeczy , nad parterem b 20 , polewany , rysek moze kilka minimalnych drugi strop lane skosy tzw. trumna beton b15 popekało jak jasna cholera oczywiście wszytko sie trzyma i bezpiecznie mozna mieszkać ale pomino nizszej klasy bardziej popekany a w czym u mnie tkwił problem ? wlasnie w podlewaniu ja jako zielony inwestor slucham majstra a on podlewac skosy po kilku godzinach mówie ok. wiec idziemy na wieche . wiecha w szybkim tempie bo cos ich gonilo , po 45 minutqch wychodze na strop a tam pajeczyna juz sie tych rys cofnąć nie da i tak zostało . Po tym doznaniu lałem ten strop jeszcze przez trzy tygodnie w dzien i w nocy .Reasumując czesto najważniejszy jest właśnie nie dopuszczenie do pierwszego wyschnięcia bo potem juz po sprawie od poczatku lać lać i lać - majstra też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dzięki wielkie za podpowiedzi i porady. W takim razie albo architekt zostawi monilit albo poszukam innego projektanta najgorsze ze to jest sam naczelnik który mi potem ma wydać pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 W oryginale jest zaprojektowany monolit, ale moj architekt twierdzi ze brak tam podciągów ... masz kupiony za cięzkie pieniądze projekt zatwierdzony, podbity i uzgodniony - bez podciągu ! dlaczego Ty nie ufasz temu projektantowi /który opracował projekt seryjny, a Jego domy sa juz zrealizowane - jak piszesz/ tylko szukasz /kwadratowych jaj/ jakiegos "naczelnika" który zna sie tyle na projektowaniu - tyle, co kura na pieprzu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 On ma uprawnienia, miał tylko wprowadzić kometyczne zmiany i adaptować do naszej działki ten projekt, ale wyjechał nam ze zmiana stropu co mnie totalnie zaskoczyło, bo specjalnie szukałam projektu z monolitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 24.09.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ja się tam twojemu projektantowi nie dziwie. Zrobi zamianę lanego na gary i skasuje dodatkowego tysiaka ) biznes to biznes. Ja robiłem projekt indywidualny a i tak projektant swoje 5 groszy wsadził. Dziś już wiem, że nie zapłaciłbym za ten projekt, bo wszelkie ich wymysły były tylko po to aby zrobić kopiuj z innego i wklej do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 24.09.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Też tak myślę. Na następnym spotkaniu z tym panem pewnie sobie "porozmawiamy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujezyn 25.09.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 A niby w czym stropy teriva są gorsze? Droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 25.09.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ja się za bardzo nie znam ale, cenowo chyba wyjdzie podobnie, problem natomiast może być tzw klawiszowanie i pękanie tynku na stropie teriva, poza tym jest sporo grubszy od monolitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 25.09.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Skoro w projekcie jest monolit i taki chcecie to w czym rzecz? Powiedzcie architektowi jakie przeróbki sobie życzycie i tyle, a jak gmera to poszukajcie innego, rozumiem, że projekt który macie robił projektant z uprawnieniami. Wśród współczesnych architektów jest tendencja do projektowania "bunkrów" pełno betonu i stali tylko po co? Konstrukcyjnie zarówno strop teriva i monolit można są porównywalne i nie widzę powodu, żeby przy prawidłowym projekcie w tym samym układzie ścian jednocześnie jeden wymagał podciągów a drugi nie. Jeśli da się zrobić terivę bez podciągów to monolit też i chyba tak właśnie macie w oryginalnym projekcie. Sztuką nie jest przewymiarować całą konstrukcję bo to potrafiłby każdy, sztuką jest zastosować tylko niezbędne elementy. Dokładnie tak. Projekty z katalogów jeśli chodzi o konstrukcję są okropnie przewymiarowane. Projektanci którzy robią te obliczenia po prostu chcą spać spokojnie no a że to nie oni płacą za te tony stali i betonu to często ponosi ich fantazja. Właśnie z tego powodu pojawiają się w projektach takie "rodzynki" jak płyta grubości 14cm albo zbrojenie fi12 co 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts