Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pękanie betonu w stropie lanym

Recommended Posts

Dokładnie tak. Projekty z katalogów jeśli chodzi o konstrukcję są okropnie przewymiarowane. Projektanci którzy robią te obliczenia po prostu chcą spać spokojnie no a że to nie oni płacą za te tony stali i betonu to często ponosi ich fantazja. Właśnie z tego powodu pojawiają się w projektach takie "rodzynki" jak płyta grubości 14cm albo zbrojenie fi12 co 10cm :D

łał

to jaka powinna być?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://img225.imageshack.us/img225/1614/plyt.jpg

W praktyce grubość płyty stropowej to 9-11 cm. Wszystko ponad te 11cm to "widzi mi się" projektanta. Jeśli chodzi o ilość zbrojenia to wszystko zależy od obciążeń, wymiarów pomieszczenia, klasy stali, betonu itp. Ale dla przykładu powiem że mam za sobą projekt budynku przemysłowego o 3 kondygnacjach gdzie przy obciążeniu użytkowym na poziomie 7,5 KN (750 kg na metr kwadrat co w domu jednorodzinnym raczej się nie zdarza) zbrojenie płyty wyszło fi8 co 12cm. Płyta miała tam grubość 10cm. I nie pisze tego żeby się popisać :wink:

• 2 months później...
Dzięki wielkie za podpowiedzi i porady. W takim razie albo architekt zostawi monilit albo poszukam innego projektanta :) najgorsze ze to jest sam naczelnik który mi potem ma wydać pozwolenie na budowe :)

Projektant,naczelnik,wójt,ginekolog.... 48 w 1. Mam nadzieje że udało ci się znaleść innego Projektanta(Konstruktora).

• 2 weeks później...

W praktyce grubość płyty stropowej to 9-11 cm. Wszystko ponad te 11cm to "widzi mi się" projektanta.

Hmmm. Ja mam zaprojektowaną grubość stropu 18cm.

Obciążenie obliczeniowe na 1m2 pow. stropu to 10,5kN.

Strop zaprojektowany jako belka dwuprzęsłowa l= 5,5+4,5m. Zbrojony dołem fi8 co 15cm w jedną stronę i fi12 co 15cm w drugą stronę.

Uważasz, że projekt jest "przewymiarowany" ?

Majka123 napisała

Witam. Proszę o pomoc. Właśnie jesteśmy z mężem na etapie adaptacji projektu WB 3945 biura Agrobisp. Projektant który robi tę adaptację zaproponował nam strop teriva zamiast wylewanego, chociaż wolelibyśmy ten drugi. Tłumaczył, ze przy monolicie musiałby zaprojektować podciągi przez środek salonu, ponieważ są zbyt duże odległości między ścianami. Czy takie podciągi można ukryć w stropie? Czy one jednak wystają? Nie jestem przekonana do terivy. Wydaje mi się, że nas wkręca ten projektant. Kontaktowałam się z osobami które budowały ten domek i mają monolit.
W oryginale jest zaprojektowany monolit, ale moj architekt twierdzi ze brak tam podciągów. A podciąg mi przeszkadza bo mój projektant chce go poprowadzić przez sam srodek salonu. Nie po to chcę taki duży salon, żeby mi z sufitu na srodku wystawała jakaś poprzeczna belka.
Niestety w chwili obecnej projekt jest u architekta, ale jak tylko go odbiorę to wrzucę na forum. Propozycja zmiany wyszła od architekta, więc może chodzi o kasę za wprowadzone zmiany. Teriva może i nie jest zła, ale nie mam do niej przekonania, tym bardziej, ze bedą dwa stropy, nad piwnicą i nad parterem. Chciałabym wybrać optymalnie najlepsze, niekoniecznie najtańsze rozwiązanie.
Dzięki wielkie za podpowiedzi i porady. W takim razie albo architekt zostawi monilit albo poszukam innego projektanta najgorsze ze to jest sam naczelnik który mi potem ma wydać pozwolenie na budowe
Ja się za bardzo nie znam ale, cenowo chyba wyjdzie podobnie, problem natomiast może być tzw klawiszowanie i pękanie tynku na stropie teriva, poza tym jest sporo grubszy od monolitu
Z tych postów wynika że chcesz monolit który masz w orginalnym projekcie. Twój pierwszy konstruktor vel naczelnik twierdzi że ten monolit jest żle zaprojektowany. I albo wzmacnia ten monolit podciągami albo będzie teriva. Ty jednak chcesz monolit bez podciągów(orginalny projekt)więc zwalniasz naczelnika.

Mam już pozwolenie na budowę i zostaje strop gęstożebrowy. Robił to inny konstruktor. Pozdrawiam
Troszke się pogubiłem.

Co jest nie tak z orginalnym monolitem ? Obiecałaś wrzucić foto.

W praktyce grubość płyty stropowej to 9-11 cm. Wszystko ponad te 11cm to "widzi mi się" projektanta.

Hmmm. Ja mam zaprojektowaną grubość stropu 18cm.

Obciążenie obliczeniowe na 1m2 pow. stropu to 10,5kN.

Strop zaprojektowany jako belka dwuprzęsłowa l= 5,5+4,5m. Zbrojony dołem fi8 co 15cm w jedną stronę i fi12 co 15cm w drugą stronę.

Uważasz, że projekt jest "przewymiarowany" ?

W praktyce grubość płyty stropowej to 9-11 cm.
Będe miał taki strop na kominie.
Nie wiem co to za strop ale jeśli to jest płyta zbrojona krzyżowo to zbrojenie dolne powinno być grubsze lub równe z górnym. Dolne na szerokość(4,5),górne na długość(5,5). Moim zdaniem gdyby zaprojektował zbrojenie klasy AIIIN fi 12 góra/dół to przy tej rozpiętości strop mógłby miec 14cm.

Mój strop 5,16 x 11,76 w świetle gr 14cm(wersja A) lub 16cm(wersja B w produkcji). Ja planuje w nim zatopić instalacje elektryczną itp.(w rurkach).

Przy twojej grubości to i rury do rekuperatora by się zmieściły.